Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip princesė Diana iš vaikų darželio auklėtojos tapo pasauline ikona: jos gyvenimo istorija

Praėjo lygiai 20 metų nuo tos tragiškos rugpjūčio 31 dienos, kai avarijoje Paryžiuje žuvo Velso princesė Diana, tačiau ji vis dar gyva milijonų žmonių širdyse. Per tą laiką spėjo užaugti nauja karta, o susidomėjimas princese Diana nė kiek neslūgsta. Kaip šiai moteriai pavyko tapti tokia ryškia pasauline ikona?
Princesė Diana
Princesė Diana / Vida Press ir Scanpix nuotr.

Į viso pasaulio smalsuolių akiratį princesė Diana pakliuvo būdama vos dvidešimties, kai buvo pranešta apie jos sužadėtuves su 13 metų vyresniu princu Charlesu.

Ir nors jų santuoka vėliau ir subyrėjo, tačiau visuomenė savo širdžių princesės, kaip Diana buvo vadinama, neišsižadėjo: jos sofistikuotas stilius diktavo madas, o atsidavimas labdarai bei nuskriaustiesiems žavėjo ir tebežavi mases.

Diana Frances Spencer gimė 1961-ųjų liepos 1-ąją kilmingoje britų aukštuomenės šeimoje, ji buvo ketvirtas iš penkių vaikų. Spencerius ir britų karališkąją šeimą nuo seno siejo artimi ryšiai: abi Dianos močiutės yra buvusios asmeninės karaliaus Jurgio VI žmonos Elžbietos (dabartinės karalienės Elizabeth II motinos) padėjėjos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Minint princesės Dianos žūties metines prie Kensingtono rūmų – kalnai gėlių

Princesė Diana augo Sandringame, name, kurį jos šeima nuomojosi iš karalienės Elizabeth II. Karališkoji šeima atostogaudavo kaimynystėje esančiame dvare, tad vaikystėje Diana neretai žaisdavo su jaunesniaisiais karalienės sūnumis princais Andrew (57 m.) ir Edwardu (53 m.), kurie buvo panašaus amžiaus. Jų vyresniojo brolio bendri žaidimai nebedomino, tad su Charlesu (68 m.) Diana susipažino tik būdama 16-os metų... kai šis trumpai draugavo su jos vyriausia seserimi Sarah (62 m.)!

VIDEO: Širdžių princesė Diana: svarbiausi faktai apie jos dramatišką gyvenimą ir tragišką mirtį

Kai Dianai buvo septyneri, jos tėvai išsiskyrė. Iš pradžių ji gyveno su motina Londone, o vėliau ją pasiėmė auginti tėvas. Šis 1976-aisiais, kai Dianai buvo 15 metų, vedė antrą kartą – kilmingą damą Raine McCorquodale. Po tėvo mirties ši paveldėjo grafienės titulą, o jos vyras tapo grafu – automatiškai ir jos podukra Diana gavo ledi titulą.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princesė Diana 1970 metais
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princesė Diana 1970 metais

Mokykloje droviajai Dianai ne itin sekėsi akademiniai dalykai, tačiau ji buvo gabi muzikoje (grojo pianinu), sporte (buvo puiki plaukikė ir nardytoja) bei šokiuose (šoko baletą ir stepą). Baigusi mokyklą Diana lankė maisto gaminimo kursus ir dirbo atsitiktinius, menkai apmokamus darbelius: buvo vaikų šokių mokytoja, vaikų darželio auklėtoja, Londone gyvenusios amerikiečių šeimos vaikų aukle, padavėja privačiuose vakarėliuose ir net valytoja!

18-ojo gimtadienio proga Dianos mama padovanojo jai butą, kuriame ji gyveno su trimis kambariokais iki pat tada, kai buvo pranešta apie jos sužadėtuves su princu Charlesu.

Vida Press nuotr./Princesė Diana su darželio, kuriame dirbo, auklėtiniais (1980 m.)
Vida Press nuotr./Princesė Diana su darželio, kuriame dirbo, auklėtiniais (1980 m.)

Vestuvės su princu – po kelių pasimatymų

Kaip jau minėta anksčiau, 16-metė Diana su tuo metu 29-erių Charlesu susipažino, kai šis draugavo su jos seserimi. Jų draugystė buvo trumpa, o pirmą kartą kaip į potencialą nuotaką Charlesas į Dianą pažiūrėjo po trejų metų. 1980 metais Diana žiūrėjo polo varžybas, kuriose žaidė Charlesas, ir būtent tada ji patraukė jo dėmesį.

Neilgai trukus jis pakvietė Dianą paplaukioti karališkąja jachta, o vėliau – ir oficialiai susipažinti su visa jo šeima. Pranešama, kad Dianą palankiai įvertino jos būsimi uošviai, ir princas Charlesas jai pasipiršo 1981-ųjų vasario 6-ąją – apie tai oficialiai buvo pranešta tik po kelių savaičių, vasario 24-ąją.

Kalbama, kad tuo metu 32-ejų princas jautė didžiulį spaudimą kuo greičiau vesti, tad Dianai pasipiršo vos po kelių pasimatymų, o ši nė nedvejodama sutiko. Pranešama, kad iki 1981-ųjų liepos 29-osios, kai susituokė, jie susitikę tebuvo viso labo 13 kartų...

Jų vestuvės buvo kaip reta pompastiškos – juk tuokėsi būsimasis karalius! Santuokos ceremonija buvo transliuojama tiesiogiai daugybėje pasaulio šalių ir ją žiūrėjo apie 750 mln. žmonių. Kaip skelbia CBS, skaičiuojant šių dienų kursu, šios pasakiškos vestuvės šiandien būtų kainavusios apie 70 mln. JAV dolerių. Tiesa, jau daug vėliau Diana savo vestuvių dieną pavadino „pačia blogiausia diena savo gyvenime“...

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Princesė Diana ir princas Charlesas (1981 m.)
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Princesė Diana ir princas Charlesas (1981 m.)

Medaus mėnuo taip pat nepateisino Dianos lūkesčių – vėliau ji prisipažino, kad tuo metu ją kamavo bulimijos priepuoliai ir ji net bandė žudytis. Santuokinis gyvenimas su princu iš pat pradžių jai pasirodė visai ne toks, apie kokį ji svajojo, tačiau pozityvias mintis palaikyti padėjo netrukus aplankiusi žinia apie nėštumą. Pirmą sūnų princą Williamą Diana pagimdė nepraėjus nė metams po vestuvių, 1982-ųjų birželio 21-ąją. Po dvejų metų gimė princas Harry.

TAIP PAT SKAITYKITE: Slapti princesės Dianos įrašai atskleidė kraupią tiesą: depresija po vestuvių atėmė norą gyventi

Savo sūnus Diana augino visiškai kitaip, nei anksčiau augdavo vaikai britų karališkojoje šeimoje – ji norėjo berniukams parodyti, kad už rūmų sienų yra ir kitoks, normalus pasaulis. Jau suaugę jos sūnūs ne kartą džiaugėsi tokiu motinos elgesiu, o Williamas tokį patį auklėjimo modelį bando taikyti ir savo paties šeimoje, augindamas ketverių princą George'ą ir dvejų princesę Charlotte.

„Scanpix“ nuotr./Princesė Diana su sūnumis Williamu ir Harry
„Scanpix“ nuotr./Princesė Diana su sūnumis Williamu ir Harry

Dianos ir Charleso santuoka subyrėjo 1992-aisiais – tada ji nepabijojo atvirai papasakoti apie įtariamą vyro neištikimybę, savo bėdas su bulimija ir depresija bei mėginimus žudytis. Tokia Dianos išpažintis labai pakenkė karališkosios šeimos įvaizdžiui. Oficialiai jų santuoka buvo nutraukta tik 1996-ųjų rugpjūčio 28-ąją. Diana gavo 17 mln. svarų sterlingų ir kasmetinį išlaikymą (400 tūkst. svarų per metus). O po metų įvyko nelemtoji avarija, nusinešusi Dianos gyvybę: ji žuvo 1997-ųjų rugpjūčio 31-ąją, būdama 36-erių.

Dėl ko ją pamilo pasaulis

Princesė Diana dažnai lydėdavo savo vyrą į tarptautines keliones, nors pačiai jos ne itin patiko. Tačiau būtent keliaudama po užsienį, princesė Diana pavergė žmonių širdis: ji į kiekvieną oficialų vizitą įnešdavo šiek tiek gyvumo. Vienas iš tokių pavyzdžių – linksmas Dianos šokis su Holivudo žvaigžde Johnu Travolta Baltuosiuose rūmuose 1985-aisiais.

Po skyrybų su princu, Diana dvejus metus atsiribojo nuo viešojo gyvenimo, tačiau vėliau vėl labai aktyviai įsitraukė į labdaringą veiklą.

Būdama ištekėjusi Diana globojo daugybę labdaros organizacijų, tačiau po skyrybų pasitraukė daugiau nei iš 100 jų veiklos – vien todėl, kad galėtų kuo didesnį dėmesį skirti tik šešioms organizacijoms, kurios jai buvo arčiausiai širdies. Tarp tų likusių organizacijų buvo tos, kurios rūpinasi sergančiais vaikais, benamiais jaunuoliais Jungtinėje Karalystėje, raupsuotaisiais bei sergančiais AIDS.

Būtent princesė Diana buvo viena iš tų, kuri aktyviai gynė AIDS sergančių žmonių teises – iki tol apie šią ligą sklandė įvairiausių mitų. O Diana labai gynė šiuos žmones ir nuotrauka, kurioje ji spaudžia ranką sergančiajam AIDS nemūvėdama pirštinių (tuo metu dar nebuvo žinoma, ar šitaip galima užsikrėsti), tapo istorine. Ji padėjo pakeisti visuomenės požiūrį į tai, kaip elgtis ir bendrauti su sergančiais AIDS ar ŽIV viruso nešiotojais, kurių anksčiau žmonės itin kratydavosi bijodami užsikrėsti.

Dar viena sritis, buvusi ypač svarbi Dianai – tai iš po Antrojo pasaulinio karo užsilikusios aktyvios minos, nuo kurių vis dar nukenčia žmonės. 1997-aisiais princesė Diana net vaikščiojo po vis dar aktyvų minų lauką Angoloje!

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Princesė Diana minų lauke Angoloje (1997 m.)
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Princesė Diana minų lauke Angoloje (1997 m.)

Dėl savo veiklos, atsidavimo, nuoširdumo, charizmos ir stiliaus princesė Diana yra laikoma viena iš populiariausių britų karališkosios šeimos atstovių visoje istorijoje, o įtaką jaunajai karališkosios šeimos kartai ji per savo sūnus daro iki pat šiolei. Jos populiarumą dar labiau didino tai, kad Diana nepabijodavo susitikti su labai sunkiai sergančiais ar mirštančiais žmonėmis ir gebėdavo juos įkvėpti ar paguosti.

1997-aisiais princesė Diana tik per plauką nebuvo išrinkta žurnalo „Time“ metų žmogumi, 1999-aisiais tas pats žurnalas ją įtraukė į „Šimto pačių svarbiausių XX amžiaus žmonių“ sąrašą. 2002-aisiais BBC apklausoje ji užėmė trečią vietą iškiliausių britų šimtuke, pralenkdama karalienę ir kitus monarchus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Didžioji Britanija prisimena princesę Dianą, praėjus 20 metų nuo jos žūties

TAIP PAT SKAITYKITE: Artėjant princesės Dianos 20-osioms žūties metinėms Londone atidaroma jos daiktų paroda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius