Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aruodas.lt: kas pernai vyko NT rinkoje?

Po karštų nekilnojamajam turtui (NT) 2016-ųjų metų, atrodo, šie metai bus ne ką vėsesni. Brokeriai skaičiuoja, kad bent Vilniuje susidomėjusių nekilnojamuoju turtu skaičius išaugo keliais kartais. Pirkėjai labiausiai žvalgosi į naujos statybos butus, būtent jų pasiūla įvardijama kaip esminis rinkos katalizatorius.
Statybos Vilniaus centre
Statybos Vilniaus centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lankomiausio nekilnojamojo turto skelbimų portalo Aruodas.lt duomenys

rodo, kad praėjusiais metais butų kainos skelbimuose augo visuose trijuose didžiausiuose šalies miestuose. Vilniuje parduodamų butų vidutinė kvadratinio metro kaina per praėjusius metus ūgtelėjo 8 proc., Kaune – 14 proc., o Klaipėdoje – 4 proc. Vilniuje 2016 m. ji perlipo 1700 eurų/kv. m ribą, Klaipėdoje – 1100 eurų/kv. m, o Kaune priartėjo prie 1000 eurų už kvadratinį metrą.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Lorus Invest“ komercijos direktorius Egidijus Didžiulis sako, kad Vilniaus rinka yra aktyvi ir jis išskiria dvi tokio aktyvumo priežastis.

„Kadangi dėl mažų palūkanų indėlių laikyti neapsimoka, daug kas investuoja į būstus nuomai. Jei renkamasi nuomai, tuomet arčiau centro, mažesnio ploto – niekas investicijoms neperka trijų kambarių butų, dažniausiai vieno-dviejų kambarių. Orientuojamasi į jaunus žmones, kuriems patrauklūs gražiai įrengti ar suremontuoti butai. Kita grupė – šeimų, kurios stengiasi pagerinti savo buitį, segmentas. Jie nebijo tolimesnių miegamųjų mikrorajonų, tokių kaip Pilaitė, Pašilaičiai ar Bajorai – ten, kur kainos yra mažesnės“, – sako E.Didžiulis.

Pasak jo, dauguma pirkėjų orientuojasi į naujos statybos butus, o dėmesį į senesnius atkreipia, kai finansinės galimybės neleidžia įsigyti naujo.

Kokių naujos statybos butų šiuo metu siūloma ir kaip skiriasi kaina, jei butas įrengtas ar parduodamas su daline apdaila, matysite, paspaudę šią nuorodą .

Kauniečiai keitė kryptį, klaipėdiečiai pirko renovuotus butus

Pasak Indrės Kristinavičiūtės, „Nekilnojamojo turto paslaugų centro“ NT valdymo skyriaus vadovės, Kaune 2016 metai buvo gana aktyvūs – tai lėmė vis dar palankios bankų paskolų būstui įsigyti sąlygos bei pirkėjų noras investuoti savo sukauptas santaupas į būstą.

„Pirmąjį pusmetį pirkėjai domėjosi senos statybos nedidelės kvadratūros (30-50 kv. m ploto) butais populiariausiuose miegamuosiuose rajonuose (Dainavos, Eigulių, Kalniečių, Gričiupio ir kt.). Antrąjį pusmetį, išaugus naujos statybos būsto projektų pasiūlai Kauno mieste, padidėjo pirkėjų suinteresuotumas ir jais“, – sakė ji.

Nors ilgą laiką vyravo tendencija, kad kauniečiai iš centrinių miesto dalių keliasi gyventi į kotedžus ir namus priemiesčiuose, tačiau šiemet kryptis pasikeitė.

„Praėjusiais metais patogus susisiekimas, gera infrastruktūra ir nedideli atstumai pirkėjams tapo prioritetu renkantis būstą. Todėl nekilnojamasis turtas, esantis mieste, tapo patrauklesnis. Netgi buvo pastebima tendencija, jog pirkėjai, gyvenantys ir turintys NT Kauno rajonuose, domėjosi galimybe persikraustyti į miestą – kad ir į mažesnio ploto būstą, bet arčiau Kauno centro“, – teigia specialistė.

Ramūnas Sobutas, „RE/MAX Plius“ biuro vadovas, apžvelgdamas praėjusius metus, nurodo, kad klaipėdiečius labiausiai domino butai renovuotuose namuose. „Senos statybos butai domino dėl mažesnės kainos, galimybės investuoti. Naujos statybos butai buvo paklausūs, o pasiūla pakankamai ribota. Daugiausiai dėmesio sulaukė 2 kambarių butai. Naujos statybos 3 kambarių butus pirko jaunos šeimos“, – sakė jis.

Uostamiestyje daugiausiai dėmesio sulaukė pietinėje miesto dalyje esantys butai – ten didelė butų koncentracija, tai ir pardavimų ten daugiausia. Kaip visada patrauklus buvo Miško kvartalas, alternatyva naujos statybos butams buvo Dragūnuose ar Tauralaukyje.

Portalo Aruodas.lt vadovė Viktorija Steponavičiūtė sako, kad taip pat pastebi didelį susidomėjimą nekilnojamuoju turtu: „Vertindami portalo lankomumo duomenis, matome, kad praėjusiais metais besidomintieji nekilnojamuoju turtu buvo aktyvesni ir portale peržiūrėjo daugiau skelbimų, atvertė daugiau puslapių nei užpernai“.

Sulaukia tris kartus daugiau besidominčiųjų

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Kalvarijų gatvėje statomi daugiabučiai namai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lorus Invest“ komercijos direktorius E.Didžiulis, dalindamasis prognozėmis šiems metams Vilniuje, žeria įspūdingus skaičius. „Jei lygintume praėjusių metų lapkritį ir šių metų sausio mėnesį, besidominčiųjų padaugėjo apie tris kartus. Kol kas perkančiųjų nepadaugėjo, bet besidominčių – labai. Žmonės domisi, kokios jų finansinės galimybės įsigyti būstą, kas yra rinkoje – po truputį jie virsta pirkėjais. Atkreipčiau dėmesį, kad paklausa didelė, todėl ne visi pirkėjai tinkamai įvertina savo finansines galimybes“, – sako E.Didžiulis.

Kaune pradėta ir baigta visai nemažai naujų nekilnojamojo turto projektų, todėl šiemet tikimasi tokio pat susidomėjimo būstu, kaip ir 2016 metais.

„Prognozuojame, jog susidomėjimas išliks vidutinio ploto butais. Ypač paklausūs taps mažos kvadratūros naujos statybos būstai dėl savo nedidelės bendro ploto kainos. Be to, kasmet pirkėjai tampa vis išrankesni, rinkdamiesi būstą, todėl 2017 m. pirkėjai ypač atkreips dėmesį į būsto statybinių medžiagų, darbų kokybę, energetinį būsto efektyvumą, jo ekonomiškumą“, – teigia I. Kristinavičiūtė, „Nekilnojamojo turto paslaugų centro“ NT valdymo skyriaus vadovė.

R.Sobutas, „RE/MAX Plius“ biuro vadovas, Klaipėdoje įžvelgia kiek kitokių tendencijų – pasak jo, šiemet uostamiesčio NT rinkoje pokyčio neturėtų būti. Rinką galėtų išjudinti tik labai patrauklūs naujos statybos būstų pasiūlymai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius