Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 21 /16:13

Dėl NATO susitikimo Vilniuje skrydžiai bus sustabdyti parai, tačiau bilietai vis dar pardavinėjami

Liepos 11–12 d. Vilniuje vyksiantis NATO viršūnių susitikimas gerokai sujauks dalies žmonių planus, nes maždaug parą skrydžiai sostinės oro uoste nebus vykdomi. Visgi keliautojai gali suglumti, nes „Ryanair“ ir „Wizz Air“ vis dar galima įsigyti skrydžių bilietų būtent šiam laikotarpiui. Pačios kompanijos tokį savo elgesį komentuoja aptakiai, tačiau Vilniaus oro uostų atstovas sako, kad bilietų prekyba artimiausiu metu turėtų būti sustabdyta. Aiškėja ir tai, ar kompanijos privalės mokėti kompensacijas.
Lėktuvas
Lėktuvas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje liepą trumpam sutrikdys įprastą miesto ritmą, ne išimtis – ir oro uostų veikla. Prieš savaitę, balandžio 7 d., Susisiekimo ministerija pranešė, jog atsižvelgiant į NATO saugumo reikalavimus 30 kilometrų spinduliu nuo „Litexpo“ parodų rūmų esančioje oro erdvėje bus draudžiami visi skrydžiai.

Skrydžiai bus ribojami kiek daugiau nei parą – nuo liepos 11 d. 12 valandos iki liepos 12 d. 14 valandos.

Tačiau glumina tai, kad aviakompanijos vis dar parduoda skrydžių bilietus iš Vilniaus oro uosto, kai jau aišku, kad sklandžiai vykti jie negalės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Pavyzdžiui, penktadienį ryte „Ryanair“ vis dar buvo galima įsigyti lėktuvo bilietų iš Vilniaus į Londono Stantstedo oro uostus liepos 12 d. 11.25 valandą. Tai pačiai dienai galima įsigyti bilietus iš sostinės į Atėnus 6.10 val., taip pat 13.45 val. į Graikijos salą Korfu.

Tokia pati situacija ir su „Wizz Air“ kompanija – ji vis dar parduoda skrydžio bilietus liepos 12 d. 6.55 val. į Eindhoveną (Nyderlandai), liepos 11 d. 17 val. į Barseloną, liepos 12 d. 6.10 val. į Kutaisį (Sakartvelas).

Vilniaus oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas 15min sakė, kad oro bendrovės jau yra gavusios visą informaciją apie planuojamus ribojimus ir perplanuoja kai kuriuos skrydžius, o kai kurios kol kas – dar pardavinėja bilietus tomis dienomis.

123RF.com nuotr./„Wizz Air“ lėktuvas
123RF.com nuotr./„Wizz Air“ lėktuvas

„Oro uostai negali uždrausti pardavinėti bilietų, tačiau labai kviečiame keleivius pasidomėti planuojamais draudimais, bendrauti su oro bendrovėmis dėl galimų alternatyvų, galimų pasiūlymų jiems. Mūsų žiniomis, artimiausiu metu bilietų pardavimai minėtais laikais turėtų būti sustabdyti net tais atvejais, kai jie (šiuo metu) dar yra vykdomi“, – 15min sakė T.Vasiliauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tadas Vasiliauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tadas Vasiliauskas

Tuo metu Susisiekimo ministerija komentare 15min nurodė, kad skrydžių bendrovės buvo informuotos apie oro eismo į Vilniaus oro uostą uždarymą.

„Šiuo metu dalis bendrovių jau yra perkėlusios skrydžius arba ieško sprendimų. ES įpareigoja oro bendroves grąžinti pinigus arba pasirūpinti keleiviais. Oro bendrovės gali tartis su oro uostu paankstinti arba pavėlinti skrydžius“, – nurodė ministerija.

15min paklausė „Ryanair“ ir „Wizz Air“ kompanijų, kodėl jos vis dar tęsia bilietų prekybą ir ar taip nėra klaidinami vartotojai, tačiau jos į šiuos konkrečius klausimus aiškių atsakymų nepateikė. Jei atsakymų sulauksime, publikaciją papildysime.

Kompensacijos pagal įstatymus neprivalomos

O kaipgi kompensacijos, ar jos šiuo atveju priklausys? Kaip informavo T.Vasiliauskas, pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą skrydį vykdantis oro vežėjas neprivalo mokėti kompensacijos už dėl atšaukto skrydžio patirtus nuostolius, jei skrydis atšauktas dėl ypatingų ir ne nuo vežėjo priklausančių aplinkybių.

Planuojamas Vilniaus oro uosto uždarymas skrydžiams yra laikomas būtent tokia aplinkybe.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nato
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nato

„Visgi pats reglamentas neatleidžia oro vežėjo nuo pareigos suteikti keleiviams, kurių skrydžiai atšaukti, Reglamente numatytą pagalbą: nukreipti juos kitu maršrutu panašiomis kelionės sąlygomis kaip galima greičiau, arba kitu keleiviui tinkamu laiku, jei yra vietų“, – sakė T.Vasiliauskas.

Tačiau sumokėtus pinigus už bilietus kompanijos grąžinti turės. Kai kurios jau patvirtino, kad tai darys.

„Jeigu dėl liepos 11–12 d. Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo skrydžiai į Lietuvos sostinę ir iš jos bus atšaukti ir šio sprendimo nebus galima pakeisti, oro linijos privalės atšaukti šiomis dienomis suplanuotus skrydžius ir perregistruoti keleivius. Keleiviai, kurie nenorės pasinaudoti perregistravimo galimybe, galės atgauti 120 proc. sumokėtos sumos „Wizz“ kreditais arba kreiptis dėl 100 proc. sumokėtos sumos kompensacijos“, – komentare 15min sakė „Wizz Ar“ korporatyvinės komunikacijos vadovė Valeria Bragarenco.

Tuo metu „Ryanair“ nurodė tik tiek, kad dėl NATO sprendimo uždaryti oro erdvę virš Vilniaus įmonė buvo priversta peržiūrėti savo skrydžių iš Vilniaus oro uosto ir į jį tvarkaraščius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lėktuvas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lėktuvas

„Keleivius informuosime tiek apie uždarymą, tiek apie jų pasirinkimo galimybes. Atsiprašome už visus nepatogumus, kilusius dėl šio laikino uždarymo, kuris visiškai nepriklauso nuo mūsų“, – komentare sakė „Ryanair“ spaudos tarnyba.

Skrydžiai į Kauno oro uostą greičiausiai nebus perkelti

T.Vasiliauskas negalėjo pasakyti, kokių sprendimų imsis įmonės dėl atšauktų skrydžių

„Oro bendrovės tik pradėjo arba tęsia savo planų koregavimą. Galimi tikrai įvairūs sprendimai, todėl keleiviams reikėtų jau dabar pradėti bendrauti su oro bendrovėmis dėl galimų alternatyvų“, – akcentavo jis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio vizitas Kauno oro uoste
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio vizitas Kauno oro uoste

Tikėtina, kad minėtu laikotarpiu reguliarūs skrydžiai į Kauno oro uostą perkelti nebus, nes, pasak T.Vasiliausko, jame taip pat nemaža dalis infrastruktūros bei personalo pajėgumų bus skiriama NATO delegacijų aptarnavimui, o likusi dalis – aptarnaus ten vykdomus skrydžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius