-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Stonkaus iššūkis soc. tinklų „flexintojams“: „Jums santykinai maža suma, vaikui – ateitis“

Humoristas Mantas Stonkus neslepia – finansiniai sunkumai gali pakišti koją ne vienam perspektyviam vaikui siekti svajonių ir kada nors tapti Lietuvą garsinančia asmenybe. Todėl jis nusprendęs kreiptis į, kaip pats sako, „flexintojus“ pinigais socialiniuose tinkluose – anot vyro, būtent taip kai kam „sąlyginai maža suma“ atrakins šviesią ateitį Lietuvos jaunimui.
„Digiklasės“ bendraįkūrėjas Mantas Stonkus
„DigiKlasės“ bendraįkūrėjas Mantas Stonkus / Asmeninio albumo nuotr.

Šiuo ypač jautriu pandemijos laikotarpiu, kai vis didesnei Lietuvos daliai darosi sudėtinga išsilaikyti finansiškai ir papildomus mokymus savo atžaloms gali leisti ne kiekvienas, humoristas Mantas Stonkus jauniesiems talentams siūlo išeitį – stipendiją jo ir jo brolio įkurtos „DigiKlasės“ mokymams.

Anot humoristo, prie to galėtų smarkiai prisidėti savo turtais internetuose besididžiuojančios ir šalia prabangių automobilių pozuojančios asmenybės. Juk jeigu tikrai turi pinigų, 4 eurai turėtų būti it lašas jūroje.

„Yra daug žmonių, kurie flexina internete, savo prabangiuose namuose, mašinose, kelionėse. Tuos flexintojus kviečiu mestis net ne po 500 eurų. Nepirksime jokio džipo, nepralošinėsime naudotų mašinų, bet jie galėtų prisidėti prie mūsų išsilavinusio ir labai motyvuoto jaunimo“, – mintimis dalijasi M.Stonkus.

Čia pat humoristas prisimena ir bene labiausiai šioje srityje pasižymėjusį Paulių Aršauską, kurio socialiniuose tinkluose mirguliuoja nuotraukos su didelėmis sumomis pinigų ir prabanga alsuojančia aplinka.

„Suprantu, gal ir pačiam Aršauskui dabar reikėtų sąlyginai nedidelės sumos tam, kad padengtų savo įsiskolinimus. Visgi jeigu jis pinigų turi taip apsčiai, kaip kad rodo, tada lauksime paramos“, – iššūkį socialinių tinklų žvaigždei kelia M.Stonkus.

Vaikystė nebuvo rožėmis klota

Kad finansiniai sunkumai šeimoje gali būti bėda, kartais užkertanti kelią geresniam išsilavinimui, humoristas patyręs savu kailiu dar 2000-aisiais. Kaip pasakoja, prieš Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą, ne viena šeima gyveno labai taupiai, tarp jų – ir paties M.Stonkaus.

„Man iš vaikystės yra įstrigęs etapas, apie 2000-uosius, kai buvo labai sunku, nebuvo darbų ir mano tėtis sugalvojo, kad reikia išvažiuoti darbuotis į Angliją. Taip jis išvažiavo su pirmosiomis emigracijos bangomis. Liko mama, mano mažas keturmetis brolis Silvestras ir aš, kai man tebuvo vos 13-ika. Taigi, tėtis buvo išvažiavęs, o mums reikėjo kažkaip gyventi... Viskas tuo metu rėmėsi į pinigus“, – prisimena humoristas.

Asmeninio albumo nuotr./„DigiKlasės“ įkūrėjai Mantas Stonkus, Silvestras Stonkus ir Eimantas Bekėža
Asmeninio albumo nuotr./„DigiKlasės“ įkūrėjai Mantas Stonkus, Silvestras Stonkus ir Eimantas Bekėža

Tiesa, kaip užsimena M.Stonkus, tuomet jo mama bandžiusi visaip kaip gelbėti situaciją. Jei reikėdavo – pinigų pasiskolindavo, kad vaikai neprarastų vaikystės džiaugsmo.

„Jau geriau vaiką išleisti į ekskursiją, pasiskolinus gal 20–30 litų, negu sakyti, kad ne, nėra pinigų, nevažiuosi. Tai mano mama bandydavo mane nuo to apsaugoti.

Visgi manau, kad yra labai daug šeimų, kur žmonės iš pažiūrėjimo galvoja, jog su jomis viskas tvarkoje, o iš tiesų aplinkybės susiklosčiusios tokios, kad nėra pinigų. Ypač skaudu, kai jų trūksta vaikui“, – dalijasi pašnekovas.

Kartkartėmis net ir vaikystėje namo grįžus M.Stonkaus mintys sukdavosi ne apie namų darbus, o apie slogų mikroklimatą. „Kad ir kaip mano tėvai stengdavosi neparodyti, kad yra keblumų, buvome ir pamaitinti, ir švariais rūbeliais aprengti, ir gyvenome tvarkinguose namuose, man atrodo, kad vis tiek jautėme tėvų nerimą, nes jis persiduoda.

Būdamas vaikas tu net nežinai, kaip viskas vyksta iš tikrųjų, bet kažkaip tą nujauti ir tave tas blaško“, – sako humoristas.

Asmeninio albumo nuotr./„DigiKlasės“ bendraįkūrėjas Mantas Stonkus
Asmeninio albumo nuotr./„DigiKlasės“ bendraįkūrėjas Mantas Stonkus

Įkvėpė padėti mažiau pasiturintiems talentams

Būtent šios patirtys du brolius, Mantą, Silvestrą Stonkus bei jų draugą Eimantą Bakėžą įkvėpusios imtis iniciatyvos: suteikti paramą tiems perspektyviems moksleiviams, kuriems to labiausiai reikia. Humoristas pripažįsta, kad yra šeimų, kuriose vaikai – itin gabūs ir darbštūs, tačiau prisidėti prie jų papildomos edukacijos tėvai neišgali. Kartais dėl to vaikai jaučiasi nejaukiai, todėl niekur nesikreipia pagalbos.

„Bet finansinis nepriteklius nėra jokia gėda! Be to, finansų valdymas net nėra vaiko valioje, todėl tikrai neturėtų būti gėda pasakyti, jog man reikia pagalbos. Juk galbūt, jeigu tie vaikai galėtų savo protą, darbą monetizuoti, palyginti su suaugusiuoju, jie jau dabar būtų pasiturintys“, – dalijosi pašnekovas.

Kaip atskleidė M.Stonkus, moksleiviai stipendijai gauti bus atrenkami dviem būdais. Šiuo metu kompanija bendradarbiauja ir su savivaldybėmis, ir jaunimo centrais, kurie padeda atsirinkti talentingus vaikus iš nepasiturinčių šeimų.

Asmeninio albumo nuotr./„DigiKlasės“ mokytojai
Asmeninio albumo nuotr./„DigiKlasės“ mokytojai

Tiesa, stipendiją gauti gali ir asmeniškai dėl jos susisiekęs asmuo. Tuos, kuriems kreiptis dėl stipendijos gali būti nejauku, humoristas skuba nuraminti – anketą galima užpildyti anonimiškai, be to, tai gali padaryti tiek pats vaikas, tiek jo tėvai. Parašius motyvacinį laišką dėl stipendijos gavimo, reikia šiek tiek palaukti.

„Tikrai nenorime pamėtyti saldainių ar privežti meškiukų. Ne, mes dalijame žinias, kad žmogus jas pasisavintų. Todėl suaukotos lėšos nueis būtent tiems, kuriems dar reikia to papildomo paskatinimo, papildomos investicijos, be to, tie, kurie prašys mūsų stipendijos, yra jau įdėję nemažai įdirbio.

Noriu pabrėžti, kad tai yra labai konkreti investicija į Lietuvos ateitį, į Lietuvos jaunimą ir Lietuvos žmones. Tuos paaukotus 4 eurus mes dar dvigubinsime, kad tos stipendijos pasiektų kuo daugiau mūsų mokinių. Ką gali žinoti – gal pora „DigiKlasės“ chemijos ar biologijos pamokų tam vaikui pakeis likimą ir ateity kiekvienas savo kailiu tai pajausime, gyvendami šviesesnėje, mokslininkų ir daugiau inovacijų turinčioje šalyje?“ – pokalbį klausimu užbaigia M.Stonkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius