-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Neuralink“ ketina pradėti bandymus su žmonėmis dėl mikroschemų implantavimo į smegenis

Elono Musko smegenų ir mašinų integracijų sąsajos bendrovė „Neuralink“ paskelbė naują klinikinių tyrimų direktoriaus darbo skelbimą, kuris galėtų padėti bendrovei siekti užsibrėžto tikslo – išbandyti savo smegenų implantą su tikrais žmonėmis.
Smegenys
Smegenys / 123RF.com nuotr.

Atidėliojama pradžia

Nuo viešos veiklos pradžios 2017 m. „Neuralink“ savo smegenų implantų technologiją taikė kiaulėms ir beždžionėms, tačiau dar nepranešė apie ilgai žadėtų bandymų su žmonėmis pradžią. Manoma, kad naujasis tyrimų direktorius bus šių bandymų atspirties taškas.

Bendrovės implantas yra į monetą panašus prietaisas, kurio elektrodai išsišakoję ant plonų, lanksčių laidų. Laidai yra pagrindinė naujovė, palyginti su senesnėmis smegenų ir mašinos sąsajomis, kuriose naudojamos standesnės adatos, galinčios pažeisti smegenų ląsteles.

Prieš gaudama Maisto ir vaistų administracijos (FDA) patvirtinimą bendram medicininiam naudojimui, bendrovė turi atlikti bandymus su žmonėmis, o tai yra labai svarbu, nes E.Muskas planuoja naudoti šiuos prietaisus įvairioms neurologinėms problemoms spręsti – nuo atminties praradimo iki priklausomybės, rašo „The Verge“.

Gruodžio mėn. E.Muskas sakė, kad bendrovė siekia, jog prietaisas pirmiesiems žmonėms būtų implantuotas 2022 m. Tačiau tai ne pirma jo prognozė – anksčiau milijardierius teigė, kad tikisi pradėti bandymus 2020 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Link“ mikroschemos implantavimo schema
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Link“ mikroschemos implantavimo schema

Klinikinių bandymų procesas prasidėtų nuo galimybių tyrimo, kurio metu būtų galima pirmą kartą pažvelgti, kaip prietaisas veikia su nedideliu skaičiumi žmonių. Tuomet, kadangi prietaisas yra didelės rizikos ir anksčiau nebuvo naudotas žmonėms, bendrovei reikėtų FDA patvirtinimo, kad galėtų pradėti didesnio masto bandymą.

Ateityje „Neuralink“ mokslininkai tikisi naudoti lazerio spindulį, užuot gręžę skyles kaukuolėje, rašo „The New York Times“. Mikroschemos veikia implantuojant elektrodus į smegenų sritį, kuri kontroliuoja savanoriškus judesius. Vėliau mikroschema prijungiama prie didesnio masyvo, vadinamo „Link“, galinčio apdoroti, stimuliuoti ir perduoti nervinius signalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius