Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su paskola pirkti būstą per COVID 19? Yra ir privalumų

Pasigerinti gyvenimo sąlygas perkant būstą palankiausiomis sąlygomis – šeimos verslumo, finansinio raštingumo ženklas. Galbūt šis nelabai stabilus metas ir yra tinkamas tam?
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

Savo namams pirkti nėra blogo laiko, – teigia „Luminor“ banko Kreditavimo skyriaus vadovas Lietuvai Tomas Pakėnas, atkreipdamas dėmesį į paskolų grąžinimo sąlygų palengvinimą dėl karantino ir situaciją nekilnojamojo turto (NT) rinkoje, kuri pirkėjams gana palanki.

Pasiūlymų su mažesnėmis NT kainomis padaugėjo butams, parduodamiems antrinėse rinkose. Naujai vystomų projektų kainos stabilios, tačiau, klientams, įsigyjantiems naujos statybos būstus, siūlomos papildomos naudos: automobilio stovėjimo vieta, sandėliukas, lodžija, kiti privalumai.

Atsigauti NT rinkai padėjo būsto paskolų atostogos

„Beprecedentė COVID-19 situacijoje kai kurių sektorių darbuotojai neteko darbo arba dalies pajamų, todėl paraiškos dėl būsto kreditų šį pavasarį laikinai buvo mažiau populiarios, o prašymai dėl paskolų atostogų pildyti daug kartų dažniau. Tačiau dabar kreditų rinka jau atsigavusi, paraiškų teikimo aktyvumas pasiekęs prieš pandeminį lygį. Tiesa, „Luminor“ pastebi, kad klientams dėl koronaviruso sukeltų apribojimų būsto pirkimo procedūra trunka šiek tiek ilgiau“, – komentavo T.Pakėnas.

123RF.com nuotr./Būsto rinka
123RF.com nuotr./Būsto rinka

COVID-19 pandemijos pradžioje nemažai klientų nutraukė būsto pirkimo procesus dėl karantino, kuris paveikė jų pragyvenimo šaltinį arba tiesiog nusprendę palaukti stabilesnio laiko būstui įsigyti. Vis dėlto, ir tokiomis aplinkybėmis bankai toliau vykdė sutartis, teikė kreditus, paraiškas stabdydami tik tuo atveju, jei klientai išreikšdavo norą atidėti būsto pirkimą.

Paskolas turintys klientai galėjo ir tebegali pasiimti būsto paskolų atostogas. Jomis jau pasinaudojo per 1000 „Luminor“ klientų. Bendra paskolų vertė, kurioms klientai prašė mokėjimo atidėjimo, siekia 50 mln. eurų.

Moratoriumas, pagal kurį buvo galima paimti paskolų atostogas, jau baigėsi, tačiau bankas yra pasiruošęs pagelbėti tais atvejais, kai kredito gavėjo finansinė situacija tikrai prasta: neteko visų ar dalies pajamų ir pan. Kiekvienas atvejis bus vertinamas individualiai ir, priėmus sprendimą suteikti tokias „atostogas“, jomis bus galima naudotis be papildomų mokesčių ar palūkanų pakeitimų. Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, jog tokių atostogų atveju įrašas apie kredito gavėjo patirtus finansinius sunkumus lieka istorijoje ir gali apsunkinti naujų paskolų gavimą ateityje.

Būstą renkasi atidžiau

COVID-19 pradžios chaosui aprimus matyti, kad paraiškų paskoloms skaičius išliko panašus, kaip prieš pandemiją, tačiau pakito būstą perkančių žmonių elgesys.

„Luminor“ bankas pastebi, jog žmonėms būstų pirkimo procesas pailgėjo. Anksčiau namai buvo apžiūrimi ir iš karto teikiama paraiška bankui. Teigiamo sprendimo atveju netgi buvo sutartas susitikimo su notaru laikas. Dabar prieš pasirinkdami būstą žmonės apžiūri daug daugiau objektų, lygina juos su kitais, siūlomais rinkoje, derasi dėl kainos ir net priėmę teigiamą sprendimą dėl paskolos, galutiniam būsto pirkimo sprendimui priimti pasilieka daugiau laiko.

Bankai klientams taip pat skiria daugiau dėmesio nei anksčiau, siekdami sužinoti, kurie klientai gali tvarkingai mokėti būsto paskolas ir grąžinti jas sutartomis sąlygomis.

123rf.com nuotr./Paskola
123rf.com nuotr./Paskola

„Paskolų palūkanų normos ir toliau išlieka palyginti žemos. Be to, bankai šiuo metu gali būti netgi lankstesni palūkanų normų atžvilgiu tam, kad pritrauktų klientus“, – sakė „Luminor“ banko Kreditavimo skyriaus vadovas.

Pasigerinti gyvenimo sąlygas gali ir dar negrąžinusieji kredito

Klientui pageidaujant grąžinti turimą paskolą ar norint įsigyti naują būstą su nauju kreditu, pirmiausiai rekomenduojama kartu su banko atstovu įsivertinti savo finansines galimybes – kokią maksimalią sumą su turimais įsipareigojimais klientas gali pasiskolinti.

Jei kredito suma per maža, reikia skaičiuoti, kokius įsipareigojimus padengus galima būtų skolintis būstui papildomai. Po tokios konsultacijos klientams paprastai kur kas lengviau priimti tinkamą sprendimą.

Vienas iš variantų - parduoti esamą būstą, grąžinti turimą paskolą ir likusius pinigus panaudoti naujam būstui pirkti. Kitas variantas yra išlaikyti esamą būstą, tačiau tuomet paskolos suma bus mažesnė, nes klientas turi padengti dvi paskolas. Jeigu paskola buvo grąžinta iš dalies, esamas būstas gali būti naudojamas kaip papildomas užstatas – taip kliento naudai sumažinama įmokos suma.

Kad ir prie kokio sprendimo linkstama, visada naudinga pasitarti su banku, iš kurio planuojama imti paskola. Juolab, kad visas operacijas galima patogiai atlikti telefonu ar vaizdo konsultacijos metu.

Į ką atsižvelgti renkantis būstą?

Renkantis namą arba butą svarbu, ar jis patenkina pirkėjo poreikius ir finansines galimybes. Pavyzdžiui, jei šeimoje yra mažų vaikų, aktualu, ar arti namų bus vaikų darželis ir mokykla. Atsižvelgiant į poreikius rekomenduojama pagalvoti ir kelių aukštų namas turėtų būti, nebent jame yra liftas. Į darbą vykstantiems viešuoju transportu svarbu atkreipti dėmesį, ar bus patogus susisiekimas. Vairuojantiems automobilį aktualios parkavimo sąlygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius