Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Griovėjai „išpūtė“ Jono Meko skersvėjį Užupyje – liko tik nuolaužų krūva

Praėjus vos trims dienoms po avangardinio kino krikštatėvio Jono Meko laidotuvių, vilniečiams puikiai pažįstamas skersgatvis, pavadintas jo vardu, virto nuolaužų krūva. Užupyje Jono Meko skersvėjo nebeliko, tiesa, tik trumpam.
Nugriautas pėsčiųjų takas Vilniuje, pavadintas „Jono Meko skersvėjo“ vardu
Nugriautas pėsčiųjų takas Vilniuje, pavadintas „Jono Meko skersvėjo“ vardu / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Topo grupės“ savininko Aurelijaus Rusteikos netiesiogiai kontroliuojama įmonė čia rekonstruos apleistus buvusius pastatus, kartu atkurdama ir skersgatvį.

Plėtrą teritorijoje vykdo bendrovė „Meno skersvėjis“, kurią valdo „TC Estate“, o ją – „Delta Investment“. Pastarąją kontroliuoja Aurelijus Rusteika. Verslininkas yra „Topo grupės“ savininkas.

 „Renova“/Naujas projektas Užupyje
„Renova“/Naujas projektas Užupyje

„Parengtas statinių rekonstravimo projektas, jungiantis visus sklype esančius ir buvusius pastatus, formuojant vieną, prekybinės paskirties pastatą“, – rašyta projektiniuose pasiūlymuose, kurie buvo viešinami praėjusių metų birželį. Juos parengė „Renova“.

 „Renova“/Naujas projektas Užupyje
„Renova“/Naujas projektas Užupyje

1330 kv. m ploto sklype iki šiol stovėjo 695 kv. m ploto pastatai, tuomet buvo numatyta, kad sklype galėtų iškilti apie 1,8 tūkst. kv. m ploto pastatai.

Projektiniuose pasiūlymuose nurodyta, kad turėtų būti 12 prekybinių patalpų, 2 butai, 1 meno studija. Požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje projektuota 13 vietų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Nugriautas pėsčiųjų takas Vilniuje, pavadintas „Jono Meko skersvėjo“ vardu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Nugriautas pėsčiųjų takas Vilniuje, pavadintas „Jono Meko skersvėjo“ vardu

Pats Jono Meko skersvėjis uždarytas jau nuo gegužės pabaigos.

„Maždaug vieneriems metams, kol vyks rekonstrukcijos darbai. Stebėkite ženklus su apylankos schema ir galimu praėjimo keliu. Atsiprašome tų, kuriems šis takas yra kasdienis maršrutas, tačiau viliamės, džiaugsitės, kai Skersvėjis atsidarys naujam gyvenimui!“ – skelbta socialiniame tinkle „Facebook“.

„Jono Meko skersvėjo“ vardu vadinasi pėsčiųjų takas nuo Užupio gatvės 24 namo iki Vilniaus dailės akademijos. J.Meko vardą skersgatvis gavo 2010 metais.

Amerikos avangardinio kino krikštatėviu vadinamas filmų kūrėjas J.Mekas mirė sausio pabaigoje savo namuose Niujorke eidamas 97-uosius.

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Mekas
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Mekas

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas ir publicistas, J.Mekas yra geriausiai žinomas dėl savo kino eksperimentų.

Kūrėjas 1995-aisiais yra pelnęs Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją, 2003-iaisiais apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi.

Jo gimtajame Semeliškių kaime 2017 metais atidengtas akmuo su skrybėle, skirtas paminėti menininko 95-metį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius