-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Raketų kuras iš oro? Mokslininkai sugalvojo, kaip Marsą paversti „degaline“

Kosmoso tyrimai, savaime aišku, yra labai brangūs ir sudėtingi. Viskas būtų bent jau šiek tiek paprasčiau, jei raketų kurą gamintume iš oro.
Marsas pavasarį
Marsas pavasarį / NASA
Temos: 3 NASA Kosmosas Marsas

Žmonijos akys vėl nusitaikė į Marsą – Raudonąją planetą, kuri prie Žemės priartėja tik per 55 milijonus kilometrų. Elonas Muskas ir NASA nori į Marsą keliauti daugkartiniais erdvėlaiviais, bet tai reiškia, kad reikia pasiimti tiek degalų, kad jų pakaktų ir kelionei atgal. Nebent Marse jų būtų galima pasipildyti.

Mokslininkai kuria reaktorių, kuris iš aplinkos paima anglies dvideginį ir katalizatoriaus pagalba jį verčia į metaną ir etileną. Paprastai tariant, toks prietaisas paverstų šiltnamio efektą sukeliančias dujas į kuro ir plastiko sudedamąsias dalis. Tik nesakykite, kad tai – neįmanoma, nes kaip kitaip Tarptautinė Kosminė Stotis (TKS) pasigamintų kvėpavimui tinkamą orą?

TKS įgula kvėpuoja perdirbtu oru – reaktoriai naudoja tą pačią metano reakciją, kurią mokslininkai nori pritaikyti Marse. Priešingai nei TKS atveju, tikslas būtų ne išvalyti orą, o pasigaminti degalų. Tai leistų į Marsą gabentis mažiau kuro, nes kelionei atgal jo nereikėtų. Kita vertus, degalai praverstų ir keliaujant toliau – peršokant į Marso palydovą ar tiesiog riedant planetos paviršiumi.

Ši reakcija yra pakankamai efektyvi, o reaktoriai – nebrangūs, todėl bent jau teoriškai taip būtų galima valyti ir mūsų planetos atmosferą. Mokslininkai teigia, kad tam būtų galima panaudoti perteklinę atsinaujinančių šaltinių energiją – pagamintas metanas būtų tarsi cheminė baterija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius