Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš viešumos dingęs Jurijus Smoriginas neslepia kartėlio: apie pokyčius gyvenime ir televiziją, kurios ilgisi

Aštrialiežuvio baleto virtuozo Jurijaus Smorigino (64) vardą žino kone kiekvienas. Prieš daugelį metų šokėjas tapo didelio populiarumo sulaukusio šokių projekto „Šok su manimi“ ryškiausiu teisėju, o šiuo metu savo artistinius sugebėjimus demonstruoja kurdamas pretenzingojo Felikso Šmakovo personažą. Vis dėlto kalbėdamas su 15min vyras atskleidė, kad po kritiko šleifu slepiasi jautri siela, o atsiradusią galimybę ir vėl tapti komisijos nariu iškart priimtų.
Jurijus Smoriginas
Jurijus Smoriginas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Artistu gimiau, artistu ir mirsiu“

Niekam net nekiltų abejonių, kad J.Smoriginas yra savo srities profesionalas. Jis pats sako, kad šokiu ne tik gyvena, bet tai yra ir jo pašaukimas. Visgi šokėjas sakė, kad ne visi savo gimtinėje gali užsiimti viena sritimi. Tik mažai daliai pasiseka, o kitiems tenka ieškoti papildomo darbo.

„Lietuvoje negali užsiimti viena sritimi, nes mūsų šalis yra labai nestabili šiuo atžvilgiu. Ir net mano baleto profesijoje man daugiau pasisekė nei mano kolegoms. Jeigu neprapleti savo profesinio akiračio, tai labai sunku išgyventi.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Jurijus Smoriginas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Jurijus Smoriginas

Lietuva yra tokia madinga šalis. Dėl to man lengviau varijuoti savo profesijos vandenyse. Žinoma, perbėgti galima, kai nesi tam paskyręs savo gyvenimo. Tačiau, kai esi tam paskyręs savo gyvenimą, tai be jo neįmanoma, tai yra visai kita profesija. Visgi aš galvoju, kad visada turiu pasilikti artistu. Artistu gimiau, artistu ir numirsiu“, – 15min teigė žymus choreografas.

Ir nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad Jurijaus asmenybė tvirtesnė netgi už akmenį, realybėje yra visai kitaip. Anot paties choreografo, jis yra labai gilus ir jautrus žmogus, kuriam teko nugyventi sunkų gyvenimą. Dabar jis gali pasigirti statęs spektaklius tiek Maskvoje, tiek Paryžiuje, vis dėlto visus pasiekimus kartais užgožia tamsioji šios profesijos pusė.

„Žinau, kas yra vargas, skausmas ir nusivylimas. Visos tos artistinės, choreografinės ir kūrybos bangos, kai tu gali ką nors padaryti, bet tave užblokuoja, nes tu nepatogus, nemėgstamas, o kokia nors valstybės institucija gali neparemti tavo spektaklio.

Visi šie dalykai eina per nervų sistemą, atsiranda nusivylimas, kai matai tuos blogesnius spektaklius, kuriuose net negalima kūno rodyti. Na, esu visko iš gyvenimo pasisėmęs, tai ką gavau ir turiu, dabar laikau ir labai saugau“, – apie tamsiąją artistų gyvenimo pusę papasakojo Jurijus.

Sugrąžino personažą

Tiesa, mažai kam žinoma, tačiau nuo pavasario iki rudens J.Smoriginas ir vėl grįžo į serialą „Moterys meluoja geriau“, kuriame suvaidino Felikso Šmakovo vaidmenį. Džiaugdamasis jis sakė, kad į televizijos ekranus sugrąžino ne tik jį, bet ir kolegę Kristiną Andrejauskaitę. Anot jo, matydamas seniai pažįstamus veidus, jis jautėsi taip, lyg būtų grįžęs į šeimą.

„Gal daugiau suartėjau su aktoriumi Evaldu Jaru, Andriumi Žiurausku. Man buvo labai smagu, šį kartą daug kontaktavau su Robertėlio vaidmens atlikėju, nes jis senas pažįstamas ir labai talentingas žmogus. Jaunystėje teatre labai daug metų dirbom, choreografijas stačiau spektakliams. Todėl jaučiuosi taip, lyg būčiau grįžęs į šeimą“, – šypsodamasis prisipažino šokėjas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Serialų „Moterys meluoja geriau“ ir „Pasmerkti“ aktorių susitikimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Serialų „Moterys meluoja geriau“ ir „Pasmerkti“ aktorių susitikimas

Šiltus jausmus filmavimo trupei jaučiantis J.Smoriginas to paties negalėtų pasakyti apie savo įkūnijamą personažą, pretenzingąjį Feliksą. Jo manymu, jie visiškai nepanašūs. Tačiau jam patinka vaidinti šį personažą, nes jam pritinka blogiečio įvaizdis.

„Kai buvau artistas muzikos teatre, tai man visada patiko, kai mes vaidinom charakteringus žmones. Aš nemėgau tų geriečių vaidmenų, nes jie visi atrodė vienodi. Ten būna visokie princai, o aš visą laiką šokau raganas septyniuose nykštukuose arba kokius nors panašius blogiečius.

Panašumo su Feliksu Šmakovu nėra, bet aš gerai jį pajutau, nes savo viduje aš esu dramatiškas ir lankstus. Jurijaus Smorigino nė lašo nėra, aš visai kitas žmogus. Žmonės apsigauna, kai, interpretuodami mano veidą ir vidų, ką nors bando vertinti“, – įsitikinęs žinomas vyras.

Šeimos išmintis: vienas nusileidžia, o kitas dominuoja

Pasiteiravus J.Smorigino, ar po visų darbų lieka laiko šeimai, jis tvirtino, kad artimieji laiko stoka nesiskundžia. Anot jo, moteris prieš pasirinkdama menininką, iš anksto žino, kad jis toks bus. Vis dėlto Jurijus pridūrė, kad šiomis dienomis moteris labiau renkasi vyrą pagal piniginę, o ne kaip jo laikais pagal dvasingumą.

„Idėjos buvo tarp eilučių, nes daug kas buvo draudžiama. Kūryba buvo tokia organiška ir tikra, kad žmonės, kurie eidavo į kūrybą, aišku, į ją pasinerdavo kaip į vandenyną. Tad pasikartosiu, kad moterys, kurios pasirenka menininką, žino, kas jų laukia, koks bus gyvenimas. Tai neeiliniai žmonės, sudėtingi žmonės. Kaip menininkai yra kitokie žmonės, taip ir jų žmonos yra kitokios“, – mintimis dalijosi choreografas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jurijus Smoriginas su žmona Dalia
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jurijus Smoriginas su žmona Dalia

Beje, kalbėdamiesi su Jurijumi nepraleidome progos paklausti ir apie šių dienų vis didėjantį skyrybų bumą. Šokėjas jau ne vienerius metus gyvena laimingoje santuokoje su savo žmona, todėl mano, kad santykių ateitis priklauso ne nuo žmogaus išsilavinimo, o išprusimo.

„Protingesnis žmogus žino, kad meilė atsiranda, kai esi jaunas. Tada ir meilė yra, ir aistra, ir tokiu metu įsimylėti labai išmintinga. Gimdyti reikia jaunystėje, vaikai turi gimti iš meilės.

Dauguma tų žmonių, kurie skiriasi, nėra blogi žmonės, nes kiekvienas atskirai yra labai geras žmogus. Kiekvienas iš jų yra talentingas, įdomus ir labai gražus. Paprasčiausiai savo santykius su partneriu, jie paleido abejingai spręsti aplinkai, situacijai, darbui. Kaip mano jaunystės laikais sakydavo „atšalo santykiai“, nes, kaip žinia, santykius reikia kūrenti“, – apie santykių išlaikymą kalbėjo J.Smoriginas.

Luko Balandžio nuotr./Jurijus Smoriginas su žmona
Luko Balandžio nuotr./Jurijus Smoriginas su žmona

Jis tvirtino, kad laikui bėgant po įsimylėjimo, aistros, sekso, išryškėja ir partnerio charakteris: „Charakteris išlenda po pusės metų ar metų. Ir tada viskas prasideda. Išryškėja, kas santykiuose dominuos ir ar antroji pusė priims jo dominavimą. Na, šeimyninė išmintis ir yra ta, kai vienas nusileidžia, o kitas dominuoja.“

Choreografas įsitikinęs, kad įžymių žmonių smerkti dėl skyrybų nereikėtų. Tie žmonės labiau matomi ir jų vardas dažniau minimas nei eilinių žmonių, nors galbūt jų gyvenimuose yra žymiai daugiau išsiskyrimų ir išgyvenimų. Jurijus sako, kad paprastas žmogus gali su partneriu pasukti skirtingais keliais jau po dviejų mėnesių, o vėliau susitaikęs dar ir pragyvena kartu pusę metų.

Pasiilgsta „Šok su manimi“ projekto

Garsus vyras neslepia, kad laikas, kai dalyvavo „Šok su manimi“ projekte, jam kelia ilgesį ir netgi priklausomybę. Anksčiau jis per LTV kanalą penkis mėnesius turėjo Jurijaus Smorigino šokių mokyklą, tačiau šio projekto metu neturėjo jokio žodžio, o komisijos nariai net mikrofono jam neduodavo. Visgi vienas iš populiariausių televizijos šokių projektų iki šiol jo galvoje paliko didžiausią įspūdį.

„Žmonės net drebėdami iš nekantrumo visą savaitę laukdavo tos laidos. Joje buvo visko, ne tik režisūros, šokio bei komisijos, kuri verta net rykštėmis būti išplakta (juokiasi), bet ir vedėjų Vytauto Šapranausko su Jurgita Jurkute. Galima pasakyti, kad buvo visas rinkinys“, – prisiminimais apie šokių projektą dalijosi J.Smoriginas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Starošaitė ir Jurijus Smoriginas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Starošaitė ir Jurijus Smoriginas

Ir nors projekte buvo galima pamatyti ne vieną kuriozišką situaciją, tačiau, anot jo, šou tikrai nebuvo dirbtinis. Jurijus tikino, kad visa atsakomybė buvo perleista laidos vedėjams ir jiems puikiai pavyko viską suvaldyti organiškai ir net be iš anksto paruoštų tekstų.

„Viskas buvo čia ir dabar, ant smūgio ir efekto, jausmo ir konflikto. Ir net prisimenu, kai viena dainininkė apsivogė užkulisiuose, iš to irgi padarė šou. Tai buvo labai didelis ir gyvas šou, labai įdomus. Visa Lietuva buvo prikaustyta, nes čia jokio scenarijaus nebuvo, visos kameros, kaip išprotėjusios bėgiojo, o dabar viskas atrodo kaip nupudruota“, – nusistebėjimo neslėpė šokėjas.

Naujai šokių laidai negaili kritikos

J.Smoriginas prisipažino, kad neseniai ir pats pažiūrėjo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos šokių laidą, kuri jam pasirodė labai nuobodi. Anot jo, tai yra stabili televizija, kurios niekas nekontroliuoja ir nieko iš jos nereikalauja, todėl televizijos žiūrovai ir išvysta šiek tiek ekologišką bei keistą laidą. Jis mano, kad jeigu projektu užsiimtų komercinės televizijos, viskas pulsuotų visiškai kitaip.

„Tik valstybinė televizija tokioje prabangoje gali maudytis, nes lėšų turi iš mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigų. Todėl dabar žiūrim nuobodų, gražų ir empatišką projektą vos nemiegodami. Aš vieną laidą pasižiūrėjau ir supratau, kad man nebeįdomu, tai daugiau nebežiūrėsiu.

Asmeninio albumo nuotr./Jurijus Smoriginas
Asmeninio albumo nuotr./Jurijus Smoriginas

Šokių projektai turi kelti jausmą, emocijas. Man nepatinka, kai komisija reklamuoja save, savo vardą ir savo klubo vardą. Na, tikrai ne žiūrovų vargas, kad tų klubų veikla sunkiai einasi“, – komentavo choreografas.

Jurijus šį šokio projektą labiau apibūdina kaip sportinių šokių varžybas, nes televizinis projektas turi visai kitą sampratą. Anot jo, televizijoje tikrai negali rimtai išmokti dainuoti, šokti, nes tokie projektai turėtų būti tiesiog pramoga.

„Tu įsijungi televizorių ir tau reikia emocijų, kad galėtum atsipalaiduoti, nusijuokti. O čia projektas visai kitas. Jo siekiamybė nėra ta ir projekte nėra jokių jausmų“, – karčių komentarų naujam šokių projektui nepagailėjo baleto virtuozas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurijus Smoriginas ir Antanas Guoga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurijus Smoriginas ir Antanas Guoga

Jis atkreipė dėmesį ir į pačius dalyvius, iš kurių ryškios gal tik dvi poros. Pasak Jurijaus, priešais jį stovintis jaunas ir gražus žmogus turi turėti žymiai daugiau nei tik patį grožį. Jis mano, kad projekte turėtų dalyvauti 40-ties metų žvaigždės, kurios jau seniai susikūrusios savo asmenybes, ir nors šoka šleivai ir kreivai, tačiau bent matosi laidoje.

„Pažiūrėjau vieną laidą, ten nebuvo projekto dalyvių. Tie, kurie parinkti, manau, yra blogas prodiuserio darbas. Neparinko įdomių žmonių. Jeigu nori vystyti projektą, turi privilioti tas pavardes, kurios jaudina. O čia paimti tokie, kurie negirdėti ir nematyti. Tokie galvoja, kad nusifilmavo reklamoje vieną kartą ir staigiai sau pačiam tampa žvaigžde“, – tikino J.Smoriginas.

Kvietimą tapti teisėju priimtų

Iš šių dienų šokio projekto žinomas baleto šokėjas nesulaukė jokio dėmesio, todėl kvietimo tapti komisijos nariu irgi negavo. Tačiau jo teigimu, jie paprasčiausiai jo bijo. Jurijus jau seniai pastebėjo, kad Lietuvoje turime bendrą tradiciją būti visiems geri, empatiški, o kiekvienas griežtesnis pasakymas tampa įžeidimu.

„Aš labai seniai stačiau spektaklį su Suomijos konservatorijos studentėmis. Prisimenu, po repeticijos man iškvietė direktorę. Ji man pasakė, kad pas mus taip negalima. Iškart nesupratau, bet išsiaiškinau, kad negalima sakyti blogo žodžio.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Jurijus Smoriginas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Jurijus Smoriginas

Pasirodo, Suomijoje taip jau seniai yra, reikia apgaudinėti žmogų ir sukurti jam plunksnų patalo gyvenimą. Faktiškai meluoji žmogui, kuris šiaip būna vangus, neįdomus, nepasiruošęs. Na, to negalima daryti ir pastebėjau, kad Lietuvoje labai panašus tas procesas“, – 15min teigė Jurijus.

Visgi tokio lietuvių požiūrio choreografas nesibaido ir tik atsiradus galimybei užimti komisijos nario kėdę, jis, be abejonės, jos neatsisakytų. Tačiau nepraleidžia progos pajuokauti, sakydamas, kad vienintele problema būtų patys komisijos nariai, kurie, pasitaikius progai, užsmaugtų jį kambarėlyje.

TV3 nuotr./Jurijus Smoriginas
TV3 nuotr./Jurijus Smoriginas

„Atsimenu, kai Jūratė Norvaišienė sakydavo: „Va jūs, baleto žmonės, nieko nenusimanote.“ Bet aš žinau tik tiek, kad visų šokio stilių tėvas yra baletas. Šiam šokiui jau 400 metų ir beveik visa sistema sukurta jo pagrindu. Aukščiausio lygio sportinių šokių atlikėjai būtinai daro trenažus, nes žino, kad reikia išlavinti kojas.

Tai tiesiog tokiu arkliuku jie ir važiuoja, sakydami, kad jūs nenusimanot sportiniuose šokiuose. Ir man juoką kelia tokie dalykai. Visada, jei nesugebi ir nemoki, jei nešoki sportinių šokių, sakoma, kad nieko ir nenusimanai. Tačiau aš viską nusimanau ir man juokinga, kai man tokius žodžius sako. Todėl tarp teisėjų ir įvyktų karas, nes ten irgi sėdi ne viena įžymi pavardė“, – mintimis dalijosi choreografas.

Ateities planas – gyventi

Paklausus J.Smorigino apie jo ateities planus, jis nedvejodamas atsakė, kad tiesiog norėtų gyventi. Net juokaudamas pabrėžė, kad šio tikslo įgyvendinimas Lietuvoje ne iš lengvųjų, nes kiekvienas turi sunkiai dirbti, kad galėtų išgyventi. Ir nors nuo birželio mėnesio jis pats išėjo į senatvės pensiją, tačiau savo pagrindiniu darbu bei prioritetu vis dar laiko baletą.

„Man ta pensija tokia, kad galėčiau susimokėti tik už butą ir, kaip pats sakau, už radiatorių. Man liktų tik palangė ir langas, per kurį žiūrėčiau. Tačiau aš nesijaudinu, nes mano gyvenime ištikimiausia yra mano žmona ir baletas. Jis man padeda ir aš labai sėkmingai gyvenu, gerai jaučiuosi ir džiaugiuosi, kad nedirbu valstybinėje įstaigoje“, – džiūgavo žinomas vyras.

Jurijus nesikuklino ir sako, kad 60-ties metų smarkiai dirbti net negalėtų. Jis mano, kad tokiu būdu dirbantys žmonės jaučia nuolatinę depresiją, o jis jos per savo gyvenimą niekada neturėjo.

„Stengiuosi gyventi patogiai, suteikti žmonai geras gyvenimo sąlygas. Dažnai išvažiuoti kur nors. Todėl žiemą mes visą laiką išvažiuojam ne tik savaitei, bet ir ilgesniam laikui. Tiesiog aš gyvensiu ir stengsiuosi kuo ilgiau gyventi“, – 15min šypsodamasis kalbėjo choreografas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius