Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karatė treneris D.Petrikauskas pasiekė pergalę: nuteistas vokiečių kompozitoriaus užpuolikas

2017-ųjų vasarį garsiai nuskambėjęs incidentas, kai sostinėje buvo užpultas vokiečių kompozitorius, galiausiai pasiekė atomazgą. Trečiadienį prieš Vilniaus apylinkės teismą stojo kaltę už nusikaltimą prisiėmęs Edgaras Jachimovičius. Išklausyti nuosprendžio atvyko ir kompozitorių išgelbėjęs karatė treneris Darius Petrikauskas.
Darius Petrikauskas (dešinėje) ir Edgaras Jachimovičius
Darius Petrikauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į kriminalinę istoriją Vilniuje kompozitorius iš Vokietijos Andreasas Kettmannas įsipainiojo praėjusią žiemą.

Jis buvo atvykęs į Lietuvą paklausyti, kaip Šv. Jono bažnyčioje vargonais atliekamas jo kūrinys.

Vakare į būstą, kuriame buvo apsistojęs, grįžtantį užsienietį sekė ir užpuolė keturi jaunuoliai. Manoma, kad užpuolikai siekė kompozitorių apiplėšti, galbūt netgi gauti raktus, įsibrauti ir apšvarinti jo laikinuosius namus. Tačiau pro šalį atsitiktinai keliavo karatė treneris ir šių kovų čempionas Darius Petrikauskas, jis vokietį apgynė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Istorija lyg iš trilerio: Darius Petrikauskas Vilniuje nuo plėšikų išgelbėjo vokietį kompozitorių

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Petrikauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Petrikauskas

Tiesa, policija įvykio įkarštyje čia nei didelio žygdarbio, nei kriminalo neįžvelgė, pareigūnai laikėsi versijos, kad jaunuoliai su užsieniečiu kartu vakarojo bare, o dabar pretenzijų niekas niekam esą nebeturi.

Nepaisant visų peripetijų, praėjus kone parai po šio naktinio nusikalstamo įvykio užsienietis parašė pareiškimą Vilniaus policijai, kuriame aiškiai išdėstė, kad jaučiasi užpultas ir nukentėjęs. Savo ruožtu sostinės policijoje buvo atliekamas vidinis tyrimas, ar pareigūnai tinkamai atliko savo tarnybines pareigas. Jo išvada buvo, kad policininkai jokių instrukcijų nepažeidė.

Tuo metu esmines aplinkybes, kas dėjosi vasario 10-osios naktį sostinės senamiestyje, keletą pastarųjų mėnesių narpliojo Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Prieš teismą stojo tik Edgaras Jachimovičius. Jis buvo teisiamas dėl trijų asmenų užpuolimo, visi jie – užsieniečiai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edgaras Jachimovičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edgaras Jachimovičius

Teisėjas Dainius Grizickas trečiadienį paskelbė, kad dėl vokiečių kompozitoriaus užpuolimo, pagal BK 22 str. 1 dalį ir 180 str. 1 dalį, už atvirą vagystę ir plėšimą, kaltinamajam paskirta vienerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Tačiau subendrinus bausmes dėl visų trijų nusikaltimų, Edgarui Jachimovičiui iš viso skirti 5 metai nelaisvės. Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas.

Į teismo posėdį atvyko ir vokiečių kompozitorių apgynęs Darius Petrikauskas. Po nuosprendžio paskelbimo karatė treneris teigė esantis patenkintas dėl paskirtos bausmės.

„Nėra malonu prisidėti prie žmogaus pasodinimo į pataisos namus tokiam laiko terminui. Bet, iš kitos pusės žiūrint, turbūt taip turi būti, vadinasi, jis yra pavojingas. Juk visi užpultieji yra užsieniečiai, negalintys apsiginti. Turbūt taip turi būti“, – kalbėjo Darius Petrikauskas.

Karatė čempionas neneigė turėjęs priekaištų policijai dėl taip ilgai užtrukusio proceso. „Tik policijai. Tyrėjai labai maloniai apklausinėjo ir dėkojo. Čia turbūt didžiausia klaida buvo, kad du pareigūnai, kurie atvyko į įvykio vietą, visus paleido. Turbūt dėl kalbos barjero, patingėjimo. Aišku, visuose darbuose žmonės pritingi, ne išimtis ir valstybės tarnyba.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Stringa vokiečių kompozitoriaus užpuolimo Vilniuje tyrimas: kodėl ignoruojami D.Petrikausko skundai?

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Petrikauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Petrikauskas

Nuosprendyje dalyvavęs nukentėjusio vokiečio Andreaso Kettmanno advokatas Vidmantas Žiemelis teigė, kad paskirta bausmė – gana griežta.

„Bausmė yra tikrai pakankama. Manau, kad teismas priėmė teisingą ir griežtą nuosprendį. Jis buvo nuteistas už atvirą vagystę ir plėšimą. Taigi nubaustas būtent už tuos veiksmus, kuriuos ir padarė“, – kalbėjo advokatas.

Pasak jo, nukentėjęs muzikantas dėl šio incidento sunkiai atsigavo.

„Jo sveikatos būklė nėra labai stabili, jis yra gana garbingo amžiaus, tai, be abejonės, buvo labai sukrėstas. Bet mes džiaugiamės, kad sugebėjome jam padėti. Manau, kad jam ši žinia bus svarbi. Vis tiek teisingumas turi įsigalėti, tokie dalykai negali kartotis nei prieš savo piliečius, nei prie užsieniečius. Juk tai yra žinomas Vokietijos žmogus, profesorius, tai Lietuvai garbės neprideda tokie nusikaltimai“, – sakė Vidmantas Žiemelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius