Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vartotojų teisės apie Baltupiuose iškilusiame „viešbutyje“ parduodamus butus: įspėjome brokerius

15min pranešus apie sostinės Baltupių mikrorajone iškilusiame „viešbutyje“ parduodamus butus, šia situacija susidomėjo ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT). Pastaroji teigė, kad apsiribojo nekilnojamojo turto (NT) brokerių įspėjimu.
Didlaukio g. 67A
Didlaukio g. 67A / Lukas Balandis / BNS nuotr.

15min jau rašė apie Baltupių mikrorajone iškilusį „viešbutį“, kuriame imta pardavinėti butus.

Nekilnojamojo turto agentūros „Capital“ įkeltame skelbime buvo teigiama, kad parduodamas 2 kambarių, 34,65 kv. m ploto, butas Didlaukio g. 67A, Baltupiuose, taip pat pažymėta, kad „parduodami viešbučio paskirties butai“.

Ekspertams kilo įtarimų, kad tai – klaidinanti reklama.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba žadėjo išsiaiškinti, ar nuogąstaujama pagrįstai – už tokį pažeidimą grėstų bauda iki 100 tūkst. eurų.

Tačiau, 15min po kurio laiko pasidomėjus situacija dėl šio objekto, paaiškėjo, kad apsiribota NT brokerių įspėjimu, o tyrimas dėl klaidinančios reklamos nepradėtas.

„Tarnyba kreipėsi į du patalpas šiuo adresu parduodančius nekilnojamojo turto brokerius bei paprašė pateikti paaiškinimus dėl patalpų paskirties. Pagal pateiktus paaiškinimus, preliminariu vertinimu, brokeriai parduoda pavienes patalpas, kadangi visos likusios patalpos parduotos dar 2021 m. Skundų tiek VVTAT, tiek NT brokeriai nebuvo sulaukę. VVTAT iki šiol laukia paaiškinimų iš dar vienos NT agentūros“, – 15min teigė tarnybos Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Dalia Malinauskienė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Didlaukio g. 67A
Lukas Balandis / BNS nuotr./Didlaukio g. 67A

NT brokeriai, jos teigimu, nurodė, kad skelbimų turinyje buvo išskiriama parduodamo turto paskirtis, ji buvo įrašoma į preliminarią pirkimo-pardavimo sutartį bei pažymima notarinėje pirkimo-pardavimo sutartyje. Tačiau skelbimuose buvo naudojami tokie žodžiai, kaip „būstas“, „butas“ ir pan.

„Todėl, VVTAT vertinimu, informacija gali turėti klaidinančios reklamos požymių, kadangi informacija apie nekilnojamo turto objektų paskirtį turi esminę reikšmę vartotojams, priimant sprendimus dėl patalpų įsigijimo. Taigi, siekiant didesnio aiškumo, tiek viešoje komunikacijoje dėl vystomų/parduodamų nekilnojamo turto objektų, tiek preliminariosiose ar rezervavimo sutartyse be bendrinių žodžių „patalpos“, „būstas“, turėtų būti įvardijama konkretaus objekto paskirtis („gyvenamoji“, „negyvenamoji“). Negyvenamosios paskirties patalpos niekada neturėtų būti vadinamos nei būstais, nei butais“, – aiškino D.Malinauskienė.

Pasak specialistės, VVTAT įspėjo NT brokerius bei nurodė imtis priemonių, kurios leistų užtikrinti tiek viešoje komunikacijoje dėl asmens parduodamų nekilnojamo turto objektų, tiek preliminariosiose ar rezervavimo sutartyse, kad būtų aiškiai (pastebimoje vietoje) pateikiama informacija dėl nekilnojamo turto objektų paskirties (gyvenamoji, negyvenamoji).

Vis dėlto atsižvelgdama į tai, kad šio projekto patalpos iš esmės jau yra parduotos, o skundų dėl galimo klaidinimo nėra gauta, kol kas VVTAT neinicijavo tyrimo dėl Reklamos įstatymo pažeidimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius