TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nauja karo era: Rusijos kariuomenės agresiją stebi ir komerciniai palydovai

Rusijos prezidento Vladimiro Putino išpuolis prieš Ukrainą sutapo su komercinių sekimo palydovų skaičiaus ir sudėtingumo augimu – dabar jų orbitoje yra šimtai, rašo „The Wall Street Journal“.
Mariupolis
Mariupolis / „Scanpix“/AP nuotr.

Ukrainos pajėgoms, medžiojančioms Rusijos tankus ir sekančioms karių judėjimą, padeda vis daugiau komercinių šnipinėjimo palydovų, todėl Kyjivas gali naudotis platesnesne žvalgybine informacija, kuri anksčiau buvo tik kelių vyriausybių žinioje.

„The Wall Street Journal“ kalbinti palydoviniu stebėjimu užsiimančių bendrovių atstovai teigia siunčiantys duomenis JAV ir sąjungininkių vyriausybėms, kartais tiesiogiai Kyjivo valdžios institucijoms, kad padėtų joms atremti Rusijos pajėgas, taip pat humanitarinėms grupėms, kad padėtų sudaryti žemėlapius ir evakuoti civilius gyventojus.

Dar prieš Rusijos kariuomenei įžengus į Ukrainą, palydovinės nuotraukos atskleidė Kremliaus planus. Kai V.Putinas pareiškė, kad prie sienos telkiamos jo pajėgos atsitraukia, palydovai rodė priešingai.

Palydovinės nuotraukos padėjo atskleisti ir faktą, kad Rusija pastatė tiltą iš Baltarusijos, kuriuo tankai per upę gali persikelti į Ukrainą.

Kaip „The Wall Street Journal“ pasakojo vienas iš „Planet Labs PBC“ įkūrėjų ir vadovas Willas Marshallas, su Pentagonu ir kitais subjektais bendradarbiaujanti vaizdų teikėja galėjo pastebėti šį tiltą, nes maždaug 200 jai priklausančių palydovų kartą per dieną skenuoja visą Ukrainą. Bendrovės palydovų skiriamoji geba siekia 9 pėdas (2,7 m.). Tai reiškia, kad jutikliai gali atvaizduoti labai detalius vaizdus.

Komercinių erdvėlaivių duomenys gali būti ne tokios aukštos kokybės, kokius gali surinkti naujausi JAV šnipinėjimo palydovai, tačiau jais galima lengvai dalytis be saugumo apribojimų.

Kai kurie palydovai gali matyti pro debesis ir stebėti Rusijos karių judėjimą naktį, rašo „The Wall Street Journal“. Kiti palydovai fiksuoja elektroninius signalus, kurie gali būti naudojami Rusijos pajėgų judėjimui sekti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai apžiūri sprogimo vietą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai apžiūri sprogimo vietą

Kompanija „Maxar Technologies Ltd.“ orbitoje turi keturis veikiančius palydovus. Rusijos invazijos metu ji buvo pagrindinė Ukrainos vaizdų tiekėja žiniasklaidai. Bendrovė naudoja kameras, kurios daro iki 12 colių (apie 30 cm) raiškos vaizdus.

Nors anksčiau vyriausybinės žvalgybos agentūros į komercinius šnipinėjimo palydovus žiūrėjo įtariai, dabar jos noriai užsakinėja jų paslaugas.

Kiekvienas JAV vyriausybinis šnipinėjimo palydovas kainuoja milijardus dolerių, o jų kūrimas ir paleidimas gali užtrukti ne vienerius metus. Komerciniai šnipinėjimo palydovai yra palyginti pigūs ir gali užpildyti žvalgybos spragas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis

JAV vyriausybė skatina privačias bendroves dalytis savo duomenimis, interviu „The Wall Street Journal“ sakė karinio jūrų laivyno viceadmirolas Robertas Sharpas, Nacionalinės geografinės žvalgybos agentūros, kuri renka, analizuoja ir platina JAV šnipinėjimo palydovų duomenis, direktorius.

Ukraina, kurioje oro sąlygos būna labai įvairios, yra puiki terpė išbandyti technologiją, kuri buvo komercializuota visai neseniai – sintetinės apertūros radarą, galintį prasiskverbti pro debesis, rūką ir sniegą.

Kosmoso technologijų bendrovės MDA Ltd. vykdomasis direktorius Mike'as Greenley „The Wall Street Journal“ sakė, kad jo įmonė yra sudariusi sutartį su vienu JAV klientu. Įmonės surinkti vaizdai sujungiami ir analizuojami su kitų bendrovių surinktais vaizdais. Po to šiomis žvalgybos ataskaitomis dalijamasi su Ukrainos vyriausybe.

„Ukraina yra sudėtinga vieta, joje daug debesų ir vykdomos naktinės operacijos“, – sakė jis.

Bendrovės palydovai net ir esant blogam orui gali nustatyti, kur pajudėjo transporto priemonės ir pastebėti po medžiais pasislėpusius tankus, sakė jis. M.Greenley sakė, kad kai kuriais atvejais vaizdai gali būti paruošti peržiūrai greičiau nei per 15 minučių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys šalia užgrobtų Rusijos tankų T-80
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys šalia užgrobtų Rusijos tankų T-80

Admirolas A.Sharpas kalbėjo, kad Nacionalinė geoerdvinės žvalgybos agentūra padidino Ukrainai skirtus išteklius. Privačios įmonės sako, kad jos padarė tą patį.

Bendrovės „BlackSky Technology Inc.“ generalinis direktorius Brianas O'Toole'as „The Wall Street Journal“ teigė, kad praėjus kelioms dienoms po Rusijos invazijos vasario 24 d., bendrovė nusprendė pakeisti planuojamą dviejų palydovų, kurie turėjo būti paleisti paleisti balandžio 2 d., orbitą, kad jie dažniau kirstų Ukrainą.

Tam reikėjo pakeisti raketos paleidimo planą ir gauti JAV vyriausybės leidimą naujai paleidimo licenciją, tačiau galiausiai viskas pavyko ir Ukrainos vaizdai klientams buvo pristatyti per 24 valandas nuo paleidimo.

Nors kai kurios bendrovės atvirai reklamuoja tai, ką jos daro Ukrainoje, tačiau komercinės operacijos neapsieina be rizikos. Daugelis bendrovių „The Wall Street Journal“ atsisakė konkrečiai nurodyti, kaip jos padeda Ukrainai atremti Maskvos puolimą. Vienas vadovas žurnalistams sakė bijantis, kad jo įmonė gali tapti Rusijos kibernetinių atakų taikiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius