Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai atskleidė geriausią būdą, kaip nuraminti verkiantį kūdikį

Mokslininkų teigimu, geriausias būdas nuraminti kūdikį – išeiti su juo 5 minučių pasivaikščiojimui.
Kūdikis
Kūdikis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kūdikis Miegas

Remiantis naujausiais tyrimais, penkių minučių pasivaikščiojimas su kūdikiu yra veiksmingiausias būdas jį nuraminti, rašo „SciTechDaily“.

„Daugelis tėvų kenčia dėl naktinio kūdikių verksmo, – sakė autorė Kumi Kuroda iš RIKEN smegenų mokslo centro Japonijoje, – Tai tokia didelė problema, ypač nepatyrusiems tėvams, kuri gali sukelti stresą, o nedideliu skaičiumi atvejų – net netinkamą elgesį su kūdikiais“.

K.Kuroda ir jos kolegos tyrinėjo transportavimo reakciją – įgimtą refleksą, pasireiškiantį daugeliui altricialinių žinduolių, įskaitant peles, šunis, beždžiones ir žmones, kurių palikuonys yra nesubrendę ir negali savimi pasirūpinti. Jie atrado, kad kai šie gyvūnai pakelia savo naujagimius ir pradeda vaikščioti, jų jauniklių kūnai tampa klusnūs, o širdies ritmas sumažėja.

Mokslininkai ištyrė 21 naujagimio reakcijas keturiose skirtingose situacijose: kai jį nešė vaikštanti motina, kai jį laikė sėdinti motina, kai jis ramiai gulėjo arba miegojo supamoje lovelėje. Tyrėjų grupė nustatė, kad po 30 sekundžių, kai motina vaikščiojo, verkiančių naujagimių širdies ritmas sumažėdavo ir jie nustodavo verkti. Kūdikius paguldžius į supamąją lovelę pasireiškė panašus raminamasis poveikis, o kai motina laikė kūdikį sėdėdama arba paguldė į nejudančią lovelę jokio poveikio nebuvo.

Tai rodo, kad vien tik kūdikio laikymas gali būti nepakankamas norint nuraminti verkiančius kūdikius. Tuo pat metu judėjimas turi raminamąjį poveikį, kuris buvo akivaizdesnis, kai laikymo ir vaikščiojimo judesiai tęsėsi penkias minutes. Visi tyrime dalyvavę verkiantys kūdikiai nustojo verkti ir beveik pusė jų užmigo.

Tačiau kai motinos bandė užmigusius kūdikius paguldyti miegoti, daugiau nei trečdalis dalyvių per 20 sekundžių vėl tapo budrūs. Tačiau, jei kūdikiai prieš paguldant į lovą miegojo ilgiau, tikimybė, kad jie pabus šio proceso metu, buvo mažesnė, nustatė komanda.

„Net ir būdama keturių vaikų motina, labai nustebau pamačiusi šį rezultatą. Maniau, kad kūdikio pabudimas guldymo metu yra susijęs su tuo, kaip jie paguldomi į lovą, pavyzdžiui, su jų laikysena arba švelniu judesiu“, – sakė K.Kuroda. „Tačiau mūsų eksperimentas nepatvirtino šių bendrų prielaidų“.

Remdamasi savo išvadomis, komanda siūlo verkiančių kūdikių raminimo ir miego skatinimo metodą. Jie rekomenduoja tėvams penkias minutes laikyti verkiančius kūdikius ir su jais vaikščioti, o po to, prieš paguldant kūdikius į lovą, dar penkias-aštuonias minutes sėdėti ir juos laikyti.

„Daugelis intuityviai auklėjame vaikus ir klausomės kitų žmonių patarimų apie auklėjimą, nepatikrinę metodų griežtais moksliniais tyrimais. Tačiau mums reikia mokslo, kad suprastume kūdikio elgesį“, – sakį K.Kuroda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius