Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos oro bazėse dygsta netikri lėktuvai: taip siekiama apgauti Ukrainos pajėgas

Rusija jau anksčiau savo bazėse nupiešdavo netikrus lėktuvus, kad apgautų Ukrainą, o naujausi palydoviniai vaizdai rodo, jog Maskva šią praktiką pratęsė ir šiais metais, rašo „Business Insider“.
Naikintuvai
Naikintuvai / Shutterstock nuotr.

Maskvos ir Kyjivo karas artėja prie dvejų metų ribos, todėl abi pusės, bandydamos apgauti viena kitą, naudojo jauką.

Tačiau Rusijos lėktuvų piešiniai neįtikina. Sausio 11 d. „Planet Labs PBC“ užfiksuotoje ir „Business Insider“ gautoje Mozdoko aviacijos bazės pietryčių Rusijoje nuotraukoje matyti karo lėktuvo siluetas. Tačiau priešingai nei kiti nuotraukoje matomi orlaiviai, šio siluetas atrodo vaiduokliškai baltos spalvos ir nemeta jokio šešėlio.

Tokio lėktuvo nėra ir tos pačios bazės nuotraukoje, darytoje daugiau nei prieš šešis mėnesius, birželio 21 d.

Mozdokas nėra vienintelis Rusijos aerodromas, kuriame pastaraisiais mėnesiais taikoma tokia praktika. Palydovinėse nuotraukose užfiksuota, kad daugelyje bazių visoje šalyje, taip pat okupuotame Krymo pusiasalyje, stovi nupiešti karo lėktuvai.

Pietvakarių Rusijoje veikia Krymsko oro pajėgų bazė, esanti netoli Kerčės sąsiaurio tilto, jungiančio Krymą su Rusija. Lapkričio 10 d. palydovinėje nuotraukoje matyti keturių ryškiai baltų naikintuvų siluetai, nemetantys jokių šešėlių – priešingai nei kiti netoliese stovintys orlaiviai. Spalio 11 d. tos pačios bazės nuotraukoje šių orlaivių nebuvo.

Analitikai teigia, kad ši plačiai paplitusi taktika yra Rusijos bandymas suklaidinti Ukrainos ginkluotę, kad ji nepataikytų į tikrus taikinius.

„Šiuo jauku bandoma suklaidinti Ukrainos vienkartinius atakos dronus, kurie remiasi paprastomis kameromis, kad aptiktų Rusijos orlaivių kontūrus“, – „Business Insider“ sakė Brady Africkas, atvirų šaltinių žvalgybos analitikas iš „American Enterprise Institute“ analitinio centro.

Pasak jo, apgaulingi lėktuvai „rodo, kad Rusija yra susirūpinusi dėl Ukrainos gebėjimo smogti Rusijos kariniams objektams vis toliau nuo fronto linijos“.

Iš tiesų, karui įsibėgėjant Kyjivui vis dažniau pavyksta raketomis ir bepiločiais lėktuvais vykdyti tolimojo nuotolio atakas prieš Maskvos bazes – tiek giliai Rusijos teritorijoje, tiek okupuotuose Ukrainos regionuose.

B.Africkas teigė, kad tokių netikrų objektų naudojimas buvo nuoseklus per visą karą, o netikri orlaiviai buvo pastebimi tiek Rusijos, tiek Ukrainos aviacijos bazėse.

Be netikrų karo lėktuvų, Rusija taip pat dislokavo pripučiamus tankus T-72, o Ukraina, kita vertus, pasitelkė raketų paleidimo įrenginius, pagamintus iš medžio, ir naftos statines, iš kurių buvo gaminami apgaulingi radarų atšvaitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius