Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arūno Matelio filmo premjeroje – garsių bičiulių sveikinimai ir dviračiais atriedėję sportininkai

Prieš savaitę Triesto kino festivalyje Italijoje triumfavęs Arūno Matelio filmas „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pasiekė ir Lietuvos kino ekranus. Pirmadienio vakarą sostinės centre „Forum Cinemas Vingis“ vyko išskirtinė VIP premjera – čia šimtams kviestinių svečių buvo nutiestas raudonas kilimas.
Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ svečiai
Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ svečiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ir nors oficiali dokumentinės juostos premjera numatoma vasario 9-ąją, dalis kino kritikų jau spėtą išgirti filmą savo akimis galėjo išvysti keliomis dienomis anksčiau.

Pasveikinti režisieriaus A.Matelio atvyko ir sportininkai, dviračių entuziastai, verslo, kultūros, pramogų pasaulio atstovai. Tarp jų – Giedrė Žickytė, Elžbieta Latėnaitė, Arūnas Sakalauskas, Saulius Urbonavičius-Samas, Algirdas Kaušpėdas, Asta Stašaitytė, Richardas Jonaitis su Jovita Balčiūnaite, Juozas Liesis, Ignas Krupavičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Asta Stašaitytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Asta Stašaitytė

Čia taip pat apsilankė Jūratė Skrudupaitė, Aleksandras Pogrebnojus, Martynas Tyla ir Neringa Zeleniūtė, Daiva Tamošiūnaitė, Giedrius Leškevičius su žmona Gina, Benediktas Vanagas ir ir daugelis kitų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Giedrius Leškevičius su žmona Gina
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Giedrius Leškevičius su žmona Gina
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jūratė Skrudupaitė ir Aleksandras Pogrebnojus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jūratė Skrudupaitė ir Aleksandras Pogrebnojus

Keli jų į šventinį vakarą net atriedėjo pasipuošę sportiniais kostiumais, o kilimą skrodė čia atvažiavę dviračiais.

Susirinkę svečiai spaudė ranką kūrėjui – juostą „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ jis kūrė aštuonerius metus, todėl šiandien belieka džiaugtis sunkaus darbo rezultatu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arūnas Matelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arūnas Matelis

„Tai yra unikalus filmas. Tokių jų trūksta ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Edita Pučinskaitė šiandien puikiai pasakė – tai pirmas filmas dviratininkams, kuris kalba apie dviračių sporto užkulisius“, – 15min dar prieš pradedant svečiams rodyti filmą kalbėjo kino kritikė Izolda Keidošiūtė.

Ir nors filmas Lietuvoje dar tik pradedamas rodyti, jis jau spėjo sulaukti liaupsių užsienio festivaliuose. A.Matelio juosta buvo pripažinta geriausiu dokumentiniu ilgametražiu filmu konkursinėje Tarptautinio Varšuvos kino festivalio programoje, laimėjo geriausio dokumentinio filmo bei publikos simpatijų prizus tarptautiniame kino festivalyje „Listapad“ Minske. Taip pat – buvo įvertintas ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos bei išrinktas geriausiu 2017-ųjų filmu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Izolda Keidošiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Izolda Keidošiūtė

„Žinant kaip sunkiai Arūnas Matelis šį filmą padarė, belieka stebėtis, kad jį padarė taip gerai. Tai labai vertinga, gera juosta. Džiaugiuosi ir kinematografininkų sąjungos sprendimu, ypač, kai filmas pasirodė tais metais, kurie buvo labai stiprūs dokumentikos metai, visi filmai buvo labai geri. Kiekvienas filmas buvo vertas laimėjimo, tačiau vis dėlto jis buvo įteiktas Arūnui Mateliui”, – kalbėjo ji.

Nauju režisieriaus darbu džiaugėsi ir kino žinovė, festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė. Pasak jos, juostos aktualumui svorio priduoda ir tai, kad Lietuvoje dviračių sportas labai sparčiai populiarėja.

„Dviračiai pirmiausia yra sveikata. Vien mano šeimoje – visi važinėja, ir vaikai, ir anūkai, dviračius mėgsta ir draugai. Aš pati dabar nelabai važinėju, tačiau ši tema daugeliui aktuali, todėl ir susidomėjimas filmu – didelis, juolab, kad filmas leidžia pamatyti ir šio sporto užkulisius, padrąsina”, – 15min sakė V.Ramaškienė.

Tarp vakaro svečių buvo galima sutikti ne vieną, kuriam dviratis jau dauglį metų tapęs neatsiejama susisiekimo priemone, o taip pat – ir būdu aktyviai ir smagiai praleisti laisvalaikį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vida Ramaškienė (kairėje)
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vida Ramaškienė (kairėje)

Viena tokių – aktorė Nijolė Narmontaitė. Ji sako dviračius mėgstanti pačiais įvairiausiais pavidais. „Dviratis dideliais ratais – sunkesnėms kelionėms, sulankstomas dviratis – į automobilį, kad jį būtų galima transportuoti, dviratįis tiesiog neatsiejamas nuo mano gyvenimo, turiu jų net ne vieną”, – 15min sakė ji.

Pasak N.Narmontaitės, važinėti dviračiu itin mėgsta ir jos vyras Paulius Kovas, todėl ši transporto priemonė jų šeimoje tiesiog nepamainoma. „Mėgstame įsimesti jį ir automobilį, ir į laivą – kad bet kokioje šalyje galėtume jį išlankstyti ir važiuoti pasivažinėti”, – kalbėjo aktorė.

„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ – ilgai laukta dokumentinė juosta, kurioje pasakojama apie „Giro d’Italia“ – prestižines dviračių lenktynių Italijoje užkulisius. Čia vaizduojama vadinamųjų gregorių – sportininkų, kurie aukojasi dėl lyderių pergalės – istorija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas

Premjeroje apsilankė ir Panevėžyje užaugęs prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas. Veikiausiai niekas nepasiginčys, kad Panevėžys – dviračių miestas, užauginęs ne vieną garsų šio sporto profesionalą.

„Aš panavėžiakas, gimęs ir užaugęs prie Nevėžio, o Šiauliai šiaip dviračių miestas, todėl juokiuosi, kad tie dviračiai mane persekioja. Nors pats nevažinėju. Ir nors sandeliuke stovi, vis laukia tos progos, kada važiuosim – nėra nei kada, nei kur”, – linksmai kalbėjo Samas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas su žmona Kristina
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas su žmona Kristina

Į dviračių sportą kiek kitu kampu žvelgia ir architektas, grupės „Antis” lyderis Algirdas Kaušpėdas. Ir nors jo šeimos garaže stovi keletas dviračių, patį dviračių sportas jam labiau teorinis.

„Dviračiais daugiausia rūpinamės kaip projektuotojai: dviračių takais, dviračių stoginėmis. Tiesa, patys sėdame labai retai, labiau mėgstame pavaikščioti, po miškus, gal net po tokias vietas, kur nepravažiuosi dviračiu”, – 15min sakė jis.

A.Matelis filmą „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ kūrė ne apie nugalėtojus, o prakaitą liejančius, neretai šešėlyje liekančius sportininkus ir tai, kaip pats sako, buvo gana rizikingas ėjimas. Tačiau, pasak režisieriaus, būtent tai ir yra įdomu – atskleisti žiūrovui nematomą dviračių sporto pasaulio pusę, nes ne kartą matytas nugalėtojų džiaugsmas ant apdovanojimų pakylos slepia jiems pasiaukojusių žmonių nuopelnus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ svečiai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ svečiai

Pasak režisieriaus, nematoma šio sporto pasaulio pusė jam tapo pretekstu kalbėti apie pasiaukojimą. „Nematomus herojus, šešėlyje liekančius tikruosius didvyrius galime atpažinti visur – ne tik sporto pasaulyje, bet ir namuose, darbe, gatvėje,“ – sako A.Matelis.

Visi „Giro d’Italia“ etapai užima beveik 4 tūkst. kilometrų, tokį atstumą per tris savaites įveikia dviratininkai. Toks atstumas neretai tampa iššūkiu ir automobiliams, o čia sportininkai demonstruoja savo pavydėtiną valią ir fizinę formą.

Filmo premjeroje susirinkusiems žodį taręs A.Matelis džiaugėsi, kad į kino teatrą susirinko pilna salė gerbėjų. Užpildytas buvo net balkonas. „Tai – dvejopa diena, nelengva diena. Filmas po tiek daug metų išeina į ekranus ir nepaisant apdovanojimų, kuriuos jis gavo, visą filmą kurie tiems, kurie vaikšto tomis pačiomis gatvėmis, kurie geria ten pat kavą, važiuoja tuo pačiu troleibusu. Ačiū, kad taip gausiai susirinkote“, – susirinkusiems salėje kalbėjo A.Matelis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ svečiai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ svečiai

Padėkojęs gausiai kūrybinei komandai, kurią sudarė 82 žmonės, jis tylos minute pagerbė ir premjeros jau nesulaukusį kino operatorių Audrių Kemežį.

Padėkojęs gausiai kūrybinei komandai, kurią sudarė 82 žmonės, jis tylos minute pagerbė ir premjeros jau nesulaukusį kino operatorių Audrių Kemežį. Filme yra du jo kadrai, kurių paskutinį jiedu dar kūrdami pavadino „baltu, kaip rojuje“ – jį A.Matelis dedikavo šviesaus atminimo operatoriui. „Tie, kas jį pažįsta, tegu pagalvoja, kad čia Audrius plazdena angelo sparnais“, – kalbėjo A.Matelis.

„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ Lietuvos kino teatruose bus rodomas nuo vasario 9 dienos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ režisierius A.Matelis: „Žmogus yra didesnis už kančią“

VIDEO: Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius