Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Virtualios šiukšlės: kas tai yra ir kaip jas išsikuopti?

Šiandien mūsų turimi prietaisai generuoja daugiau duomenų nei bet kada anksčiau. Panašu, kad šių duomenų kiekis ir toliau didės, nes jie taps vertingesni, o technologijos, leidžiančios analizuoti didžiausias duomenų bazes – vis labiau prieinamos vartotojams, rašoma pranešime spaudai.
kompiuteris
kompiuteris / 123RF.com nuotr.

Šios naujienos džiugina moderniausių technologijų entuziastus, tačiau nederėtų pamiršti ir neigiamo technologijų progreso eksternaliteto – virtualių šiukšlių pertekliaus.

Virtualios šiukšlės (angl. Digital Waste) – naujai atsiradęs terminas, apibūdinantis netinkamo duomenų valdymo pasekmes aplinkai. Virtualios šiukšlės atsiranda saugant didžiulius informacijos kiekius skaitmeniniu formatu ir turi įvairių neigiamų padarinių. Bene svarbiausias to pavyzdys – duomenų centrų ir serverių patalpų išmetamas anglies dioksido kiekis. Skaičiuojama, jog internetas ir su juo susijusios sistemos kasmet į aplinką išskiria net 900 mln. tonų anglies dioksido (CO2).

Kiti duomenys rodo, kad skaitmeninės technologijos išmeta apie 4 proc. viso CO2 kiekio ir manoma, kad iki 2025 m. šis skaičius padvigubės. Todėl reguliariai ištrindami visus nereikalingus failus, programėles ar nuotraukas, ne tik prailginame prietaisų tarnavimo laiką, bet ir prisidedame prie aplinkos tausojimo.

Kokių veiksmų imtis, norint sumažinti duomenų kiekį?

Kiekviena įmonė ar paprasti vartotojai turėtų periodiškai atlikti savo turimų duomenų peržiūrą – auditą.

„Kiekvienas, peržiūrėjęs esamas duomenų saugyklas, el. pašto dėžutes, asmeninius diskus ir duomenų šaltinius, gali sužinoti, iš kur gaunami jų duomenys ir kiek jų turi. Peržiūros metu duomenų rinkiniai turėtų būti klasifikuojami pagal potencialią vertę ir naudojimo atvejus. Įvertinus saugomų duomenų reikšmę, nereikalingus duomenis galima ištrinti arba sumažinti jų dydį, taip mažinant duomenų saugojimo poreikius ir su tuo susijusio išmetamo anglies dioksido kiekį“, – teigia „Interneto vizijos“ vyr. IT specialistas Lukas Vitkevičius.

Norint išsikuopti virtualią erdvę, pirmiausia savo dėmesį turėtume skirti nereikalingiems el. laiškams, failams ir aktualumą praradusiems straipsniams, vis dar paskelbtiems internete. Taip pat išskirtinos ir jau nebenaudojamos atsarginės duomenų kopijos. Šios ir kitos minėtos failų rūšys yra bene dažniausiai pasitaikančios virtualios šiukšlės, kurias patartina nuolat peržiūrėti ir išsivalyti.

123RF.com nuotr./Duomenų saugumas
123RF.com nuotr./Duomenų saugumas

„Dažnai pasitaiko, kad galvojame, jog tam tikrus failus ištrynėme, bet jie ir toliau užsilieka naudojamose duomenų bazėse. Pavyzdžiui, ištrynus el. laišką jis iš serverio nėra pašalinamas automatiškai. Pats laiškas nukeliauja į šiukšlinės katalogą ir lieka serveryje. Todėl, norint visiškai pašalinti laišką iš serverio, jį reikia ištrinti ir iš šio katalogo. Su atitinkama situacija susiduriame kalbant apie failus, trinamus naudojamame interneto serveryje ar išmaniajame įrenginyje“, – komentuoja L.Vitkevičius.

Švari aplinka – kiekvieno verslo prioritetas

Verslo sektorius yra atsakingas už didėjantį duomenų kiekį, nes vartotojų suteikiami duomenys tapo vertingu resursu kiekvienai įmonei. Informacija, gaunama iš vartotojų ir jų turimų prietaisų, suteikia naudingų įžvalgų apie bendrovių klientus, jų veiklos rezultatus.

Pasak „Interneto vizijos“ atstovo, kiekvienas socialiai atsakingas verslas turėtų prisidėti prie pokyčių, padedančių stabilizuoti duomenų saugojimo poveikį aplinkai. Rekomenduojama vykdyti ne tik reguliarų įmonių duomenų auditą, bet ir pasirūpinti „švaria“ energija, tenkinančia naudojamų duomenų centrų poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius