Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bankų asociacija: būsto paskolų paklausa stabilizuojasi

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, būsto paskolų paklausa pamažu stabilizuojasi. COVID-19 pandemijos sąlygomis jai ženkliai sumažėjus, šiuo metu naujų gyventojų užklausų sulaukiama vidutiniškai dukart daugiau nei kovo viduryje.
Būstas
Būstas / Vida Press nuotr.

„Nors pastebime, kad šiuo metu gyventojai į ateitį jau žvelgia optimistiškiau, nereikia pamiršti, kad dėl COVID-19 susiklosčiusi situacija vis dar nepasibaigusi, o ekonomikos padėtis nėra stabilizavusis. Svarstydami naujas paraiškas, bankai privalo atidžiai vertinti visas rizikas. Gyventojams patariame elgtis itin apdairiai ir gerai pasverti galimybes grąžinti paskolą“, – pranešime žiniasklaidai sakė LBA prezidentas Mantas Zalatorius.

LBA teigimu, būsto paskolų išdavimas nuo kovo vidurio, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais, buvo sumažėjęs vidutiniškai trečdaliu, o naujų paraiškų skaičius – dar labiau. Sumenkus gyventojų pajamoms, dalis paskolų turėtojų susidūrė su sunkumais grąžinti paskolas. Tad, prasidėjus karantinui, šalyje veikiantys bankai sutarė dėl galimybės iki vienerių metų atidėti to pageidaujantiems būsto paskolų įmokas, nekeičiant sutarčių sąlygų ir palūkanų.

Nuo kovo vidurio iki dabar bankai žmonėms atidėjo daugiau kaip 200 mln. eurų vertės būsto paskolų grąžinimą. Didžiausio susidomėjimo šia galimybe sulaukta kovą ir balandį. Šiuo metu užklausų dėl mokėjimų atidėjimo nuolat mažėja, tuo metu naujų paraiškų būsto paskoloms skaičius auga.

LBA duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį apie pusę visų būsto paskolų suteikta Vilniuje, apie ketvirtadalį – Kaune, likusi dalis tenka Klaipėdai ir kitiems šalies miestams. Dažniausiai skolinamasi pirmajam būstui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius