Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalas „Spectrum“: Alergijai skiepams priskiriami simptomai gali demaskuoti kitas ligas

Jeigu informacija apie alergiją vaikus pasiektų dar mokyklose, galbūt šiandien išvengtume didelės dalies nesusipratimų ir klaidingų savidiagnozės atvejų, kai bet koks šalutinis poveikis yra priskiriamas alergijai. Šiuo metu, vykstant masinei vakcinacijai, neretai alergijai priskiriamas ir kuris nors šalutinis skiepo poveikis, nors alerginės reakcijos po skiepo pasireiškia taip retai, kad sunku suskaičiuoti nulius.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Shutterstock nuotr.

Pavyzdžiui, gripo vakcina – tik 0,04 atvejo 100 000 žmonių. Panašiai yra ir vakcinų prieš COVID-19 atveju, tačiau tikslių duomenų dar nėra, jie bus po dvejų metų.

Šalutiniai skiepo požymiai nėra alergijos požymiai

Visų pirma, žmogus gali būti alergiškas ne vakcinai, o kokiai nors jos sudedamajai daliai, konkrečiai medžiagai. Nors vakcinas sudaro išties gana daug medžiagų, didžioji dalis jų nėra alergenai ir ne visose vakcinose tų alergenų yra. Kalbant apie alergiją dabartinių vakcinų nuo koronaviruso sudėtinėms dalims, (o kol kas vakcinų yra vos kelios) alergenų yra tik keletas, pavyzdžiui, polisorbatas 80 ar Pfizer gamintojo Comirnaty vakcinoje esantis polietilenglikolis.

Žinoma, ši medžiaga nėra naudojama išskirtinai vakcinoje, ji pritaikoma maisto produktų konservavimui, plačiai naudojama cheminė medžiaga. Vis dėlto, per ilgametę savo alergologės patirtį, nesu turėjusi nei vieno paciento, kuris turėtų alergiją šiai medžiagai. Tuo tarpu pacientų, manančių, jog yra alergiški vakcinoms nuo koronaviruso, sulaukiau ne vieno.

Skiepo metu organizme vyksta imunologiniai persitvarkymai, todėl natūralu, kad intensyviai veikiant imuninę sistemą, kiekvieno žmogaus organizmas gali reaguoti skirtingai. Vakcina paskiepyto žmogaus imuninė sistema atpažįsta antigeną ir yra aktyvuojamos imuninės sistemos ląstelės, kurios pagamina antikūnus, specifinius baltymus, kurie kovoja su sukėlėju.

Tačiau labai svarbu įsisąmoninti, kad šalutiniai skiepo požymiai, pavyzdžiui, silpnumas ar šaltkrėtis, nėra alergijos požymiai. Alerginė reakcija yra anafilaksinis šokas arba dilgėlinė, retesniais atvejais – dusimo priepuoliai, tačiau jie turėtų įvykti per kelias minutes, būtent todėl yra prašoma pasiskiepijus 10-15 minučių ramiai pasėdėti. Vėlgi, alerginė reakcija į skiepo nuo koronaviruso sudedamąją pasireiškia maždaug 1 iš 500 tūkst. žmonių.

Skiepas padėjo diagnozuoti skydliaukės ligą

Taip pat verta paminėti, kad alerginė reakcija yra pakartotinis konkretaus alergeno patekimas į organizmą, todėl žmogus tos medžiagos kažkokia forma turėtų būti gavęs ir anksčiau, kad alergija jai apskritai galėtų išsivystyti, o suleidus vakciną – pasireikšti.

E.Kurauko nuotr/Prof. Rūta Dubakienė
E.Kurauko nuotr/Prof. Rūta Dubakienė

Klaidinga vakcinos šalutinio poveikio ir alergijos sąsaja yra daroma dar ir dėl to, kad ryšys tarp endokrininės, imuninės ir nervų sistemos yra labai glaudus, todėl skiepas, suaktyvinęs imuninę sistemą, tam, kad gamintųsi antikūnai, gali paskatinti ir kitų, tam tikrų simptomų pasireiškimą ir demaskuoti kitas ligas, apie kurias žmogus galėjo ir nežinoti.

Tokiu atveju, tai nei vakcinos šalutinis poveikis, nei alergija, o anksčiau nenustatyta liga. Teko konsultuoti pacientę, kuri kreipėsi dėl neįprasto silpnumo pojūčio po skiepo, kurį pati priskyrė alerginei reakcijai nuo vakcinos, tačiau priešalerginiai vaistai nepadėjo. Pagal tam tikrus kitus jos duomenis bei rodiklius atlikti tyrimai parodė, kad tai susiję su jos skydliaukės veikla – buvo diagnozuota skydliaukės liga ir taikant teisingą gydymą mergina atgavo jėgas ir džiaugėsi sužinojusi tikrąją silpnumo priežastį.

Šalutiniai skiepo požymiai, pavyzdžiui, silpnumas ar šaltkrėtis, nėra alergijos požymiai

Pasitaiko atvejų, kai jautriems cheminėms medžiagoms asmenims, kuriems būdinga lėtojo tipo alerginė reakcija, po vakcinos suaktyvėja. Teko konsultuoti pacientę, kuriai po vakcinacijos pasireiškęs šalutinis poveikis buvo ant odos pasirodžiusios ryškios dėmės, tarsi mėlynės nuo sumušimo. Įvyko smulkiųjų kraujagyslių pažeidimas – anksčiau jai buvo nustatyta lėtojo tipo alergija nikelio sulfatui. Galimos ir kitos imunologinės reakcijos po skiepo, pavyzdžiui, taip vadinamo Artiuso fenomeno skiepo vietoje atsiradimas, kuris yra III tipo alerginė reakcija ir pasireiškia paraudimu, patinimu, net galimu išopėjimu dūrio vietoje.

Turintiems imunines ligas rekomenduojami papildomi tyrimai

Kadangi kiekvieno žmogaus organizmas ir galimos reakcijos yra skirtingos ir universalių šalutinių reakcijų ar ligų simptomų įvardinti negalima, visiems žmonėms, turintiems ar numanantiems apie galimas imunologines ligas rekomenduojama pasidaryti papildomus tyrimus, kurie leis ramiau atsikvėpti, tinkamai nusiteikti bei žinoti, ko galima tikėtis po skiepo.

E. Kurausko nuotr./Prof. dr. Rūta dubakienė
E. Kurausko nuotr./Prof. dr. Rūta dubakienė

Ramiau ir saugiau papildomai išsityrę jausis ne tik imunines ligas turintys, bet turintys kitokių negalavimų, vyresni žmonės ar sergantys onkologinėmis ligomis. Tokiu atveju, galimi šalutiniai efektai, sukelti ne skiepo, ne alergijos, o būtent kitų aplinkybių, nebus netikėti ir negąsdins.

Tai, kad po skiepo gali pasireikšti tam tikri šalutiniai poveikiai dėl imunologinių sutrikimų, neturėtų gąsdinti skrandžio, širdies ar kitomis ligomis sergančių ar vaistus nuo jų vartojančių asmenų. Vis dėlto, ne visi žmonės žino apie turimus imunologinius sutrikimus, tačiau ir pasireiškus vakcinos lapelyje nepaminėtiems simptomams, skiepui ir tuo labiau – alergijai, jų nurašyti nereikėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius