Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš ekonomikai skatinti lėšų – milijonas sraigtasparnio aikštelei ant Santaros klinikų stogo

Ant Santaros klinikų vieno korpuso stogo numatyta įrengti sraigtasparnio nusileidimo aikštelę. Tam Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) planuoja skirti milijoną eurų.
Santaros klinikos
Santaros klinikos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

VUL Santaros klinikų generalinis direktorius prof. Feliksas Jankevičius 15min sakė, kad sraigtasparnio aikštelė labai svarbi. Ji reikalinga, kad kuo greičiau būtų suteikta skubi neatidėliotina pagalba ne tik epidemijos laikotarpiu, kai prireikia greitai atgabenti infekuotą arba įtariamą dėl pavojingo užsikrėtimo pacientą. Taip pat tais atvejais, kai ypač greitos medicinos pagalbos prireikia sunkių traumų, širdies, neurologinės ar kitos ūmios būklės atvejais.

„Taip pat aikštelė skirta tam, kad būtų greičiau atgabenti donoriniai organai, reikalingi transplantacijoms, nebūtų prarasta labai svarbi „auksinė valanda“ nuo to momento, kai nusileidžia sraigtasparnis, iki tos minutės, kai donorinis organas pasiekia operacinę. Nuo to priklauso transplantacijos sėkmė“, – 15min aiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vieta, kur numatyta sraigtasparnio nusileidimo aikštelė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vieta, kur numatyta sraigtasparnio nusileidimo aikštelė

Šiuo metu donorų organus atgabenantys sraigtasparniai leidžiasi transporto žiedo centre.

„Visų užsienio šalių didžiosios ligoninės, atliekančios transplantacijas ir turinčios multidisciplinines specialistų komandas, turi įsirengusios sraigtasparnių aikšteles“, – sakė F.Jankevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Santaros klinikos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Santaros klinikos

Sraigtasparnio aikštelės įrengimas suprojektuotas ant Santaros klinikų D korpuso stogo.

F.Jankevičius 15min informavo, kad jo projektas, kainavęs 25 tūkst. eurų ir apmokėtas paramos lėšomis, pradėtas rengti dar 2017 metais. Statybai leidimas išduotas pernai.

„Sraigtasparnių aikštelė bus stačiakampės formos 39 x 35 m ir apsupta 2 m pločio apsauginiu tinklu. Tai bus pakelto tipo virš pastato stogo, save laikanti stačiakampės formos aikštelė su vizualiomis priemonėmis, leidžiančiomis vykdyti skrydžius pagal vizualiųjų skrydžių taisyklių reikalavimus dieną ir naktį“, – pasakojo jis.

Tiesa, F.Jankevičiaus teigimu, kol kas projektas nepradėtas vykdyti, nes dar nėra pasirašytos sutarties dėl finansavimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Padėkos medikams ženklas prie Santaros klinikų
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Padėkos medikams ženklas prie Santaros klinikų

15min primena, kad Vyriausybė trečiadienį paskirstė 345 mln. eurų papildomam ir skubiam ekonomikos skatinimui. Tai antroji dalis iš Vyriausybės skirtų 500 mln. eurų skubiems valstybės finansuojamiems projektams – pirma 155 mln. eurų dalis buvo paskirstyta prieš dvi savaites.

Iš jų 39 mln. eurų gaus SAM, kuri daugiausia rekonstruos medicinos įstaigas. Iš šių pinigų bus finansuojamos sraigtasparnių aikštelės šalia Santaros klinikų statyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius