Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar modernizacijai trukdo balkonai?

Jau anksčiau įstiklinti arba įmantrios architektūros balkonai – svarbi smulkmena, kurioje, kaip byloja anglų patarlė, gali pasislėpti velnias. Ar dažnai pasitaiko namų, kurių modernizacijos planus sužlugdo balkonai, teiraujamės Rasos Bazarauskienės, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistės Alytaus regione, prižiūrinčios, kaip modernizacija vyksta keliose savivaldybėse, tarp kurių – pagal modernizacijos tempus pirmaujančios Alytaus ir Druskininkų.
Kauno centro balkonai
Kauno centro balkonai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sutaupyti galima ir nestiklinant balkonų

Kaip pastebi BETA specialistė, teoriškai daugiabučių, kuriuos modernizuoti sunkiau negu kitus, gali būti. Pavyzdžiui, jei namas laikomas paveldu. Tačiau praktikoje tokie atvejai – itin reti.

„Atliekant modernizaciją Alytuje buvo atnaujinti ir namai, esantys senamiestyje. Tačiau jokių papildomų rūpesčių jų gyventojai neturėjo. Galbūt spalvinio sprendimo derinimas su miesto architektu truko šiek tiek ilgiau. Tame pačiame name klausimų kėlė ir balkonai – senovinės, pakabinamos konstrukcijos. Jas apšiltinus, namas neatrodytų gražiai, be to, balkonuose nebeliktų vietos. Juk balkonai įprastai šiltinami ir iš vidaus. Todėl šio namo gyventojai nusprendė savo balkonų nestiklinti.

Kadangi įgyvendinus kitas energiją taupančias priemones, daugiabutis turėjo sutaupyti privalomus 40 proc. šilumos energijos, toks sprendimas buvo visiškai racionalus. Modernizuojant namą statybininkai balkonus tiesiog sutvirtino ir padarė gražią atitvarą“, – pasakoja R. Bazarauskienė.

Specialistė priduria, jog daugiabučių gyventojai, kurių balkonus dėl architektūros specifikos sunku įstiklinti, neturėtų nusiminti. Tinkamai atlikus modernizaciją – apšiltinus sienas, stogą, pakeitus langus bei įgyvendinus kitas energiją taupančias priemones, šilumos energijos sutaupymas gali nesunkiai pasiekti reikalingą 40 proc. ribą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno centro balkonai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno centro balkonai

Skiriamas ypatingas dėmesys

Kitas klausimas, kuris yra aktualus ne tik itin senos statybos daugiabučių gyventojams – kas modernizacijos metu atsitiks su jau įstiklintais balkonais. Juk namas atnaujinamas pagal vieningą projektą,o tai reiškia, jog visi balkonai turi būti vienodi.

Tiek architektai, tiek projektuotojai į gyventojų norus ir pastabas atsižvelgia labai geranoriškai ir projektai derinami taikantis prie esamos daugiabučio balkonų situacijos.

„Atvejai, kai gyventojai jau turi įsistiklinę balkonus, yra labai dažni. Nereikėtų bijoti, jog senasis stiklinimas bus išmontuotas. Viskas iš tikrųjų yra priešingai – projektuotojai turėtų atsižvelgti į jau name įstiklintus balkonus ir planuodami, kaip bus atlikti modernizacijos darbai, stengtis derinti naujai įstiklintus balkonus prie įstiklintų seniau.

Kai tenka susidurti su tokiais klausimais praktikoje, pastebiu, jog tiek architektai, tiek projektuotojai į gyventojų norus ir pastabas atsižvelgia labai geranoriškai ir projektai derinami taikantis prie esamos daugiabučio balkonų situacijos. Jeigu reikia, šie specialistai ateina pasitarti, pasikalbėti ir su pačiais gyventojais. Tad jokių problemų dėl šių klausimų neiškyla.“

Pasiteiravus, ar toks projektų derinimas gali brangiau kainuoti gyventojams, BETA specialistė patikina, jog tikrai ne: „Baimintis dėl to, jog už papildomą projektuotojų ir architektų rūpestį viena ar kita namo detale gyventojams teks susimokėti papildomai, tikrai nereikėtų.“

BETA-mazas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius