Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaune atidaryti atsinaujinę gimdymo namai, kuriuose gimė ir trys A.Verygos vaikai

Daugiau nei 22-ejus metus trukę, kone 7 mln. eurų atsiėję Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos „Krikščioniškieji gimdymo namai“ rekonstrukcijos darbai pasiekė finišo tiesiąją. Skaičiuojama, jog čia pasaulį išvysta kas šeštas kaunietis. Tarp jų – ir trys sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atžalos bei spalio 21-ąją gimusi atlikėjo Lino Adomaičio pirmagimė.
 Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos „Krikščioniškieji gimdymo namai“ atidarymas
Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos „Krikščioniškieji gimdymo namai“ atidarymas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Krikščioniškieji gimdymo namai“ – viena seniausių gimdymo įstaigų Lietuvoje. Čia naujagimiai gimsta jau 90 metų. Susiformavusios net gimdyvių dinastijos, kuomet tose pačiose palatose gimdė kelių kartų šeimos moterys. Didžiuojasi administracija ir lentele, kurioje – vaikų, kurių galėjo ir nebūti, fotografijos. Fotografijos atkeliavo iš mamų, perkalbėtų dėl nėštumo nutraukimo, rankų.

„Aš pats čia gimiau. Kai atėjau prieš penkerius metus vadovauti šiai įstaigai, buvo nutrūkęs finansavimas, nutraukti viešieji pirkimai. Viską reikėjo pradėti iš naujo. Buvo iškilusi grėsmė ir pavadinimui. Neva tai kodėl krikščioniški šie namai. Tai reiškia, kad vadovaujamės moralės principais, šeimai palankia metodika“, – paaiškino Respublikinės Kauno ligoninės generalinis direktorius doc. dr. Linas Vitkus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Linas Vitkus
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Linas Vitkus

Jam antrino ir Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas Virgilijus Rudzinskas, paneigęs mitą, kad „Krikščioniškuose gimdymo namuose“ neatliekamos cezario operacijos ar netaikomos epidūrinės nejautros.

Čia gimė apie 100 tūkst. Lietuvos piliečių, o tai sudarytų visą Panevėžio miestą.

„16 proc. visų gimdymų, įvykstančių pas mus – cezario operacijos. 25 proc. gimdyvių taikomos epidūrinės nejautros. Tad mitas panaikintas. Priimame ir vienišas mamas. Čia gimė apie 100 tūkst. Lietuvos piliečių, o tai sudarytų visą Panevėžio miestą.

Kartą darbinosi viena iš užsienio sugrįžti nusprendusi gydytoja. Tai kai pasakė, dėl ko ji nori dirbti čia, beliko tik sutikti. „Noriu, kad daugiau šeimų gražiai pagimdytų vaikus“, – pasakė ji. Išties, svarbiausia pagarba pacientui“, – pabrėžė V.Rudzinskas, suskaičiavęs, kad vadovauja 70-80 darbuotojų.

Siūlo alternatyvius gimdymo būdus

Renovuotame klinikos priestate įrengtos naujos gimdyklos, operacinės, septynios motinos ir vaiko palatos, viena – naujagimių intensyvios priežiūros palata bei kitos paskirties patalpos. Vienu metu naujose gimdyklose gali gimdyti trys moterys. Tarp dviejų gimdyklų įrengtas naujagimių gaivinimo „koridorius“. Baldai gimdyklose – pagaminti lietuvių, pagal užsakymą.

Renovuojant kliniką buvo įsigyta daug modernios medicininės technikos ir priemonių. Daugelį jų finansavo šveicarų fondas.

Sąrėmių laikotarpiu gimdyvės ir jų artimieji gali naudotis mobilia „Multitrac“ sistema, kurioje moteris viena ar su artimojo bei mediko pagalba – pasitelkus padėtį palaikančias kėdeles, kamuolius, gumas gali atrasti sau patogiausią padėtį, palengvinančią sąrėmių skausmus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mobili „Multitrac“ sistema
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mobili „Multitrac“ sistema

Akušerijos skyriuje gimdančios moterys taip pat gali rinktis ne tik įprastą gimdymo būdą – gulomis. Taip pat galima gimdyti vandenyje ar specializuotoje gimdymo lovoje, kur galima pasirinkti vieną iš keliolikos gimdymo padėčių.

„Šeimos, kurios ateina gimdyti, turi savo idėjų, mes turime užtikrinti saugumą. Daugelis galvoja apie alternatyvius gimdymo būdus, tad medicina turi prisitaikyti prie šeimų norų. Žmonės kritikuoja tai, kad moteris verčiama gimdyti nefiziologiškoje padėtyje – gulint ant nugaros. Medikai priversti keistis. Dabar bus galima gimdyti ir kitaip. Šeimos nori tai daryti stovint keturiomis, repečkom, tebūnie. Prisideriname. Pacientas bendradarbis, o ne asmuo, kurį gali valdyti.

Norisi, kad gimdyklos kuo labiau primintų namus. Kad šeimos galėtų atsinešti čia ir savo daiktų. Džiugu, kad ir tai, kad vilniečiai atranda vis dažniau mus“, – teigė V.Rudzinskas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Specializuota gimdymo lova
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Specializuota gimdymo lova

Pristatė jis ir apie 7 tūkst. eurų atsiėjusią vonią su termostatu, kurioje bus vykdomi gimdymai vandenyje. Tokios antros vonios, V.Rudzinsko teigimu, Kaune nėra. Dvi iš Didžiosios Britanijos atvykusios akušerės apmokė vietinį personalą, kaip reikia dirbti su šia naujausia technika. Iki tol gimdymai vykdavo paprastoje buitinėje vonioje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vonia su termostatu
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vonia su termostatu

Šeimos kambariuose – lyg viešbučiuose

Gimdyklose moterys su naujagimiais praleis 2-3 valandas, vėliau bus perkeltos į šeimos kambarius. Juose, primenančiuose viešbučio kambarį, – masyvaus ąžuolo baldai.

Šeimos kambariuose 2-3 paroms po gimdymo gali apsistoti ne tik vyras, bet ir vyresniosios tos šeimos atžalos. Šiuo metu ruošiamasi atidaryti 6 naujus, skandinaviško išplanavimo kambarius. Ankstesnieji jau veikia nuo 2011 m. Para juose kainuoja 30 eurų, jei tėvai priversti likti dėl naujagimio sveikatos problemų – mokesčio susimokėti nereikalaujama.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Šeimos kambariai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Šeimos kambariai

Visose palatose ir gimdyklose, prireikus, gali užgroti muzika.

Duris atveria ir naujas 16 kv. m ploto (vienas didžiausių Kaune) nėščiųjų baseinas, kuriame bus siūloma 45 min. programa, mankštos su kineziterapeutu. Kiek tiksliai kainuos vienas apsilankymas, dar nenuspręsta, bet kaina turėtų siekti 10 eurų. Vienu metu baseine, medikų prižiūrimos, galės sveikatintis 5 nėščiosios.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos „Krikščioniškieji gimdymo namai“ atidarymas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos „Krikščioniškieji gimdymo namai“ atidarymas

Naujosios gimdyklos, šeimos palatos bei baseinas pradės veikti artimiausiu metu – pirmosios pacientės apsilankys jau po savaitės ar dviejų.

Naujai įrengtose patalpose artimiausiu metu paslaugas pradės teikti ir iš Trakų gatvės perkeltas Ginekologijos skyrius. Tad moterys visą ginekologinę ir akušerinę pagalbą galės gauti viename pastate.

Senoji, 90 metų istorijos menanti, gimdymo namų dalis virs savotišku muziejumi. Renovuojant šias patalpas veikia griežti paveldosaugos reikalavimai: turi išlikti, pvz., senosios grindų plytelės ar itin storos durys.

Skaičiuojama, jog iš įvairių investicinių fondų klinikos patalpų bei medicininės įrangos atnaujinimui buvo skirta kone 7 mln. eurų. Didžiausią investiciją skyrė Šveicarijos vyriausybė, prikėlusi iš mirties, kaip teigia V.Rudzinskas, visą Lietuvos gimdymo programą.

A.Veryga: „Čia gimė mano 3 vaikai“

Penktadienį žiniasklaidos atstovams surengta ekskursija po atnaujintus „Krikščioniškuosius gimdymo namus“. Pastatas tarsi padalintas į dvi dalis. Išlikusi ir senoji, 90 metų menanti, pusė, kurioje įsikurs ginekologinis skyrius. Iki tol jame veikė operacinės bei gimdyklos.

Atidaryme dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prisipažino, kad būtent šioje klinikoje gimė ir jo paties trys vaikai. Čia jis leido ir gydytojo rezidento dienas.

„Ne pavadinime esmė, o dvasioje. Tą dvasią kuria ne erdvės, o žmonės, kurie jose dirba. Man artimas tas krikščioniškas dvasingumas. Džiaugiuosi, kaip viskas pasikeitė. Anksčiau tėčiai vaikus pamatydavo tik pro langą, mamos negalėdavo maitinti naujagimių, kai tik panorėdavo. Kūdikis būdavo atimamas iš jos. Vyraudavo savotiškas smurtas prieš vaikus. Užmiršome tuos laikus. Linkiu šiems gimdymo namams gauti šeimai palankios įstaigos statusą. Ilgas kelias iki to“, – teigė A.Veryga.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Aurelijus Veryga
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Aurelijus Veryga

Gydymo įstaigos atidarymo renginyje savo patirtimi pasidalijo pacientai bei jų artimieji. Tarp jų – ir spalio 21 dieną pirmagimės klinikoje susilaukęs Linas Adomaitis bei 5 vaikų mama Mantautė Morkvėnė.

Linas Adomaitis: „Manau, kad ne tėvai pasirenka vaikus, o vaikai tėvus. 8-erius metus laukėme, kol mus pasirinks“.

„Matote mano šypseną? Toks aš laimingas. Manau, kad ne tėvai pasirenka vaikus, o vaikai tėvus. 8-erius metus laukėme, kol mus pasirinks. Kantriai, su didele viltimi ir tikėjimu. Tik grįžę iš Italijos su žmona sužinojome, kad slidinėjome jau trise. Laukė dviejų mėnesių kelionė į Čilę. Sprendėme, ar nepavojinga. Gydytojai patikino, kad ne. Tad galbūt dėl to mūsų dukrytė, vos atsidūrusi automobilyje, nusiramina. Įpratusi keliauti.

Nusprendėme jai išrinkti šviesų vardą. Saulė. Ačiū klinikos personalui, kuris taip šauniai ir jautriai mus priėmė“, – atnaujintų gimdymo namų atidarymo renginyje teigė L.Adomaitis.

Asmeninio albumo nuotr. /Irma Adomaitienė su dukrele
Asmeninio albumo nuotr. /Irma Adomaitienė su dukrele

5 vaikų mama Mantautė Morkvėnė prisipažino, kad šioje klinikoje ji gimė ir pati.

„Čia mano namai, kuriuose užaugau dvasiškai. Į „Krikščioniškuosius gimdymo namus“ pirmą kartą gimdyti atvykau 2009 m. Personalas įkvėpė patikėti, kad gimdymas gali būti gražus. Viskas yra širdyje. Kai aplinka padeda, viskas nebaisu. Galiausiai šios patirtys pastūmėjo akušerijos studijų link. Tapau dula, kuri padeda gimdyvėms psichologiškai, fiziškai ir emociškai. Su mano pagalba pasaulį jau išvydo 22 vaikučiai. Tokių dulų Lietuvoje yra apie 50, Kaune – 7. Padedu, kad gimdyvės atrastų savyje tą galią. Gimdymas – nuostabi šeimos transformacija. Kai klausia, kur galima su pagarba, oriai pagimdyti, rekomenduoju šią kliniką“, – teigė daugiavaikė mama.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mantautės Morkvėnės šeima su gydytoja
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mantautės Morkvėnės šeima su gydytoja

Kliniką atidarymo dieną pašventino arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ.

„Pamenu tėčio istoriją. Kai gimiau, jis turėjo lietvamzdžiu užlipti į antrą aukštą. Džiugu, kad šiandien visa šeima gali išgyventi gimdymą“, – teigė arkivyskupas.

Kiekvienais metais „Krikščioniškuose gimdymo namuose“, veikiančiuose pačiame Kauno miesto centre, suteikiama daugiau kaip 3000 akušerio ginekologo konsultacijų, gydoma daugiau nei 2000 pacienčių, atliekama virš 600 ginekologinių operacijų. Per metus klinikoje gimsta nuo 800 iki 900 vaikų. Skaičiuojama, jog čia pasaulį išvysta kas šeštas kaunietis.

Iš viso, be „Krikščioniškųjų gimdymo namų“, Kaune veikia dar 3 gimdymo skyriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius