TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paskutiniai „TEDxKaunas 2018“ pranešėjai ir paskutinė galimybė registruotis

Likus vos kelioms dienoms iki pažangių idėjų konferencijos „TEDxKaunas 2018“ registracijos pabaigos ir vos kelioms savaitėms iki renginio, organizatoriai skelbia paskutiniuosius pranešėjus, ruošiančius unikalius pristatymus – tai savanorystės socialinėse iniciatyvose entuziastė Karolina Kazlauskaitė bei jaunasis branduolinės energijos ekspertas Adomas Lukenskas. Scenoje muzikinį pasirodymą atliks elektroninio pop muzikos žanro atlikėja Alice Way.
„TEDxKaunas 2018“
„TEDxKaunas 2018“ / „TEDxKaunas 2018“ nuotr.

K.Kazlauskaitė – savanorystės entuziastės kelias: pirmieji žingsniai ir šiandieniniai pasiekimai

Savanorystės terminas Lietuvoje puikiai vertinamas ne vienerius metus: mokiniai mokyklose skatinami įsitraukti į visuomeninę veiklą formuojančią jų asmenybes. Kiek vėliau šie jaunuoliai renkasi savanorystę įvairiuose Lietuvos kampeliuose pildydami asmeninių įgūdžių ir žinių bagažą, ar netgi po mokyklos baigimo, pašvęsdami vienus metus savanoriškam darbu (vadinamajam „gap year“), jie kelia sparnus į užsienio šalis vardan noro atrasti save ir savo pašaukimus.

Savanorystė šiandien yra įprastas ir garsiai aptarinėjamas reiškinys, kurį skatina ir šių dienų jaunimo autoritetai. Vis dėlto, didelio dėmesio sulaukiantis judėjimas neretai sukuria sąlygas diskusijai: dažnam savanorystė prilygsta asmeninių tikslų siekimui, nepaisant pagrindinės idėjos pirmiausia padėti kitiems ir tuo pačiu ugdyti savo asmenybę.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Karolina Kazlauskaitė
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Karolina Kazlauskaitė

TEDxKaunas 2018 pranešėjos pozicijai besiruošianti savanorystės entuziastė – Karolina Kazlauskaitė – pristatys kaip įvairiapusiška savanorystės patirtis išugdė jos asmenybę ir aptars savanoriams būdingą asmeninį tikslą, kuris galiausiai sukuria sąlygas, gerinančias gyvenimą kitiems.

Prieš šešerius metus, Karolina nusprendė prisijungti prie į Emocinės paramos tarnybos „Jaunimo linija“. Tai buvo ir pačią Karoliną nustebinęs sprendimas – mergina teigia, jog tuo metu didžioji dalis jos gyvenime dalyvaujančių žmonių būtų pritarę teiginiui, jog Karolina tikriausiai būtų paskutinis žmogus, į kurį jie kreiptųsi norėdami sulaukti emocinės paramos. Kaip teigia TEDxKaunas 2018 pranešėja, Terra Incognita prilygsta potyriams slypintiems už žmogaus komforto zonos ribų – tų ribų peržengimas gali pasirodyti gąsdinantis, bet tikrovėje nėra toks baisus, nes mes patys sau mintyse susikuriame baimę keliančius monstrus.

Metams bėgant K.Kazlauskaitė įsitraukė į kur kas daugiau panašaus pobūdžio iniciatyvų ir netgi tapo savanorystės organizacijos, „Jaunimo linija“, savanorių koordinatore. Tokiu būdu mergina įrodė, jog kiekvienas asmeninio tobulėjimo tikslą užsibrėžęs žmogus galiausiai pajėgia perkopti per savo komforto zonos slenkstį – tam tereikia išbandyti save įvairiose situacijose, o savanorystė tam suteikia puikias sąlygas.

A.Lukenskas – susidomėjimas gamtos mokslais nuo mažų dienų lėmė šiandieninę sėkmę branduolinės energijos srityje

TEDxKaunas 2018 organizatoriai, rekomenduodami būsimiems konferencijos dalyviams išlikti žingeidiems ir smalsiems, dar kartą primena šių metų konferencijos temą – Terra Incognita. Neišbandytų sričių, nepasiekiamų informacijos šaltinių, ir neatrastų bei mums dar nežinomų vietų pilna visur. Viena iš jų – kosmoso platybės, kurios mums kelia skirtingas emocijas ir mintis.

Vis dėlto, šiais laikais vis daugiau įvairių sričių mokslininkų gali prie jų prisiliesti – kad ir netiesiogiai. Vienas iš tokių specialistų – paskutinis TEDxKaunas 2018 publikai pristatytas ir daug atgarsių savo draugų ir pažįstamų tarpe sukėlęs pranešėjas – A.Lukenskas, lapkričio 18 dieną pasiruošęs atsakyti į klausimą „Kaip sukurti saulę ant Žemės?“.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Adomas Lukenskas
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Adomas Lukenskas

A.Lukenskas buvo vienas iš nedaugelio pakviestų prisijungti prie vienos žinomiausių tyrimų ir inžinerijos įstaigų pasaulyje: Londono imperatoriškame koledže jaunasis mokslininkas apsigynė branduolinės energijos magistro laipsnį. Puikūs akademiniai rezultatai ir žinios šioje srityje užtikrino jam bendradarbiavimo poziciją Jungtinės Karalystės Atominės energijos departamente (UK Atomic Energy Authority).

Susidomėjimas mokslu A.Lukensko gyvenime atsirado dar vaikystėje, kai mama, būdama chemijos mokytoja, supažindino vaiką su molekulėmis, atomais, elektronais ir branduoliais. Suvokimas, jog visata sudaryta iš milijardų nematomų dalelių, A.Lukenską tada sudomino ir įkvėpė kur kas labiau nei panašaus amžiaus vaikams būdingas supažindinimas su laikrodžio veikimo principu. Šiandien jaunasis mokslininkas pripažįsta, jog jam tai buvo vienas esminių gyvenimo momentų, paskatinusių savo karjerą pakreipti gamtos mokslų ir inžinerijos kryptimi.

Alice Way – angeliško balso elektroninės pop muzikos žanro atlikėja, prilyginama garsiajai Lana Del Rey

Nuo 2012 metų sceninį Alice Way vardą naudojanti Vaida Kalkauskaitė iki to laiko ne vienerius metus prisistatydavo akustinės muzikos pasirodymuose. Atradusi sau ir savo asmeniniam stiliui tinkančią muziką, mergina pradėjo rašyti kitokio pobūdžio kūrinius, kuriuos šiandien cituoja minios gerbėjų.

Debiutinį albumą „Roots“ (liet. „Šaknys“) išleidusi atlikėja ir dainų tekstų autorė atpažįstama ir aktorės amplua: muzikai artimas vaidmuo televizijos seriale „Moterys meluoja geriau“, rolė viename iš Prancūzų filmų „La voie“, ir kiti aktorystės bandymai jaunosios atlikėjos karjeros posūkiuose pasitaiko neretai.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Alice Way
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Alice Way

Lyrinių dainų tekstų autorės kūrybą galima įvertinti ir asmeniniame Alice Way tinklaraštyje „Letters from Wonderland“. Meniška nuotaika grįstas ryšys su gerbėjais perteikiamas tekstuose anglų kalba: pavadinimai „Words and One Way Tickets to Everywhere“, „Raw, Naked and Brave“, „What Love is Not“ ir kiti simbolizuoja užburiantį atlikėjos stilių, bet tuo pačiu padeda artimiau pažinti tikrąją Vaidą Kalkauskaitę, scenoje prisidengiančią Alice Way slapyvardžiu.

Paklausta apie patarimus norinčiam atrasti savo asmeninę Terra Incognita, atlikėja rekomenduoja neužsisklęsti savyje ir pasinerti į išbandymus naujose ir neatrastose srityse.

Tikri atradimai ir tyrinėjimai turi vykti ir viduje, ir išorėje.

„Atverk akis taip plačiai, kaip tą darydavai, kai buvai vaikas. Nestabdyk savęs. Priimk aplinką tokią, kokia ji yra, ir leisk jai tave keisti. Leisk jai užpildyti tuštumas tavo susikurtame asmenybės žemėlapyje ir tuo pačiu atiduok jai dalelę savęs. Šis santykis padės tau augti ir atrasti tai, kas dar nepatirta. Tai gali nuskambėti abstrakčiai ir sunkiai įgyvendinama, bet vos tik pabandysi, niekada nebebūsi toks, koks buvai. Nes tikri atradimai ir tyrinėjimai turi vykti ir viduje, ir išorėje“, – teigia TEDxKaunas 2018atlikėja Alice Way.

Lapkričio 18 dieną, pažangių idėjų konferencijos TEDxKaunas 2018 metu, dalyviai galės išgirsti septynis naujus pranešimus kuriuos pristatys mokslo, verslo, socialinės srities ir meno atstovai. Taip pat konferencijos scenoje bus surengti trys meniniai pasirodymai, o pertraukų metu, dalyviai galės dalyvauti partnerių paruoštose dirbtuvėse.

Norintys dalyvauti yra kviečiami registruotis iki lapkričio 5 dienos užpildant dalyvio anketą. Vietų skaičius ribotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius