-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paauglių miego tyrimas: mokykla rytais turėtų prasidėti vėliau

COVID-19 pandemija smarkiai paveikė žmonių psichinę sveikatą, o ypač nukentėjo jaunimas, nes uždarytos mokyklos atkirto milijonus mažų ir vyresnių vaikų nuo draugų, mokytojų ir bet kokio įprasto gyvenimo. Neigiamas psichologinis poveikis buvo užfiksuotas daugelyje tyrimų, tačiau atrodo, kad mokyklų uždarymas taip pat turėjo bent vieną reikšmingą teigiamą poveikį mokiniams.
Pamoka
Pamoka / 123RF.com nuotr.

Į mokyklą – vėliau

Naujame Šveicarijoje atliktame tyrime mokslininkai nustatė, kad paaugliai, kurie 2020 m. kovo-birželio mėn. per pirmąją pandemijos bangą buvo mokomi namuose, išsimiegojo gerokai daugiau, o tai siejosi su kitais jų savijautos pagerėjimais.

„Mokiniai per uždarymo laikotarpį miegojo maždaug 75 minutėmis ilgiau“, – „Science Alert“ pasakojo Ciuricho universiteto (UZH) raidos pediatrijos tyrėjas Oskaras Jenni. –Tuo pat metu labai pagerėjo su sveikata susijusi jų gyvenimo kokybė, sumažėjo alkoholio ir kofeino vartojimas.“

Atlikdami tyrimą, O.Jenni ir kiti tyrėjai internetu apklausė daugiau kaip 3600 Ciuricho regiono vidurinių mokyklų moksleivių, pateikdami jiems klausimus apie jų miego įpročius ir kitus klausimus, susijusius su sveikatos ir elgesio ypatumais.

Vėliau rezultatai buvo palyginti su ankstesne apklausa, kurioje 2017 m., gerokai prieš prasidedant COVID-19 pandemijai, dalyvavo daugiau nei 5300 mokinių.

Rezultatai parodė, kad per mokslo savaitę namuose besimokančių paauglių grupė prabusdavo vidutiniškai maždaug 90 minučių vėliau nei kontrolinės grupės paaugliai, tačiau jie taip pat ėjo miegoti maždaug 15 minučių vėliau, t. y. iš viso jų miego perteklius kiekvieną dieną buvo apie 75 minutes.

Tuo pat metu kai kurios su sveikata susijusios ir elgesio charakteristikos, palyginti su kontroline grupe, pagerėjo, o tai rodo, kad dėl papildomų 75 minučių kasdienio miego jie jautėsi geriau – buvo energingesni, labiau susikaupę, produktyvesni.

Jau kelerius metus daugybė tyrimų rodo, kad mokyklinė diena turėtų prasidėti vėliau, nes tada paaugliai pasižymi didesniu budrumu, praneša apie geresnį miegą ir gebėjimą susikaupti bei mokytis.

Kai kurie ekspertai netgi mano, kad paaugliai neturėtų pradėti mokslo dienos iki 10 ar net 11 val. ryto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius