Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Permainų vėjai konservatyvioje Anglijoje: kaip Meghan ir Harry vestuvės griauna monarchijos tradicijas

Tokių karališkųjų vestuvių Britanija dar neregėjo. Šeštadienį vyksiančios Meghan ir Harry vestuvės įneša daug sumaišties ir naujovių į šimtmečius siekiančią britų monarchijos istoriją. Susituokdami Harry ir Meghan sulaužys ne vieną nusistovėjusią taisyklę. Nors daugelis taisyklių – nerašytos, nuo to jos netampa mažiau svarbiomis.
Princas Harry ir Meghan Markle
Princas Harry ir Meghan Markle / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Portalas 15min pristato 9 priežastis, dėl kurių karališkosios vestuvės bus ypatingos ir išskirtinės. Meghan kilmė, jos elgesys ir netgi vestuvinio torto pasirinkimas – viskas rodo, kad nuo šiol tradiciškai konservatyvumo bastionu buvusi monarchija taps kitokia.

1. Princo sužadėtinė – amerikietė.

Jungtinės Karalystės princai veda senų aristokratiškų britų šeimų atstoves. Tai įprasta ir priimtina. Tiesa, ši tradicija susvyravo jau tada, kai princas Williamas vedė Kate Middleton, kuri nebuvo kilminga aristokratė, nors ir kilusi iš gana turtingos šeimos (jos tėvai buvo verslininkai) ir studijavusi prestižinėje aukštojoje mokykloje.

Tačiau Meghan Markle ne tik neturi „mėlyno kraujo“, bet ir apskritai nėra britė. Amerikietei aktorei rašytų ir nerašytų britų monarchijos taisyklių tenka mokytis nuo pradžių.

Vida Press nuotr./Meghan Markle ir Patrickas J. Adamsas seriale „Kostiumuotieji“
Vida Press nuotr./Meghan Markle ir Patrickas J. Adamsas seriale „Kostiumuotieji“

M.Markle – pirmoji amerikietė, kuri oficialiai susižadėjo su britų karališkosios šeimos asmeniu. Tiesa, viena amerikietė jau yra ištekėjusi už britų karališkosios šeimos atstovo, bet visiškai kitokiomis aplinkybėmis. Kai karalius Edwardas VIII XX a. ketvirtajame dešimtmetyje pradėjo santykius su amerikiete Wallis Simpson, tikimybė, kad jie kada nors tuoksis, sukėlė valstybės krizę.

Galiausiai 1936 m. Edwardas atsisakė sosto, pareiškęs, kad negali valdyti be mylimos moters paramos, o kitąmet vedė W.Simpson. Vestuvės įvyko Prancūzijoje, o jaunikio šeimos nariams dalyvauti jose buvo uždrausta.

Dabar tai, kad Meghan – kitatautė, nekelia problemų. Priešingai, atkreipiamas dėmesys į sąjungos tarp dviejų pasaulio galybių sudarymą, kalbama apie simbolinę šio ryšio reikšmę, didėjantį monarchijos atvirumą.

2. Princo sužadėtinė – išsiskyrusi.

Tai, kad M.Markle – amerikietė, nėra vienintelis jos ir W.Simpson panašumas. Kaip ir W.Simpson, M.Markle yra išsiskyrusi. Su muzikos prodiuseriu Trevoru Engelsonu ji išsiskyrė 2013 m., po dvejus metus trukusios santuokos.

Vida Press nuotr./Meghan Markle su buvusiu vyru Trevoru Engelsonu (2011 m.)
Vida Press nuotr./Meghan Markle su buvusiu vyru Trevoru Engelsonu (2011 m.)

Susituokti su išsiskyrusiu asmeniu ilgą laiką britų monarchijoje atrodė neįsivaizduojama. Prieš 80 metų faktas, kad W.Simpson buvo išsiskyrusi, taip pat buvo priežastis skandalui, gal netgi didesnė, negu jos tautybė. Kadangi britų monarchas tradiciškai yra ir anglikonų bažnyčios galva, tikimasi, kad jis rodys pavyzdį ir demonstruos aukščiausius moralės standartus. Ilgą laiką skyrybų idėja su morale atrodė nesuderinama.

1955 m. karalienės Elisabeth sesuo princesė Margaret turėjo pasirinkti – arba atsisakyti savo karališkojo titulo ir privilegijų, arba nutraukti santykius su vyriškiu, kurį mylėjo: poros santykiams trukdė tai, kad jis buvo išsiskyręs. Margaret pasirinko titulą ir privilegijas, tačiau galiausiai įvykusios jos vestuvės su „tinkamu“ žmogumi taip pat baigėsi skyrybomis.

Netgi 2005 m., kai princas Charlesas vedė išsiskyrusią Camillą Parker-Bowles, nors pačioms vestuvėms problemų ir nekilo, jie susituokė ne bažnyčioje, o civilinės ceremonijos metu, bijant, kad į santuoką bažnyčioje visuomenė žiūrės neigiamai. Bažnyčios palaiminimas buvo gautas vėliau, atskirai nuo santuokos ceremonijos.

Harry ir Meghan su tokiais sunkumais nesusidūrė: Harry ir Meghan vestuvėms leidimą suteikė karalienė Elisabeth, jos įvyks bažnyčioje, laikantis Anglikonų bažnyčios tradicijų. Jos aukščiausieji dvasininkai, beje, dar 2002 m. nutarė, kad išskirtinėmis aplinkybėmis išsiskyręs asmuo, gavęs Anglikonų bažnyčios leidimą, gali tuoktis ir buvusiam sutuoktiniui esant gyvam.

Vis dėlto Harry ir Meghan situacija – kitokia, negu Charleso ar Edwardo. Gimus trečiajam princo Williamo ir princesės Kate vaikui, Harry yra tik šeštasis eilėje tapti sosto įpėdiniu, tad tikimybė, kad Meghan kada nors taps Anglijos karaliene – maža. Kai kurių ekspertų teigimu, jei Williamas būtų norėjęs vesti išsiskyrusią moterį, tai būtų daug reikšmingiau ir susilauktų griežtesnių vertinimų.

3. Princo sužadėtinė – pusiau juodaodė.

M.Markle motina yra juodaodė, o tėvas – baltaodis. Ji taps pirmąja britų karališkosios šeimos nare, kurios tėvai – skirtingų rasių.

Vida Press nuotr./Meghan Markle su mama Doria
Vida Press nuotr./Meghan Markle su mama Doria

Kodėl tai svarbu? Nors nėra jokio įstatymo, kokia turėtų būti britų (ar bet kurios Europos monarchijos) karališkosios šeimos atstovo odos spalva, įprasta, kad ji – balta. Populiariojoje kultūroje, pavyzdžiui, tokiuose „Disney“ filmuose kaip „Miegančioji gražuolė“ ar „Undinėlė“, princesės irgi įprastai būna baltaodės. Tačiau M.Markle tapimas princese visų rasių atstovėms suteikia vilties, kad jos gali rasti savo princą ne tik perkeltine, bet ir tiesiogine prasme.

Be to, M.Markle drąsiai kalba apie savo kilmę ir iššūkius, kuriuos patyrė augdama. 2015 m. ji rašė prisimenanti, kaip vaikystėje, kuomet pildė anketą pradinėje mokykloje, nežinojo, kuriai rasei save priskirti. Mokytoja jai patarė: „rašyk, kad esi baltaodė, nes taip atrodai“.

Vargu ar Harry nors kiek rūpi, kokia yra Meghan tėvų odos spalva. Tačiau britų bulvarinė spauda M.Markle rasei skyrė didelį dėmesį: pavyzdžiui, „Daily Mail“ 2016 m. publikavo tekstą apie tai, kad jos mama augo rajone, kuriame siaučia pavojingos gaujos ir įvykdoma daug nusikaltimų. Galiausiai 2017 m. lapkritį princas, šiaip jau niekada nesipykęs su žiniasklaida, viešai sukritikavo „rasistines potekstes“ kai kurių bulvarinių laikraščių ir žurnalų straipsniuose.

Britanijoje vis dar yra sakančių, kad buvimas juodaodžiu ir buvimas britu – nesuderinama. Dabar taip teigti bus sunkiau.

4. Princo sužadėtinė drąsiai kalba apie moterų teises.

Politinėmis temomis britų karališkosios šeimos atstovai, ribojami griežto elgesio protokolo, viešai kalbėti vengia, reikšti paramą kokiems nors socialiniams judėjimams – taip pat. Kate Middleton šiemet, dalyvaudama britų kino apdovanojimuose, taip pat pakluso nerašytoms taisyklėms ir dėvėjo neutralią žalią suknelę, nors, reikšdamos paramą #MeToo judėjimui, daug moterų rengėsi juodai.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Meghan Markle
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Meghan Markle

Bet M.Markle yra save įvardinusi feministe ir daug kalbėjusi apie moterų teises. „Aš didžiuojuosi, būdama moterimi ir feministe“, – 2015 m. sakė M.Markle, kalbėdama Jungtinių Tautų renginyje apie dalyvavimą politikoje ir lyderystę. Tame pačiame renginyje ji atkreipė dėmesį, kad kalbėti apie lyčių lygybę neužtenka – reikia ja tikėti ir dėl jos dirbti.

Ir Meghan dirbo daug. Ji, būdama Holivudo aktore, prisidėjo prie įvairių nevyriausybinių organizacijų, kurios dirbo su moterų teisėmis susijusias klausimais.

Prieš tai minėta frazė buvo ištarta dar prieš Meghan pradedant susitikinėti su princu Harry. Bet Meghan, jau tapusi Harry sužadėtine, yra pakartojusi, kad ir tapus karališkosios šeimos nare ji nebijos kalbėti apie jautrius klausimus.

Sausį M.Markle ištrynė visas savo socialinių tinklų paskyras – įprasta, kad britų karališkosios šeimos atstovai socialiniais tinklais nesinaudoja. Tačiau tai nereiškė, kad ji niekada nebekalbės socialiai jautriomis temomis.

Šių metų pradžioje, kalbėdama labdaringame renginyje, ji išreiškė paramą #MeToo judėjimui ir pabrėžė, kad dabar – pats geriausias laikas siekti teigiamų pokyčių. Taip pat ji pabrėžė, kad moterų nereikia skatinti kalbėti – jos kalba ir taip, tačiau reikia įsiklausyti į jų žodžius.

Apie tai, kokia konkrečiai veikla užsiims tapusi princese, Meghan nekalbėjo, tačiau sakė: „Aš žinau, kokia ryžtinga aš esu. Be to, aš ir Harry pasaulį matome labai panašiai ir norime būti aktyvūs.“

5. Princo sužadėtinė auklėta katalikiškai.

Nors Jungtinėje Karalystėje valstybinė bažnyčia yra anglikonų, Meghan tokia tapo tik neseniai. Jos tėvas – žydas, o ji lankė katalikišką mokyklą, nors savo santykio su tikėjimu niekada viešai nekomentavo.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Meghan Markle
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Meghan Markle

Iki 2015 m. princas Harry vien dėl to, kad jo močiutė yra anglikonų bažnyčios galva, netgi nebūtų galėjęs vesti Meghan vien dėl jos religijos – tai draudė teisės aktas, patvirtintas dar 1701 m. Jis nurodė, kad britų karališkosios šeimos atstovai negali vesti kitų religijų atstovų.

2015 m. metais įstatymas buvo pakoreguotas, siekiant kovoti su moterų ir religine diskriminacija. Taip pat karaliene dabar gali tapti ir pirmagimė monarcho dukra: anksčiau ji galėdavo tapti karaliene tik tuo atveju, jei neturėdavo brolių, tegul ir jaunesnių.

Tiesa, Meghan, prieš ištekėdama už Harry, turėjo būti pakrikštyta ir įšventinta į anglikonų bažnyčią.

6. Vestuvinis tortas bus kitoks negu visada.

Meghan ir Harry vestuvės britiškas tradicijas keičia ir mažiau pastebimais būdais. Pavyzdžiui, pasirinkdami vestuvinį tortą. Per vestuves svečiai ragaus citrininį tortą su šeivamedžio žiedais, padengtas kremu ir puoštas gyvomis gėlėmis.

Kodėl tai svarbu? Todėl, kad tradiciškai per vestuves aristokratai britai jau ne vieną šimtą metų valgo vaisinį tortą. Karalienė Viktorija ir princas Albertas, karalienė Elisabeth ir princas Phillipas, netgi princas Williamas ir Kate Middleton – visi jie rinkosi vaisinius tortus savo vestuvėms.

Vaisinis tortas simbolizuoja turtus ir klestėjimą, nes įprastiniai jo ingredientai – prieskoniai, džiovinti vaisiai ir alkoholis – dažnai būna ne tik brangūs, bet ir atgabenti iš tolimų pasaulio kraštų. Tai anksčiau būdavo skirta pabrėžti britų imperijos didybę.

Dabar tortu rūpinsis Claire Ptak – Kalifornijoje gimusi kepėja, kuri akcentavo, kad kuriant receptą svarbu ir tokios vertybės kaip tvarumas ir sezoniškumas.

7. Meghan pati sakys vestuvinę kalbą.

Tradiciškai karališkųjų vestuvių metu tostą sako trys žmonės – jaunasis, jaunojo pabrolys ir jaunosios tėvas. Kitaip tariant, patys svarbiausi kambaryje esantys vyrai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas ir Meghan Markle
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas ir Meghan Markle

Bet Meghan Markle savo vestuvių vakarinėje dalyje taip pat sakys trumpą kalbą. Šaltinių teigimu, ji kalbės apie meilę princui Hariui ir padėkos karalienei Elizabeth, kuri priima vestuves savo pilyje.

8. Meghan praleido Kalėdas su vyro šeima.

Praėjus vos mėnesiui nuo sužadėtuvių, 2017 m. Kalėdas Meghan praleido su princu Harry ir jo šeima. Tai labai neįprasta – anksčiau karališkosios šeimos narių sužadėtiniai švenčių kartu nešvęsdavo. Netgi Kate Middleton, kuri ilgiau draugavo su Williamu, prieš vestuves nešventė Kalėdų kartu.

9. Meghan ir Harry nebijo rodyti jausmų.

Jokių įstatymų ar taisyklių, draudžiančių karališkosios šeimos atstovams viešai rodyti jausmus, nėra, tačiau įprastai oficialiuose renginiuose to vengiama.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princas Harry ir Meghan Markle
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Princas Harry ir Meghan Markle

Princas Williamas ir Kate Middleton taip viešumoje stengiasi laikytis atstumo, jie per dešimt metų, kuriuos yra kartu, netgi besilaikantys už rankų buvo nufotografuoti vos keliolika kartų.

Tačiau Harry ir Meghan šią nerašytą taisyklę ignoruoja kiekviena proga. Jie ir viešumoje pasirodo susikibę rankomis, ne kartą buvo nufotografuoti apsikabinę.

Tiesa, Williamas, kaip būsimasis Anglijos karalius, turi labiau prižiūrėti savo elgesį – Harry, savo ruožtu, gali sau leisti šiek tiek daugiau.

VIDEO: Meghan ir Harry gyvenimo paralelės: nuo skandalų iki suartėjimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius