Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Noriu perdažyti balkono sieną. Ar reikia gauti kaimynų sutikimą?

Norint įsistiklinti balkoną, reikia leidimo iš kaimynų. O jei noriu jį persidažyti, ar galioja tokios pat taisyklės? To 15min „Būsto ABC“ klausė Statybų inspekcijos.
Kambarių nuoma
Kambarių nuoma / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (Statybos inspekcijos) atstovė ryšiams su visuomene Rasa Kėkštienė atkreipė dėmesį, kad viskas priklauso nuo to, kokios paskirties yra pastatas. Inspekcija pateikia atsakymą tokiam atvejui, kuomet tai yra daugiabutis namas ir jis nėra kultūros paveldo objektas.

Plačiau komentuoja R.Kėkštienė:

Fasadas (pranc. façade) – išorinė pastato dalis. Fasadas gali būti pagrindinis, šoninis, galinis, gatvės, kiemo.

Statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ (toliau – STR 1.05.01:2017) 3 priedo 5 punkte nustatyta, kad pastato išvaizdos keitimu laikoma: balkonų, lodžijų įstiklinimas; fasado elementų keitimas (keičiant spalvą (spalva laikoma nepakitusia, kai parenkami trys gretimi spalvos atspalviai, vadovaujantis bet kuriuo spalvų paletės katalogu, kuriame yra ne mažiau kaip 1000 spalvų ir atspalvių), matmenis, suskaidymą), naujų įrengimas; esamų angų pastato fasade užtaisymas; šlaitinio stogo dangos keitimas (keičiant spalvą ir (ar) dangos tipą), dažymas (keičiant spalvą), stoglangių įrengimas ant šlaitinio stogo, keitimas (keičiant spalvą, matmenis, suskaidymą); fasadų dangos įrengimas, keitimas (keičiant spalvą ir (ar) dangos tipą), dažymas (keičiant spalvą); įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado ar šlaitinio stogo; įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų, iškylančių daugiau kaip 1 m virš pastato plokščiojo stogo parapeto, tvirtinimas ant pastato plokščiojo stogo; Kultūros vertybių registre nurodytų kultūros paveldo statinio vertingųjų savybių keitimas.

STR 1.05.01:2017 4.1 papunktyje nustatyta, kad, be Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 5 punkte nurodytų atvejų, leidimas atlikti statinio paprastąjį remontą privalomas:

– atliekant ypatingojo ir neypatingojo daugiabučio namo ar viešojo pastato paprastąjį remontą mieste,

– konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje,

– kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje,

– kai keičiama pastato išvaizda, išskyrus atvejus, kai būtina skubiai atlikti statybos darbus, reikalingus avarijos grėsmei, jos ar stichinės nelaimės padariniams pašalinti.

Statybos įstatymo 24 straipsnio 3 dalyje nustatyta, kad statinio projektas turi būti parengtas tais atvejais, kai privaloma gauti šio įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 1–7 punktuose nurodytus statybą leidžiančius dokumentus (SLD), taip pat tais atvejais, kai šio įstatymo 27 straipsnio 1 dalyje nurodytiems krašto apsaugos tikslams skirtose teritorijose statomiems statiniams SLD nereikalingas, išskyrus daugiabučių namų ar viešųjų pastatų kapitalinio remonto projektus, kurie turi būti parengti visais atvejais.

Civilinio kodekso (toliau – CK) 4.82 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendro naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė – techninė ir kitokia įranga.

CK 4.85 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad sprendimai dėl bendrojo naudojimo objektų valdymo ir naudojimo, taip pat dėl naujų bendrojo naudojimo objektų sukūrimo ir disponavimo jais klausimų, priimami butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma, jeigu įstatymuose nenustatyta kitaip.

CK 4.85 straipsnio 7 dalyje nustatyta, kad butų ir kitų patalpų savininkų sprendimai gali būti priimti ir nesušaukus susirinkimo, bet jiems raštu pareiškus apie savo sprendimą.

Apibendrindami aukščiau nurodytų teisės aktų nuostatas, teigtina kad:

– daugiabučio namo balkono sienos (fasado elemento) dažymas, keičiant spalvą, būtų pastato išorės išvaizdos keitimas;

– pastato fasado apdailos darbai priskiriami statinio paprastajam remontui;

– sprendimai dėl daugiabučio namo išorės išvaizdos keitimo, atliekant statinio paprastojo remonto darbus, priimami CK 4.85 straipsnyje nustatyta tvarka bendraturčių daugumos sprendimu. Sprendimas įforminamas susirinkimo arba atliktos apklausos raštu protokolu;

– SLD atlikti statinio paprastąjį remontą, kai keičiama daugiabučio namo išvaizda, būtų privalomas tik tokiu atveju, jei daugiabutis namas būtų bent vienoje iš šių teritorijų: mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje. SLD gauti turi būti parengtas paprastojo remonto aprašas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius