Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Renovacija keičia ir statybos sektorių

Pastebima, kad Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos kokybę užtikrinti sukurti instrumentai keičia ne tik daugiabučių būklę, bet ir statybos sektorių. Rangos darbai, ko gero, svarbiausi atliekant renovaciją, todėl siekiant užtikrinti jų kokybę, teigiama įtaka daroma ir visam statybos sektoriui.
Liudikiškių g. 31, Anykščiai
Liudikiškių g. 31, Anykščiai / BETA nuotr.

Užtikrina pirkimų skaidrumą ir konkurencija

Šiuo metu renovacijos darbai sudaro apie 10 proc. statybos sektoriaus pajamų, o pastaraisiais metais grubių pažeidimų atliekant renovacijos darbus sparčiai mažėja. Svarbiausi instrumentai, padedantys renovacijos administratoriams, – savivaldybių paskirtiems ir daugiabučių bendrijų pirmininkams – pasirinkti patikimus rangovus, yra CPO LT, atliekančios centrinės perkančiosios organizacijos funkcijas, administruojami įrankiai: elektroninis katalogas perkančiosioms organizacijoms CPO IS ir „Elektroninių pirkimų centras“ (EPC), skirtas bendrijoms ir privatiems daugiabučių namų administratoriams. Dauguma daugiabučių, dalyvaujančių renovacijoje, rangos darbus įsigyja būtent per šiuos du CPO LT įrankius.

Abu įrankiai leidžia rangovų paslaugas perkantiems renovacijos administratoriams tinkamai vykdyti konkursus, suteikia galimybę renovacijos darbus ir paslaugas įsigyti greitai ir paprastai, o rangovams –sąžiningai konkuruoti dėl renovacijos projektų. Be to, CPO LT nuolat tobulina visą pirkimo procesą – peržiūri pagrindinį sutarties šabloną, išplečia techninę specifikaciją ir pan.

Sutaupo apie 19 proc. renovacijos kainos

CPO LT sukurta sistema ne tik padeda valdyti rangos darbų pirkimą, bet ir sutaupyti. Naujausi CPO LT statistiniai duomenys rodo, kad vien per šių metų 8 mėnesius CPO katalogai renovacijos paslaugas (neįskaičiuojant techninės priežiūros) įsigijusiems leido sutaupyti daugiau nei 3 mln. 600 tūkst. eurų.

„Pastebėta, kad per katalogus konkursus laimėję rangovai pasiūlė vidutiniškai 19 proc. mažesnę kainą, nei buvo numatyta investicijų plane. Skaidrinant renovacijos procesus labai svarbų vaidmenį vaidina ir rangos bei projektavimo darbų pirkimų atskyrimas – didžiausia pernai metų naujovė“, – pabrėžia CPO LT vadovas.

Šiandien per CPO LT administruojamus katalogus galima įsigyti visus su renovacija susijusius darbus ir paslaugas. Ruošiantis naujam renovacijos etapui taip pat jau padidintas paslaugų, kurias galima įsigyti per katalogus, asortimentas. „Pavyzdžiui, privačių daugiabučių namų administratoriai ir bendrijos jau gali įsigyti statinio projekto ekspertizės ir statinio statybos techninės priežiūros paslaugas. Pastarosios ypač svarbios užtikrinant renovacijos darbų kokybę ir atstovaujant gyventojus bendraujant su rangovu“, – atkreipia dėmesį CPO LT direktorius Darius Vedrickas.

Nepatikimų tiekėjų sąrašas – ne vienintelė išeitis

Ir prie renovacijos darbų kokybės užtikrinimo, ir prie viso statybų sektoriaus skaidrinimo prisideda ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Renovacija besidomintys gyventojai pirmiausia VPT sieja su Nepatikimų tiekėjų sąrašu, kurį koordinuoja ši tarnyba, ir į kurį patenka rangovai, tinkamai nevykdę savo pareigų. Tačiau, kaip paaiškina VPT Viešųjų ryšių patarėja Sigita Zumerytė Arlauskienė, užtikrinant statybų sektorių skaidrumą ir sąžiningą dalyvavimą viešuosiuose konkursuose, imtasi ir daugiau veiksmų.

„Nepatikimų tiekėjų sąrašas, kitaip dar vadinamas „juoduoju tiekėjų sąrašu“, yra netinkamai pirkimo sutartį įvykdžiusių ar jos neįvykdžiusių tiekėjų sąrašas, kai toks neįvykdymas yra esminis sutarties pažeidimas. Į Nepatikimų tiekėjų sąrašą tiekėjus įtraukia perkančiosios organizacijos. Šiame sąraše tiekėjas būna trejus metus. Per šį laiką tiekėjas negali dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, todėl tai yra rimta prevencinė priemonė siekiant efektyvumo, skaidrumo ir kokybės viešuosiuose pirkimuose“, – pasakoja S. Zumerytė Arlauskienė, atkreipdama dėmesį, kad, deja, šiuo metu statybos sektorius vis dar išlieka neskaidriu, todėl ir VPT daugiausiai atlieka būtent statybų sektoriaus pirkimų vertinimų. Iš visų pernai tarnybos atliktų pirkimų vertinimų – 52 proc. sudaro būtent statybų sektoriaus viešieji pirkimai.

Griežtina ir įstatymus

„Per viešuosius pirkimus Lietuvoje kasmet išleidžiama apie 4-5 mlrd. eurų. Dėl rizikingumo, pastaraisiais metais VPT didžiausią dėmesį skiria statybos, kelių, medicinos ir IT sektorių viešiesiems pirkimams. Šių sektorių pirkimuose išleidžiama daugiausiai pinigų – iki pusės viešųjų pirkimų biudžeto lėšų. Institucijų bendrų pastangų dėka racionalizavus ir išskaidrinus pirkimų procesą, jau matome teigiamų tendencijų kelių sektoriaus ir maitinimo viešuosiuose pirkimuose. Tai leidžia valstybei sutaupyti milijonus eurų“, – dėsto pašnekovė.

VPT atstovė pabrėžia, kad drauge su Nepatikimų tiekėjų sąrašu, užtikrinti visų pirkimų skaidrumą padeda įstatymų bazė. „Nuo 2017 m. liepos 1 d. įsigaliojęs naujasis Viešųjų pirkimų įstatymas sugriežtino perkančiųjų organizacijų vadovų ir kitų asmenų administracinę atsakomybę už vykdomus viešuosius pirkimus. Administracinių nusižengimų kodekse įsigaliojo padidintos baudos už Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus. Dabar jos siekia nuo 140 iki 3 000 eurų, už pakartotinį nusižengimą – nuo 3000 iki 6000 eurų. Anksčiau administracinės nuobaudos už Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus buvo mažesnės – nuo 144 iki 724 eurų“, – pastebi S. Zumerytė Arlauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius