Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jolita Vaitkutė – apie bipolinį sutrikimą: „7 metus vartodama vaistus pagaliau tapau stabili“

Lietuvoje dar yra tabu prisipažinti, kad sergi psichine liga. Tačiau 25-erių menininkė Jolita Vaitkutė ryžosi atvirai išpažinčiai apie prieš kelerius metus jai diagnozuotą bipolinį sutrikimą, kuriuo susirgo dar būdama paauglė. Viešai papasakojusi apie savo diagnozę, J.Vaitkutė pripažįsta iš aplinkinių sulaukusi įvairios reakcijos – vieni išreiškė palaikymą ir patys prašė patarimų, tačiau kiti sakė, kad kalbėdama apie ligą, ji daro šeimai gėdą. Apie visą tai – atviras jos interviu laidoje „Edvardas Žičkus. Be ribų“.

Prieš 5-erius metus J.Vaitkutė buvo viena pirmųjų Lietuvoje, kuri garsiai pripažino, kad jai yra diagnozuotas bipolinis sutrikimas. Kaip pati pasakoja, tuo metu apie šį sveikatos sutrikimą buvo prieinama labai mažai informacijos, o pavyzdžių, taip pat sergančių psichine liga, rasti buvo kone neįmanoma.

„Garsiai prabilti mane pastūmėjo jausmas, kad kai man blogai, nenoriu sakyti, jog viskas gerai. Aš iškrisdavau ilgam laikotarpiui dėl neaiškių priežasčių ir man pačiai imdavo atrodyti lyg simuliuočiau. Todėl pasakydama apie savo ligą, aš tarsi deklaravau, kas man yra – daugiau nebereikia meluoti, teisintis, atsiprašinėti, kodėl negaliu būti tam tikroje vietoje“, – laidoje sako J.Vaitkutė.

Anot menininkės, ji norėjo visuomenei parodyti, kad sergant bipoliniu sutrikimu, lygiai taip pat galima gyventi sėkmingą ir normalų gyvenimą – J.Vaitkutė ligą gydosi ir mokosi su ja tvarkytis. Tačiau garsiai prabilusi apie savo problemą, ji pripažįsta iš aplinkinių sulaukusi ne tik palaikymo.

„Buvo tokių, kurie prašė mano pagalbos, klausė, kaip man sekasi tvarkytis su liga, ką reikėtų daryti. Niekada jų nekonsultuoju, visada stengiuosi nukreipti į specialistus, pasiūlau pas juos apsilankyti. Greta jų, atsirado žmonių iš mano praeities, kurie sakė: „Ai, prisimenu tavo depresytes“. Jie dabar suprato, kodėl anksčiau aš taip jausdavausi. Taip pat buvo tokių, kurie sakė, kad turėčiau gėdytis apie tai kalbėti, kadangi darau šeimai gėdą, o tokios temos yra labai asmeniškos“, – prisimena menininkė.

J.Vaitkutė sako sulaukusi net tokių žinučių, kai žmonės jai prisipažindavo bijantys apie savo ligą informuoti darbdavius, kadangi vėliau dėl diagnozuotos psichinės ligos jiems gali kilti problemų įsidarbinant. Menininkė pripažįsta, kad stigma Lietuvoje yra labai aštri ir sergantys žmonės ryškiai išskiriami.

Kalbėdama apie savo patirtį, ji iki šiol yra dėkinga savo vyrui, kuris atpažįsta J.Vaitkutės būsenas ir padeda jai gyventi su liga. Jau 7-erius metus vartodama vaistus, menininkė sako pastaruosius dvejus metus galinti gyvenanti beveik normaliai – vis rečiau pasitaiko svyravimų.

„Mano vyras padeda man atpažinti savo būsenas, nes tuo metu būna sudėtinga suprasti, kokiame taške esi. Pastaruoju metu jis net sako, kad esu nuobodi, nes tapau visiškai stabiliu, normaliu žmogumi, – juokiasi J.Vaitkutė. – O anksčiau būdavo akimirkų, kai atsikeldavau ir galėdavau viską daryti, arba negalėdavau net galvos be priežasties pakelti nuo lovos. Šiuo metu jaučiu, kad nebeišgyvenu tiek daug taškymo ir jaučiuosi gerai, žinodama, jog pagaliau galiu valdyti ligą.“

Visą laidą su J.Vaitkute žiūrėkite įraše:

VIDEO: „Edvardas Žičkus. Be ribų“. J.Vaitkutė apie jai diagnozuotą bipolinį sutrikimą: nenoriu sulaukti komentarų, kad prisigalvoju visokių „depresyčių“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius