Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Miego stebėjimas: pagal smėlį akyse ar su technologijomis?

Kaip miegojote? Klausimas, atrodo, paprastas. Galima neabejoti, kad jį tūkstančius kartų girdėjo ir mūsų protėviai. Ir tikriausiai daugeliu atvejų sugebėjo į jį atsakyti labai aiškiai, įvertinę savijautą. Ką dar čia galime patobulinti?
Moteris miega
Moteris miega / 123RF.com nuotr.

Juk tikrai savo miegą galime įvertinti pagal tai, kaip jaučiamės, pagal savo budrumą, energingumą, arba atvirkščiai – tarsi smėlio pripiltas akis, sunkius vokus, sulėtintą mąstymą ir visą darbo dieną trunkantį norą griūti tiesiog čia ir dabar bei nusnūsti.

Bet jeigu klausimą labai nesmarkiai pakreiptume ir paklaustume – o kiek laiko miegojote? Ar sugebėtumėte į jį taip lengvai atsakyti? Ir ne valandos ar dviejų, o minučių tikslumu? Ar galėtumėte pasakyti, kiek kartų buvote prabudę naktį? Ir kiek laiko praleidote miegodami giliuoju, o kiek - „greitųjų akių judesių“ miego fazėje?

Štai čia į pagalbą ir ateis technologijos.

Kam apskritai to reikia?

Jau daugelį metų vykdomi miego ir kitų sveikatos aspektų tyrimai atskleidė: prastas miegas paskatina įvairių hormonų, įskaitant kortizolį, išskyrimą. Ir nors jei viena naktis prasto ar apskritai prarasto miego didelės žalos nepadarys, kai prastas miegas tampa įprastu dalyku arba įpročiu, gero nelauk: ilgalaikė aukšta kortizolio koncentracija skatina kūno masės didėjimą, blogina imuninės sistemos veikimą, kenkia atminčiai ir koncentracijai, netgi skatina depresiją. Ir, kas nesmagiausia, tas pats streso hormonas įsuka užburtą ratą – jis blogina miego kokybę.

Mokslinių tyrimų, kurie parodo tą patį – kad miego trukmė ir kokybė lemia kūno masę – per kelis pastaruosius dešimtmečius atlikta daugybė. Tai siejama ir su hormonais grelinu bei leptinu, kurie skatina alkio jausmą bei norą vartoti kaloringesnį maistą. Be to, trumpiau miegodami dažniau aplankome šaldytuvą.

Panašiai ir su miegu bei imunine sistema: žmogaus fiziologijos tyrėjai dabar jau nebeabejoja, kad nuolatinis miego trūkumas gali tapti vartais į nuolatinį, lėtinį, žemo lygio uždegimą, be to, yra siejamas su daugeliu įvairių su uždegimu susijusių procesų – diabetu, ateroskleroze, neurodegeneracija.

Na, o apie atmintį tikriausiai net pasakoti neverta: jau po vienos prasto miego nakties patys aiškiai pastebime, kaip sutrinka mūsų gebėjimas įsiminti naują informaciją. Nors, žinoma, ir šiuo atžvilgiu mokslinių įrodymų nestinga. Na, kad ir apie paauglių miego stokos poveikį jų mokymosi rezultatams. Arba apie prisiminimą atlikti kokius nors iš anksto numatytus veiksmus.

123RF.com nuotr./Moteris miega
123RF.com nuotr./Moteris miega

O kokios technologijos gali padėti?

Miego stebėjimo įrankių prikurta įvairių. Galima įrašinėti savo miegą ir po to, peržiūrinėjant įrašą, suskaičiuoti savo miego minutes. Tiesa, neefektyvu – labai gali būti, kad papildomai užmigsite beskaičiuodami tuos kelis šimtus miego minučių.

Kur kas logiškesnis sprendimas – ant riešo segėti laikrodį, kuris ne tik skaičiuoja kiekvieną miego minutę (ir dar atskiria gilaus miego fazes nuo greitųjų akių judesių fazės), bet ir analizuoja miego kokybę. Na, pavyzdžiui, „Huawei Watch GT 2e“. Vos prabudę vienu prisilietimu prie šio laikrodžio ekrano galėtumėte sužinoti, kiek laiko truko jūsų miegas. Ir jeigu neturėtumėte neatidėliotinų reikalų, o laikrodis parodytų, kad numigote vos kokias penkias valandas, galėtumėte vėl bandyti sumerkti bluostą.

O jau kai iš tiesų prabustumėte, apie savo miegą galėtumėte sužinoti netgi daugiau nei manytumėte, kad apskritai sužinoti įmanoma. Programėlė „Huawei Health“, kuriai laikrodis perduoda visą surinktą informaciją, įvertins, kiek miegojote tą naktį, koks buvo ilgiausias ir trumpiausias miego laikotarpis per pasirinktą laiką (savaitę, mėnesį ar metus), tos nakties giliojo, negiliojo ir greitų akių judesių miego fazių trukmes. Ir netgi tai – tik pati pradžia. Kokia buvo nepertraukiama giliosios miego fazės trukmė, kiek kartų prabudote, kokia buvo kvėpavimo kokybė miego metu, koks jūsų miego pradžios ir pabaigos laiko reguliarumas. Ir ties kiekvienu būtent jums būdingu rodikliu bus nurodyta, kiek šis rodiklis yra kokybiškas bei ką galima padaryti, kad jis pagerėtų.

Organizatorių nuotr./HUAWEI GT 2e laikrodis
Organizatorių nuotr./HUAWEI GT 2e laikrodis

Be to, „Huawei Health“ kiekvienam iš šių miego kokybę apibūdinančių rodiklių pateikia ir moksliškai pagrįstas rekomendacijas, kokių veiksmų galima būtų imtis, kad miegas pagerėtų – tarkime, kad kvėpavimas miego metu būtų reguliaresnis arba kad nepertraukiamos giliojo miego fazės būtų tinkamo ilgio.

Nepaisant viso šio miego stebėjimo išmanumo, „Huawei Watch GT 2e“ laikrodžiai nėra vien miego stebėjimo įrankiai – jie gali kur kas daugiau: kuomet nemiegate, jie gali stebėti net 100 skirtingų fizinio aktyvumo rūšių ir taip pat kruopščiai, kaip žinias apie miegą, surenka visą reikalingiausią informaciją, ją išanalizuoja ir pateikia savo įžvalgas. O visą parą – nepriklausomai nuo to, miegate ar sportuojate – laikrodis stebi ir jūsų širdies ritmą. Ir tai taip pat yra svarbios žinios žmonėms, besirūpinantiems savo sveikata. Be to, „Huawei Watch GT 2e” išsiskiria savo baterija – įprastai naudojant laikrodį, jis laiko iki 2 savaičių.

Ir nepriklausomai nuo to, ar ateityje savo miegą vertinsite „senoviškai“, ar su technologiniais pagalbininkais – ramaus miego ir geros sveikatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius