Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Chvorostovskį pažinoję Lietuvos muzikai: jis buvo genijus su puikiu humoru jausmu

Trečiadienio rytą muzikos pasaulį sukrėtė liūdna žinia – mirė vienu gražiausių pasaulio baritonų tituluojamas operos solistas, Metropolitano operos žvaigždė Dmitrijus Chvorostovskis (55).
Eduardas Kaniava,  Dmitrijus Chvorostovskis, Nomeda Kazlaus
Eduardas Kaniava, Dmitrijus Chvorostovskis, Nomeda Kazlaus / 15min montažas

Dar prieš porą metų jam buvo diagnozuotas smegenų vėžys. Ši liga ir pasiglemžė muzikantą, Londone gyvenančio D.Chvorostovskio gyvybė užgeso lapkričio 22-ąją, 3.36 val. ryto.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mirė žymus pasaulio baritonas, Metropolitano operos žvaigždė Dmitrijus Chvorostovskis

Prieš ketverius metus, dar tuomet, kai D.Chvorostovskiui nebuvo diagnozuotas smegenų vėžys su juo interviu laidai „Skambantys pasauliai“ darė operos solistė su Nomeda Kazlaus.

Ji iki šiol pašnekovą, kolegą prisimena kaip pozityviai nusiteikusį, šarmingą ir humoro jausmo nestokojantį atlikėją, kuriam scena buvo tarsi pašaukimas – dainavimui jis buvo atidavęs visą save.

„Muzikos pasauliui jo mirtis – didžiulė netektis, manau, kad Dmitrijus buvo ryškus, talentingas žmogus. Pabendravus su juo akis į akį man susidarė įspūdis, kad jis labai myli gyvenimą, yra džiaugsmingas, žinantis ko nori, o taip pat – jaučiantis dainininko misiją, kuri iš tiesų labai sudėtinga.

Kaip pats sakė, 90 proc. savo laiko jis praleisdavo gastrolėse, todėl kaip ir kiekvienas atlikėjas jausdavo šiokią tokią nuoskaudą, kad mažiau gali bendrauti su šeima. Bet Dmitrijus buvo visiškai atsidavęs savo profesijai, jis dainavimą pasirinko iš pašaukimo“, – 15min kalbėjo N.Kazlaus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nomeda Kazlaus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nomeda Kazlaus

Dalintis viena scena ir dainuoti kartu su šviesaus atminimo baritonu jai neteko, tačiau N.Kazlaus pažintis su D.Chvorostovskiu prasidėjo nuo pokalbio jos vedamai laidai.

„Susitikome su juo tuomet, kai jis viešėjo Kaune, kai su Kauno simfoniniu orkestru įrašinėjo plokštelę. Dmitrijus daug dainavo su dirigentu Constantine’u Orbelianu, jie labai artimai bendradarbiavo, o aš ir pati labai džiaugiuosi, kad jau antrus metus dainuoju ir bendradarbiauju.

Toks išsamus, ilgas pokalbis su D.Chvorostovskiu lietuviškose televizijose yra vienintelis.

D.Chvorostovskis turėjo labai gerą humoro jausmą, daug juokaudavo. O taip pat buvo tiesus žmogus, ką galvodavo, tą ir pasakydavo“, – šiltai kolegą prisiminė N.Kazlaus.

Asmeninio albumo nuotr./Nomeda Kazlaus ir Dmitrijus Chvorostovskis
Asmeninio albumo nuotr./Nomeda Kazlaus ir Dmitrijus Chvorostovskis

Genialiu muzikantu ir nuostabiu žmogumi D.Chvorostovskį vadina ir Kauno simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas.

2012 metais „Žalgirio“ arenoje vykusiame koncerte drauge su garsiu baritonu koncertavo ir Kauno simfoninis orkestras, tuomet čia susirinko apie 6 tūkst. klasikinės muzikos klausytojų.

Tuomet, pasak A.Treikausko, D.Chvorostovskis liko sužavėtas tiek pačiu pasirodymu, tiek publika, tiek organizatorių darbu. Jam įsiminė ir pats Kaunas, kuriame lankėsi ne kartą.

„Jis labai mylėjo Kauną, jam patiko Laisvės alėja. Kai jis atvykdavo, vis pasitaikydavo gražus oras, vasaros metu jam patikdavo čia būti ir su mielu noru kaskart čia grįždavo“, – 15min kalbėjo A.Treikauskas.

Kauno simfoninio orkestro vadovas D.Chvorostovskį vadina Žmogumi iš didžiosios raidės. „Jis buvo tikras savo profesijos profesionalas, rūpinosi savo fizine būkle, labai daug dėl to dirbo. Jie niekada neateidavo paskutinę minutę, visuomet pasiruošdavo atsakingai. D.Chvorostovskis buvo reiklus, ypač sau.

Labai daug su juo bendravau, pažinojau jį dar iki 2012 metų. O tuomet pavyko įtikinti prodiuserinę kompaniją, kad surengtume jo koncertą. Vėliau koncertavome Zagrebe, Helsinkyje, Rygoje, Taline, Vilniuje“, – pasakojo jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas ir iniciatorius Algimantas Treikauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas ir iniciatorius Algimantas Treikauskas

Tik pačiais geriausiai žodžiais D.Chvorostovskį prisimena ir vienas ryškiausių Lietuvos baritonų Eduardas Kaniava.

„Būdamas profesionalas, to paties balso tipo dainininkas, Dmitrijų Chvorostovskį vertinu tik labai aukštai. Jis yra pranokęs daugelio kartų dainininkus. Itin žavi jo įvairumas: kaip kamerinio, kaip operos dainininko.

Net būdamas tokios sunkios fizinės būklės, slegiamas tokios ligos, jis ėjo į sceną, rasdavo savyje nepaprastai daug jėgų. Ši netektis – labai skaudi“, – 15min kalbėjo E.Kaniava.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Eduardas Kaniava
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Eduardas Kaniava

Pasak jo, nors pastaruosius metus ligai progresuojant ir buvo galima jausti, kad anksčiau ar vėliau viskas baigsis netektimi, norėjosi, kad tai įvyktų kaip įmanoma vėliau.

„Esu girdėjęs jį dainuojant gyvai, todėl mane labai žavi, o ir pats visuomet to siekiau ir vertinau, – jo repertuarinė įvairovė. Dmitrijus Chvorostovskis nuostabiai dainavo ir operinę klasiką, ir liaudies dainas, savo tautos dainas, jis puikiai atliko ir kamerinę muziką. O kaip jis jausdavo tokį žanrą kaip operetė!“ – kalbėjo garsus baritonas.

Jo teigimu, apie didelį talentą kalbėti labai sunku – tuomet norisi pabrėžti tai, kas ir taip daugeliui žinoma.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dmitrijaus Chvorostovskio koncerte prie dirigento pulto – žymus armėnų muzikas Konstantinas Orbelianas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius