Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

J.Statkevičius pripažįsta: „Mano didžiausia tragedija, kad sugrįžau iš Paryžiaus“

Garsiausias Lietuvos dizaineris Juozas Statkevičius sugeba stebinti tiek savo karjera, nuvedusia jį iki pažinčių su Holivudo garsenybėmis bei karališkųjų šeimų atstovais, tiek aštriais pasisakymais, sukeliančiais milžinišką atgarsį visuomenėje. Įspūdingiausiam metų mados šou besiruošiantis 53-ejų mados korifėjus neieško žodžio kišenėje ir nevengia nepatogių klausimų, tad 15min laidoje „Edvardas Žičkus. Be ribų“ prabilo apie prastą mados situaciją Lietuvoje bei dizainerio neįvertinimą.

J.Statkevičius prieš kiek daugiau nei savaitę atšventė 53-ąjį gimtadienį, tačiau laidoje prisipažino, kad dabar jam daug mieliau būtų minėti savo vardadienius.

„Iki tam tikro laiko skaičiai gal ir svarbūs. Vėliau, manau, geriausia švęsti vardo dieną, nes ir mano senelis, ir mamos senelis, ir tėtis buvo Juozas. Švęsiu tik juos – tuomet nereikės skaičiuoti metų“, – šypsosi J.Statkevičius.

Vis dėlto kalba greitai pakrypsta ten, kur J.Statkevičius Lietuvoje yra vienas geriausių – mada. Dizaineris neslepia turintis atsarginį planą, kuris jį nuvestų į Holivudą kurti kostiumų filmams.

„Mano didžiausia tragedija, kad sugrįžau čia iš Paryžiaus. Galiu dar kartą nuvažiuoti ir vėl pristatyti kolekciją. Ten, kai turi pažįstamų, gali išeiti daug pigiau nei čia. Nes pas mus, jei esi Statkevičius, visur turi mokėti dvigubai ar trigubai, – atvirai sako J.Statkevičius. – Dalia Ibelhauptaitė su sutuoktiniu išvažiavo į Holivudą daryti filmų. Ateis laikas, kai aš išvyksiu, ir tiek jūs manęs čia matysite. Tuomet po mirties galėsite džiaugtis.“

Aštriai pasisakyti mėgstantis dizaineris pripažįsta jau 15 metų neskaitantis komentarų apie save interneto platybėse, kadangi jam visiškai nerūpi, ką galvoja kiti. Leisdamas laiką su mama ir draugais, J.Statkevičius tikina gyvenantis nuostabiame pasaulyje.

„Galvoju, jei nuimtume komentarus nuo visų straipsnių, būtų kaip senais laikais – žmonės pagalvotų savyje ir pamirštų, – mąsto J.Statkevičius. – Mažai žiūriu mūsų televiziją, nes vien negatyvas. Atleiskite, man tai neįdomu. Visada rėkiu, kad grožis išgelbės pasaulį ir iš tiesų taip yra.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozas Statkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozas Statkevičius

Neretai visuomenėje vis pasigirsta svarstymų, kodėl J.Statkevičius nepasirūpina Lietuvos politikių įvaizdžiu. Pats dizaineris teigia, kad tą padaryti tikrai galėtų, tačiau šios nerodo jokio noro.

„Politikės įsivaizduoja, kad jos pas mane ateis, aš aprengsiu ir jausiuosi laimingas – tai juk yra darbas. Tačiau čia pakastas šuo – aš net negaliu jų prisikviesti į madų demonstravimą, kad jos bent suvoktų, apie kokią estetiką kalbame, kaip gali būti gražiau, geriau.

Prisiminkime Loretą Graužinienę, kuri atsinešė savo kostiumėlį, o aš per pusvalandį turėjau aprengti. Apvilkau pėdkelnes ar kojines, uždėjau šalikėlį. Kilo tarptautinis skandalas, kaip ji sušukuota, išdažyta. Man atrodo, net dabar pažiūrėjus, ji atrodė visiškai puikiai, tik gaila, jog nemokėjo to tęsti“, – sako J.Statkevičius.

Aš net negaliu jų prisikviesti į madų demonstravimą, kad jos bent suvoktų, apie kokią estetiką kalbame.

J.Statkevičiaus klienčių sąraše galima rasti ir itin turtingų nuotakų, ir vidutines pajamas gaunančių moterų. Anot dizainerio, nuo to vestuvinių suknelių kaina nesikeičia.

„Negaliu daryti, kad jei milijonierė, mokėkite penkiagubai, o jei paprasta mergaitė – mažiau. Kiek siūlių, medžiagos, tiek kainuoja. Žinoma, viena išsirenka medžiagą už 700 eurų metrui, o kita – už 30. Tačiau dirbti reikia vienodai.

Laukiu viską sau galinčių leisti klienčių, bet jos būna ne Lietuvoje. Čia žmonės bijo rodytis. Gal kai kurie turi klasės, galėtų pasipuošti, bet slepiasi“, – aiškina J.Statkevičius.

J.Statkevičius neslepia, kad sulaukti apdovanojimo jam būtų tikrai malonu, tačiau vietoje to, kur kas labiau džiaugtųsi, jei būtų tinkamo dydžio biudžetai spektakliams.

„Buvau Austrijoje, paklausiau, ar būtų galima naudoti „Swarovski“ kristalų papuošimui, jie atsakė, kad žinoma, kiek tik norime. Man akys iš karto sužibo. Atvežė visų dydžių, spalvų... Pridėjome tiek, jog suknelė svėrė 30 kg, dainininkė spindėjo kilometro atstumu. Koks malonumas dirbti ir dovanoti žmonėms grožį!

Teatras turėtų užduoti toną, padiktuoti, kas vertinga, stilinga. Man reikia, jog atėjus gautum ne honorarą, o kad būtų biudžetas spektakliui. Kada tai bus? Paskutiniame spektaklyje reikėjo lako, norėjome sušukuoti artistus. Nuėjau ir nupirkau. Mažai entuziazmo yra, todėl tiek daug šlamšto aplink. O mano vardas užrašytas, negaliu bet kaip daryti“, – pasakoja J.Statkevičius.

Jau netrukus vyksiančiame J.Statkevičiaus mados šou pirmose eilėse vėl rinksis garsūs vardai, spindės briliantai ir kvapą skleis brangūs kvepalai. Dizaineris tikina visada išsiunčiantis kvietimus, o šiuos gauna ir Prezidentūra, Vyriausybė.

„Į Prezidentūrą siunčiu, siunčiu, bet jie niekada neateina, neatsako – man gaila pakvietimo, kuris kainuoja 20 eurų. Danijos princesei nusiunčiu, visada gaunu atsakymą, – sako J.Statkevičius. – Siunčiu, jog matytų, kad dirbu, nesėdžiu rankų sudėjęs.“

Visą pokalbį su J.Statkevičiumi žiūrėkite įraše:

VIDEO: Juozas Statkevičius: „Gailiuosi sugrįžęs į Lietuvą, bet dabar manęs laukia Holivudas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius