Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Latvija nori lietuviškos tvarkos ir prašo naujo kelio ženklo

Latvijos visuomeninių iniciatyvų platformoje Manabalss.lv pradėti rinkti parašai dėl naujo įspėjamojo kelio ženklo „Juodasis taškas“ (Nr.136 – Daug eismo įvykių) įvedimo. Kam Latvijai to reikia ir kodėl kaimynai dairosi į Lietuvą?
„Juodųjų dėmių“ žemėlapis
„Juodųjų dėmių“ žemėlapis / TKA nuotr.

Andrejus Turko, šios iniciatyvos vadovas, aiškina, kad Europos Sąjungos (ES) šalių reitinge, sudarytame pagal žuvusiųjų kelių eismo įvykiuose skaičių milijonui gyventojų, Latvija 2019 metais užėmė penktą vietą – vos už Rumunijos, Bulgarijos, Lenkijos ir Kroatijos. Latvijoje šis skaičius buvo 69 žmonės milijonui gyventojų; ES vidurkis – 51, rašo TVNET.lv.

Tačiau šie duomenys šiek tiek pasenę, pažvelkime į naujausius. Estijoje 2022 m. milijonui gyventojų teko 38 žuvę avarijose, Latvijoje – 60, Lietuvoje – 43.

Naujausia ES žuvusių autoavarijose statistika

Visoje ES žūčių keliuose skaičius 2022 m., palyginti su ankstesniais metais, padidėjo 3 proc., visų pirma dėl to, kad po pandemijos eismo lygis atsigavo. Svarbu tai, kad daugelis COVID-19 laikotarpiu pasiektų teigiamų rezultatų (įskaitant 17 proc. sumažėjimą 2019–2020 m.) nesuprastėjo. Palyginti su 2019 m., žūčių skaičius 2022 m. sumažėjo 10 proc.

Tačiau pažanga valstybėse narėse buvo labai nevienoda. Didžiausias sumažėjimas (daugiau nei 30 proc.) užfiksuotas Lietuvoje ir Lenkijoje, o Danijoje 23 proc. Kita vertus, per pastaruosius trejus metus žūčių keliuose skaičius tokiose šalyse kaip Airija, Ispanija, Prancūzija, Italija, Nyderlandai ir Švedija išliko gana stabilus arba padidėjo.

Bendras šalių išsidėstymas pagal žūčių rodiklius, palyginti su laikotarpiu iki pandemijos, pasikeitė nedaug: saugiausi keliai tebėra Švedijoje ir Danijoje (atitinkamai 21 ir 26 žūtys milijonui gyventojų), o didžiausias rodiklis 2022 m. užfiksuotas Rumunijoje ir Bulgarijoje (atitinkamai 86 ir 78 žūtys milijonui gyventojų). Europos Sąjungoje milijonui gyventojų vidutiniškai tenka 46 žūtys keliuose.

Latvija nori ženklo „Juodasis taškas“

Šia iniciatyva A.Turko ir jo bendražygiai ragina įvesti naują įspėjamąjį kelio ženklą „Juodasis taškas“, kuris nurodytų pavojų atitinkamoje kelio atkarpoje ir ragintų vairuotojus atkreipti ypatingą dėmesį į kelią.

Toks kelio ženklas Lietuvoje yra jau daug metų, o Latvijos kelių direkcija jau turi žemėlapį su juodais taškais. Šiuos identifikuotus juodus taškelius reikėtų paversti realiais ženklais keliuose, sako idėjos autorius.

Juodais taškais (arba juodosiomis dėmėmis) Latvijoje laikomos vietos užmiestyje, kuriose vieno kilometro atstumu įvyko ne mažiau kaip trys skaudžios avarijos su nukentėjusiais arba aštuonios avarijos be jų. Gyvenvietėse pavojingu kelio ruožu laikomas 300 m ilgio kelio ruožas, kuriame per trejus metus įvyko ne mažiau kaip dešimt eismo įvykių arba ne mažiau kaip trys sunkūs eismo įvykiai. Sankryža laikoma pavojinga, jei avarijos įvyksta 150 metrų spinduliu kiekviena kryptimi.

Latvijoje įteisinus šį kelio ženklą, tikimasi, kad vairavimo kultūra augs, o mirtinų avarijų skaičius mažės. Taip bus ne tik išgelbėtos žmonių gyvybės, bet ir sutaupomos pagalbos tarnybų pajėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius