A.Maldeikienė atvirai: „Supratau, kad norėčiau mirti nuo vėžio“

Netrukus pensininke tapsianti ekonomistė, politikė Aušra Maldeikienė neieško žodžio kišenėje – aštriai kerta oponentams, politikos išsišokėliams, antivakseriams ar savo kritikams. Vis dėlto 15min laidoje „Edvardas Žičkus. Be ribų“ prabilusi apie savo asmeninį gyvenimą, nejučia susigraudina. „Labai aiškiai supratau, kad norėčiau mirti nuo vėžio“, – atvirai sako ligą įveikusi A.Maldeikienė.

A.Maldeikienė ryškiai prisimena akimirką, kai išgirdo vėžio diagnozę. Nors daugeliui tokia žinia apverčia gyvenimą ir šokiruoja, politikė pripažįsta reagavusi itin ramiai.

„Verkiau vieną kartą – kai pasakė, kad nereikės daryti chemoterapijos, o vėliau paaiškėjo, jog teks. Pradėjau labai gailėti savo plaukų, – prisimena A.Maldeikienė. – Labai aiškiai supratau, kad norėčiau mirti nuo vėžio. Tai reiškia, jog iki gyvenimo galo turi sveiką mąstymą, gali atsisveikinti, pasakyti ačiū visiems, kurie tau buvo geri.“

Sužinojusi, kad serga vėžiu, A.Maldeikienė iš karto pasakė savo sūnums, kaip reikėtų ją palaidoti, o kartu turėjo dar vieną prašymą.

„Pasakiau, kad paliksiu laiškus su žmonių vardais, pavardėmis, telefono numeriais – juos reikės pakviesti į laidotuves ir atiduoti voką. Tai yra žmonės, kuriems aš dėkoju, ir man tai buvo labai svarbu, – pasakoja ekonomistė. – Kai parašiau 18 ar 19 laiškų, supratau, kad man iki mirties dar toli, nes gana greitai suvoki, jog ne taip paprastai miršti nuo vėžio.“

Anot A.Maldeikienės, toks dėkingumo kupinų laiškų rašymas yra itin atsakingas, o kartu pareikalauja daug laiko.

„Ilgai galvojau, kokį tekstą norėčiau parašyti ir ką jie turėtų paskutinį kartą išgirsti“, – neslepia politikė.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė

Būdama žinoma, A.Maldeikienė pati vis sulaukia laiškų nuo nepažįstamų žmonių. Dalis jų yra kupini neapykantos, tačiau likusieji dažnai paprašo patarimo, o moterys, išgirdusios tokią pačią diagnozę, klausia, ką joms daryti toliau.

„Turiu visiems maršistams ir tradicionalistams pasakyti – jūs neraštingi buduliai. Laiškai būna šlykštūs, tiems žmonėms pasaulis prasideda bei baigiasi žemiau pusiaujo“, – rėžia A.Maldeikienė.

Prieš 4-erius metus A.Maldeikienės gyvenime įvyko dar vienas didelis pokytis – moteris su savo vyru pasuko skirtingais keliais.

„Iš 38 santuokos metų 30 buvo totali nesąmonė. Esu labai dėkinga savo vyrui už tai, kad jis man parodė, kiek turiu kantrybės. Man 30 metų užteko. Antrą kartą tekėti... už ką? Niekada“, – atvirai sako A.Maldeikienė.

Iš 38 santuokos metų 30 buvo totali nesąmonė

Dabar politikė džiaugiasi kiekviena diena ir tikina, kad jos gyvenimas yra nepaprastai gražus. O tai suvokti padėjo būtent vėžio diagnozė.

„Kai pradėjau rašyti laiškus, supratau, kad vėžys mano gyvenime yra labai nuostabus dalykas. Bent jau mano tokia patirtis, – tikina A.Maldeikienė. – Chemoterapija gana nemaloni, bet išgyventi galima. Plaukai nėra svarbiausias mano kūno atributas.“

Iš šalies itin veikli moteris atrodanti A.Maldeikienė laidoje pripažįsta, kad iš tiesų yra tikrų tikriausia intravertė.

„Didesnę laiko dalį jūs manęs nematote. Aš labai daug dėmesio skiriu sau“, – sako politikė.

Nors A.Maldeikienė ilgą laiką buvo pasiryžusi iki galo kovoti už Lietuvą, šiandien ji vis dažniau pamąsto apie turimą atsarginį planą emigruoti.

„Dar ne visai esu pasiruošusi pasakyti viešai, bet manau, kad Lietuva yra labai tragiškoje situacijoje. Turime grėsmingus kaimynus. Matau žmonių neapykantą, draskymąsi, skaitau laiškus, kurie mane siunčia toli, – neslepia A.Maldeikienė. – Iki galo, kiek galėsiu, tiek kovosiu, kad būtų kitaip.“

Visą pokalbį su A.Maldeikiene žiūrėkite įraše:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius