TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija gavo šimtus iranietiškų dronų – ir stato jų gamyklą šalies viduje

Penktadienį Baltieji rūmai pareiškė, kad Rusija gilina bendradarbiavimą su Iranu gynybos srityje ir gavo šimtus vienkartinių atakoms skirtų bepiločių orlaivių, kuriuos naudoja Ukrainoje. Panašu, kad Teheranas padeda Rusijai statyti gamyklą, kad šiuos dronus gamintų šalies viduje, pranešė „Reuters“.
Shahed-136
„Shahed-136“ / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Remdamiesi naujai išslaptinta informacija, Baltieji rūmai teigė, kad dronai buvo pagaminti Irane, gabenami per Kaspijos jūrą ir vėliau Rusijos pajėgų naudojami prieš Ukrainą.

„Pastarosiomis savaitėmis Rusija naudojo Irano bepiločius orlaivius, kad smogtų Kyjivui ir terorizuotų Ukrainos gyventojus, o Rusijos ir Irano karinė partnerystė, atrodo, gilėja“, – pareiškime teigė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Johnas Kirby.

„Mums taip pat kelia susirūpinimą tai, kad Rusija bendradarbiauja su Iranu, siekdama gaminti iranietiškus bepiločius orlaivius iš Rusijos vidaus“, – pridūrė jis.

J.Kirby sakė, kad JAV turi informacijos, jog Rusija iš Irano gauna medžiagų, reikalingų bepiločių orlaivių gamybos gamyklai, kuri galėtų pradėti veikti kitų metų pradžioje.

„Palydovinėse nuotraukose matoma planuojama šios bepiločių orlaivių gamybos gamyklos vieta Rusijos Alabugos specialiojoje ekonominėje zonoje“, – sakė jis.

JAV anksčiau yra taikiusi sankcijas Irano gynybos produktų gamintojo vadovams dėl dronų tiekimo Rusijai. Iranas pripažino, kad siunčia dronus į Rusiją, tačiau anksčiau teigė, kad jie buvo siunčiami prieš Rusijos invazijos pradžią. Tuo tarpu Maskva neigė, kad jos pajėgos Ukrainoje naudojo Irano dronus.

AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių numuštas iranietiškas dronas „Shahed“
AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių numuštas iranietiškas dronas „Shahed“

Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad Iranas nuo rugpjūčio mėn. perdavė Rusijai kelis šimtus dronų.

15min primena, kad anksčiau šiais metais išsiaiškinta, jog Irano Rusijai parduodami dronai „Shahed-136“ varomi varikliu, sukurtu pagal Vokietijos technologiją. Šią technologiją Iranas neteisėtai įsigijo beveik prieš 20 metų.

Parama tarp Irano ir Rusijos tekėjo abiem kryptimis, sakė J.Kirby. Iranas iš Rusijos siekė gauti milijardų dolerių vertės karinės įrangos, įskaitant sraigtasparnius ir radarus.

„Rusija siūlo Iranui precedento neturintį bendradarbiavimą gynybos srityje, įskaitant raketas, elektroniką ir oro gynybą“, – sakė jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto

Dronų perdavimas yra Jungtinių Tautų taisyklių pažeidimas. JAV sieks, kad abi šalys būtų patrauktos atsakomybėn.

Kaip anksčiau pranešė Ukrainos pareigūnai, Rusijos pajėgos turi daugiau nei pakankamas „Shahed-136“ dronų atsargas, kad galėtų kas dieną atakuoti Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius