Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Specialistas pataria: į ką atkreipti dėmesį perkant būstą

Šiemet Vilniuje parduota daugiau nei 1,7 tūkst. naujos statybos butų, t.y. ketvirtadaliu daugiau nei pernai. Tačiau, nors pardavimai didėja, pasiūla nuo to nemažėja – vien sostinėje šiuo metu siūloma daugiau kaip 3,4 tūkst. naujos statybos butų, rašoma „MG Valdos“ pranešime žiniasklaidai. Bendrovės specialistas pataria, kaip išsirinkti ir poreikius atitinkantį būstą, kad netektų gailėti.
Vilnius
Vilnius / Sauliaus Žiūros nuotr.

1. Atsakykite sau: ko ieškote

Renkantis būstą svarbu įvertinti savo poreikius, nebijoti jais pasidalinti su pardavėju ir nesivadovauti stereotipais. Būsto poreikiai labai individualūs, tad prieš renkantis reikia gerai įvertinti savo gyvenimo būdą, kasdienes šeimos tradicijas, pomėgius ir poreikius.

Vienai šeimai svarbu, kad bute butų didelis erdvus valgomasis, kuriame susėdama kas vakarą ilgiems pašnekesiams prie vakarienės, o kitai – atstumas iki mėgstamiausių restoranų ir kavinių.

2. Pasidarykite namų darbus

Prieš priimant sprendimą, norimą įsigyti būstą verta palyginti su 3–4 patinkančiais projektais, pasidomėti bankų teikiamos paskolos sąlygomis. Vienas svarbiausių dalykų – teisingas biudžeto nusistatymas.

„Pirkėjas turi tiksliai įvardyti, kiek jis pasiryžęs mokėti už norimą turtą, išsiaiškinti rinkoje vyraujančias kainas, įvertinti banko siūlomas sąlygas paskolos gavimui bei kiek teks mokėti pabrangus palūkanoms“, – cituojamas NT plėtotojos „MG Valdos“ pardavimų vadovas Mantas Umbrasas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytinis eismas Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytinis eismas Kaune

3. Įvertinkite perspektyvą

Perkant būstą būtina įsitikinti, ar jis bus paklausus ateityje. Būsto likvidumą vertinti reikėtų per nuomos arba pardavimo prizmę, įvertinant ar rinkoje šiuo metu yra daug analogiškų butų, ar pasiūla mažesnė.

Įvertinti perspektyvą taip pat padės ir plėtojamo daugiabučio sprendimų unikalumas bei naudojamų medžiagų kokybiškumas ar net tai, kiek naujos statybos projektų yra aplink.

4. Pasidomėkite, kiek kainuos būsto išlaikymas

Perkant būstą reikia nepamiršti pasidomėti tuo, kiek reikės mokėti už komunalines paslaugas ir jo išlaikymą, t.y. kiek kainuoja šiukšlių išvežimas, lifto, aplinkos priežiūra bei kitos paslaugos.

Kai perkamas butas yra naujai pastatytame name ir neturi mokesčių mokėjimo istorijos, tuomet reikėtų pasilyginti mokesčius kituose to paties plėtotojo projektuose.

5. Tikrinkite charakteristikas

Šiandieninis būsto pirkėjas yra pakankamai išprusęs. Anot eksperto, vis didesnė dalis pirkėjų atidžiau gilinasi į techninius buto parametrus, palygina energines ir akustines klases, kartais net paprašo techninio projekto ištraukų.

„Pavyzdžiui, siekiant išsiaiškinti, ar garso izoliacija naujajame būste bus pakankama, nebūtina imtis empirinių tyrimų ir prašyti pardavėjo koridoriuje važinėti liftu ar garsiai kalbėti šalimais esančiame bute. Apie būsto medžiagų kokybę visą reikiamą informaciją sužinosite iš techninių charakteristikų aprašo, o kad jį suprasti, specialaus išsilavinimo neprireiks – tik interneto ryšio ir naršyklės naudojimosi įgūdžių“, – teigia M.Umbrasas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Danės žiotys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Danės žiotys

6. Atkreipkite dėmesį ir į žaliąsias zonas

Gera ir išvystyta infrastruktūra didina būsto vertę. Pagrindiniai kriterijai, kad jis būtų paklausus – socialinė infrastruktūra ir viešasis transportas. Šiuolaikiniai projektai neišvengiamai turi turėti požemines stovėjimo aikšteles, aptvertas kiemo teritorijas.

7. Įvertinkite reputaciją

Perkant butą naujai statomame pastate bei siekiant įsitikinti, kad plėtotojo žadėti sprendimai atitiks realybę, verta pasidomėti plėtotojo istorija bei ankstesniais jo projektais. Pakankamai patirties neturinčio plėtotojo projektuose gali pasitaikyti projektavimo klaidų ar neapgalvotų sprendimų, kurių įvertinti apžiūros metu gali būti neįmanoma.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilnius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilnius

8. Pasidomėkite, kas atsakys į jūsų klausimus

Būsto įsigijimo metu pasidomėkite, kas rūpinsis namo administravimu. Pirmaisiais gyvenimo naujame būste metais gyventojams iškyla nemažai klausimų, apie kuriuos jie galbūt nepagalvojo įsigijimo metu.

9. Negalvokite, kad brokeris pasiūlys geresnę kainą

Rinkoje vyraujantis mitas, kad nekilnojamojo turto brokeriai gali pasiūlyti kur kas geresnę norimo būsto kainą nei tiesiogiai kreipiantis į plėtotoją, yra neteisingas.

„Dažnai pirkėjas, besikreipiantis tiesiai į plėtotoją dėl norimo įsigyti būsto, gauna tokį patį pasiūlymą, kaip ir brokeris. Taip pat yra manančių, kad NT projektus vystančios bendrovės pardavinėja butus tik per brokerius. Tai taip pat netiesa, nes profesionalūs plėtotojai turi savo pardavimų komandas“, – tikina M.Umbrasas.

10. Įvertinkite laiką, kurio prireiks įrengti būstą

Reikia įvertinti ne tik tiesiogines būsto įrengimo sąnaudas, bet ir savo laiką. Jei prieš 4-5 metus būsto su pilna apdaila pardavimai siekė 5-10 proc., tai dabar jie yra šoktelėję iki 25 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius