Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eurovizijos“ statistika po didžiojo finalo: istoriniai pasiekimai ir pergalės

Po didžiojo „Eurovizijos“ finalo praėjo beveik savaitė, konfeti „Ahoy“ arenoje jau sušluoti, bet kalbos apie dainų konkursą netyla. Šįkart Eurovision.tv kviečia susipažinti su įdomiąja statistika, kuri gali padėti protmūšiuose arba siekiant padaryti įspūdį draugams.
Italijos, Ukrainos ir Prancūzijos atstovai „Eurovizijoje“
Italijos, Ukrainos ir Prancūzijos atstovai „Eurovizijoje“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pradėkime nuo 2021 m. Roterdame vykusios „Eurovizijos“ nugalėtojų „Maneskin“, kurie Italijai pergalę iškovojo po 31 metų pertraukos. 1990 m. dainų konkursą laimėjo Toto Cotugno su daina „Insieme“.

Nepaisant ilgos pertraukos, „Eurovizijoje“ italams sekdavosi gan neblogai. Per tuos 31 metus net 77 proc. italų atstovų patekdavo į dešimtuką, iš kurių šeši atsidūrė tarp penkių geriausių, o du užėmė antrą vietą.

„Maneskin“ – ne vienintelė grupė šiemet Roterdame sulaukusi sėkmės. Beveik visoms į didįjį finalą patekti siekusioms grupės pavyko tai padaryti: „The Roop“ (Lietuva), „Hooverphonic“ (Belgija), „Go_A“ (Ukraina), „Daði og Gagnagnið“ (Islandija), „Hurricane“ (Serbija), „The Black Mamba“ (Portugalija) ir „Blind Channel“ (Suomija).

Jos ne tik pateko į finalą, bet šešios iš aštuonių grupių sugebėjo surinkti pakankamai taškų, kad užimtų pusę galutinės balsavimo rezultatų lentelės kairės pusės. Tai bent pasiekimas!

  • „Maneskin“ (Italija) – 1 vieta (į finalą pateko be dalyvavimo pusfinalyje)
  • „Daði og Gagnagnið“ (Islandija) – 4 vieta
  • „Go_A“ (Ukraina) – 5 vieta
  • „Blind Channel“ (Suomija) – 6 vieta
  • „The Roop“ (Lietuva) – 8 vieta
  • „The Black Mamba“ (Portugalija) – 12 vieta
  • „Hurricane“ (Serbija) – 15 vieta
  • „Hooverphonic“ (Belgija) – 19 vieta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovė Hooverphonic
Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovė Hooverphonic

Šiemet „Eurovizijoje“ kaip niekad buvo daug ne anglų kalba atliekamų dainų. Net tris pirmas pozicijas užėmė prancūzų ir italų kalbomis atliktos dainos, o ukrainiečių „Go_A“ kūrinys pateko į penketuką.

Svarbu pabrėžti, kad 2021 m. „Eurovizijos“ trejetuką pirmą kartą nuo 1995 m., kuomet konkursas vyko Dubline, sudaro ne angliškos dainos.

2021 m. „Eurovizijos“ TOP 3:

  1. „Maneskin“ – „Zitti E Buoni“ (Italija)
  2. Barbara Pravi – „Voila“ (Prancūzija)
  3. Gjon’s Tears – „Tout l’Univers“ (Šveicarija)

1995 m. „Eurovizijos“ TOP 3:

  1. „Secret Garden“ – „Nocturne“ (Norvegija)
  2. Anabel Conden – „Vuelve conmigo“ (Ispanija)
  3. Jan Johanse – „Se pa mig“ (Švedija)

Įsimintina šiemet tapo ir balsavimo rezultatų lentelės apačia. Net trys atlikėjai iš gerbėjų negavo jokių taškų – Jeangu Macrooy’us (Nyderlandai), Blasas Canto (Ispanija) ir Jendrikas (Vokietija) prie kelių jiems komisijų skirtų taškų prisidėjo po nulį.

Bet bene įsimintiniausią nulį, tiksliau, net du nulius, gavo Jungtinei Karalystei atstovavęs Jamesas Newmanas. Jam taškų neskyrė nei žiūrovai, nei komisija. Nepaisant to, šią žinią atlikėjas ir kiti žiūrovų neįvertinti dainininkai sutiko linksmai šypsodamiesi ir plodami.

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Newmanas
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Newmanas

Na o dabar metas šiek tiek linksmesnėms žinioms. 2021 m. „Eurovizijoje“ ne viena šalis pagerino šiame konkurse pasiektus rekordus – geriausius rezultatus. Jau minėjome, kad Italija pergalę iškovojo po išties ilgos pertraukos – net 31 metų. „Maneskin“ italams padėjo įsirašyti trečią pergalę (1964, 1990 ir 2021 m.). Šiuo pasiekimu italai susilygino su norvegais ir danais, taip pat turinčiais po tris pergales.

Geriausią rezultatą nuo 1991 m. pasiekė ir Prancūzija. Antrą vietą tada užėmė atlikėja Amina su daina „Le Dernier Qui a Parle“.

Na o Šveicarijos atstovui Gjon’s Tears pavyko pakilti vienu laipteliu aukščiau nei 2019 m. šaliai konkurse atstovavusiam Luca Hanni su daina „She Got Me“. Trečią vietą šveicarams dar 1993 m. iškovojo Anni Cotton, į „Euroviziją“ atvykusi su daina „Moi, Tout Simplement“.

Nepaisant to, kad buvo vertinamas jų repeticijos vaizdo įrašas, nuostabų rezultatą pasiekė Islandijai atstovavę „Daði og Gagnagnið“, nors 2009 m. kolegės Yohanna rezultato – antros vietos – grupei pagerinti nepavyko.

Į istoriją įsirašė ir Ukraina, tapusi vienintele šalimi, įveikusia visus pusfinalius.

Žinoma, negalima pamiršti ir Lietuvos atstovų „The Roop“, užėmusių aštuntą vietą. Tiesa, dar 2006 m. „LT United“ pasiekto kol kas geriausio rezultato – šeštos vietos – jie nepagerino, tačiau geltonuoju virusu net tik Lietuvą, bet ir Europą užkrėtusių atlikėjų pasirodymu labai džiaugiamės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius