-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elgesys gatvėje: svarbiausios taisyklės, kurias turi žinoti pėstieji

Skirtingi eismo dalyviai ne visada sutaria tarpusavyje. Dviratininkai pyksta ant vairuotojų, kad šie jų negerbia, o ant pėsčiųjų – kad eina dviračių takais. Mašinų vairuotojai teigia, kad dviratininkai ir pėstieji nesupranta, kad automobiliui pakeisti judėjimo kryptį ar sustoti yra sunkiau nei jiems patiems. Pėstieji taip pat turi savo argumentų, kodėl kitos eismo dalyvių grupės jų negerbia.

Kurie eismo dalyviai yra teisingiausi, neišaiškintų joks teismas, tačiau jeigu kiekvienas žinotų Kelių eismo taisykles ir ten numatytas pareigas, gatvėse tikrai būtų tvarkingiau. Sezono pradžioje parengėme priminimą dviratininkams, o prieš rugsėjo 1-ąją laikas pėstiesiems priminti apie jų teises ir pareigas.

Kur gali eiti pėstieji?

Šaligatviais arba pėsčiųjų takais dešine puse, o jeigu jų nėra – kelkraščiu. Jeigu ir šio nėra, galima viena eile eiti automobilių važiuojamosios dalies pakraščiu.

Jeigu einama ar kitais būdais keliaujama (važiuojama riedučiais, riedlentėmis, paspirtukais) kelkraščiu ar važiuojamosios dalies pakraščiu, judėti būtina prieš transporto priemonių važiavimo kryptį. Tai ne šiaip sau KET nuostata – ji daro didžiausią įtaką pėsčiųjų saugumui. Eidami prieš mašinų važiavimo kryptį, pėstieji jas išvysta anksčiau ir gali spėti pasitraukti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Policijos reidas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Policijos reidas

Važiuojamąja dalimi eiti negalima, taip pat ir važiuoti riedučiais, riedlentėmis ar paspirtukais. Jeigu kelkraštis pernelyg duobėtas, pavyzdžiui, riedlentei, reikia eiti pėstute, o riedlentę neštis rankoje.

Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu ar važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu (ar esant blogam matomumui), privalo neštis žibintą, vilkėti ryškiaspalvę šviesą atspindinčią liemenę ar prie drabužių būti prisisegę atšvaitą. Geriausia turėti netgi kelis atšvaitus, o kur geriausia juos prisisegti, išsamiai paaiškinta čia.

Atšvaitą galite įsigyti bet kuriame prekybos centre. Jeigu pirkti nenorite, palaukite Lietuvos automobilių kelių direkcijos akcijų – jų metų išdalijamos dešimtys tūkstančių atšvaitų. Kita vertus, ar du eurai verti gyvybės? Kiek jų jau išgelbėjo atšvaitai, suskaičiuoti būtų sunku.

Kaip pereiti gatvę?

Į kitą gatvės pusę pėstieji gali eiti pėsčiųjų perėjomis (jos būna požeminės, įrengtos ant kelio arba viadukai virš kelio). Jeigu nei vienos nėra, kelią galima kirsti sankryžose pagal šaligatvių arba kelkraščių liniją. Jeigu matomumo zonoje perėjos ar sankryžos nėra, leidžiama eiti per kelią stačiu kampu į abi puses gerai apžvelgiamose vietose, tačiau tik įsitikinus, kad eiti saugu ir nebus trukdoma transporto priemonėms.

Pėstiesiems, einant per gatvę tamsiu paros metu, rekomenduojama nešiotis atšvaitą ar dėvėti šviesą atspindinčią liemenę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Policijos reidas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Policijos reidas

Vietose, kur eismas reguliuojamas, pėstieji privalo vadovautis šviesoforų signalais – gatvės kirtimas šviečiant raudonam signalui yra draudžiamas.

Kirsdami gatvę, pėstieji neturi delsti ar stoviniuoti. Jeigu nespėjote pereiti gatvės, turite sustoti kelio viduryje esančioje saugumo salelėje arba ant paženklintos (ar įsivaizduojamos) linijos, skiriančios priešingų krypčių transporto srautus.

Draudžiami veiksmai

Pėstiesiems draudžiama eiti per važiuojamąją dalį tose vietose, kur yra transporto ar pėsčiųjų atitvarai, o gyvenvietėse – ten, kur yra skiriamoji juosta (išskyrus pėsčiųjų perėjas ir sankryžas). Taip pat pėsčiųjų neturi būti automagistralėse ir greitkeliuose, skiriamojoje bet kokio kelio juostoje.

Pėstiesiems negalima eiti dviračių takais bei išeiti iš už trukdančios apžvelgti vietą kliūties (pavyzdžiui, stovinčios transporto priemonės) neįsitikinus, kad nėra artėjančių transporto priemonių.

Pėstiesiems taip pat draudžiama važiuoti riedučiais, riedlentėmis ir paspirtukais važiuojamąja dalimi bei neleidžiama pasitraukti iš eismo įvykio vietos, jeigu pėsčiasis su juo susijęs.

VIDEO: Prisiminkite: kaip pėstiesiems derėtų elgtis kelyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius