Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Vienas namuose“ žvaigždė pasidalijo prisiminimais iš filmavimų: ką aktoriai veikdavo išjungus kameras?

1990 m. lapkritį įvyko be jokių abejonių populiariausio kalėdinio filmo premjera. Nereikia nė priminti, kad tai juosta apie namuose vieną paliktą mielą devynmetį, nuo plėšikų apsaugojusį šeimos namus. Jame vaidinusi aktorė Senta Moses Mikan atskleidė, ką apie legendinį filmą mano dabar, ir pasidalijo prisiminimais iš filmavimų užkulisių.
„Vienas namuose“ filmo kadrai
„Vienas namuose“ filmo kadrai / „Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The Hollywood Reporter“, „Vienas namuose“ – sėkmingiausia visų laikų komedija (už 18 mln. dolerių sukurtas filmas pasauliniu mastu uždirbo net 476,6 mln. dolerių), be kurio daugelis jau nebeįsivaizduoja šventinio periodo.

Filmas pakeitė daugelio jame vaidinusių aktorių gyvenimus, ypatingai – Macaulay Culkino. Tačiau šį kartą ne apie jį, o apie kitą juostoje vaidinusią aktorę – Sentą Moses Mikan.

Kevino Makalisterio pusseserę ji įkūnijo dar būdama paauglė ir nors praėjo trys dešimtmečiai, Senta Moses Mikan vis dar prisimena ne tik šią jai didžiulę įtaką karjerai padariusią patirtį, bet ir tai, kas dėjosi filmavimo užkulisiuose.

Stop kadras/Senta Moses Mikan filme „Vienas namuose 2: pasiklydęs Niujorke“
Stop kadras/Senta Moses Mikan filme „Vienas namuose 2: pasiklydęs Niujorke“

Bene labiausiai į atmintį aktorei įstrigo Catherine O'Hara slaptas talentas, kuriuo per pertraukas ji linksmindavo vaikus. Pasirodo, ji mokėjo pamėgdžioti delfinus, kuriuos imituojantys garsai skambėdavo visoje aikštelėje.

Senta Moses Mikan niekada nepamirš ir kitų filme vaidinusių aktorių vien dėl to, kaip maloniai jie elgėsi su vaikais. Vienas tokių – plėšiką vaidinęs Joe Pesci, taip pat komandoje garsėjęs kaip niekaip negalintis suvaldyti iš burnos sklindančių keiksmažodžių. Dažnai jie išsprūsdavo ir kai aplink būdavo vaikų.

„Joe tikrai stengėsi šalia vaikų nesikeikti. Kartais jam išsprūsdavo – mums tai atrodydavo juokinga, nes mes buvome vaikai. Bet Chrisas (Columbusas) pasiūlė jam alternatyvą – žodį, kurį gali naudoti šalia mūsų. Manau, tai buvo fridge (vert. šaldytuvas). Prisimenu jį kvailiojantį, tarp filmavimų liežuviu visada liečiantį savo dantį“, – pasakojo aktorė.

Gražių žodžių Senta Moses Mikan negailėjo ir filme jos tėtį Franką, kurį vaidino Gerry Bammanas, vaidinusį aktorių. Apie jį ji kalba su šypsena.

„Dievinau jį. Jis buvo linksmas ir neemocionalus. Ir nė kiek nepriminė dėdės Franko personažo, kas tik liudija apie jo aktorinius sugebėjimus. Gerry laba gerai elgėsi su mumis vaikais. Visi jie tokie buvo“, – tęsė ji.

Prisiminus negaliu įsivaizduoti kaip suaugę galėjo dirbti tokioje aplinkoje. Didžiąją laiko dalį vyko cirko pasirodymai! Nors nepamenu akimirkos, kad kas nors būtų pratrūkęs. Dėl to pagirsiu Chrisą. Jis buvo kantrus ir geras, ir sugebėjo visą laiką palaikyti lengvą ir smagią atmosferą. Filmavimo aikštelėje buvo daug juoko. Daug nesąmonių.“

Komplimentais ji apibėrė ir Macaulay Culkino brolį Kieraną, kuris vaidino jos brolį Fulerį. Pasak moters, ši šeima apdovanota talentais, o kaip įrodymą atskleidė faktą, kad jam nei vieną kartą nereikėjo smulkiai nupasakoti, kaip turi atrodyti scena.

„Manęs nestebina, kad jis sukūrė tokius puikius vaidmenis. Nors buvo akimirkų, kai žiūrėdama „Succession“ pagalvodavau: „Negaliu žiūrėti, kaip mano mažasis broliukas tai daro!“ – pasakojo Senta Moses Mikan.

Youtube.com kadras/Fuleris filme „Vienas namuose“
Youtube.com kadras/Fuleris filme „Vienas namuose“

Kevino Makalisterio pusseserės vaidmeniui filme „Vienas namuose 2: pasiklydęs Niujorke“ sugrįžusi Senta Moses Mikan prisipažino su savo „kino šeima“ ryšių nepalaikanti, tačiau pasidomi projektais, kuriuose jie vaidina. Aktorė pasidalijo miela istorija apie paskutinį pokalbį su Johnu Heardu – Makalisterių šeimos galva. 2017-aisiais aktorius mirė būdamas 71-erių.

„Maždaug prieš 10 metų pamačiau jį sėdintį „Peet’s Coffee“. Priėjau prie jo ir pasakiau: „Tikriausiai manęs neprisimeni, bet esu vardu Senta ir „Vienas namuose“ vaidinau tavo dukterėčią. Jis pakvietė mane prisėsti ir pasiteiravo, kaip laikausi. Ilgai nekalbėjome.

Kaip jauna aktorė turėjau daug tokių „Tikriausiai manęs neprisimenate“ akimirkų, bet ne visos jos taip gerai praeidavo, kaip buvo su Johnu. Manau, tai daug apie jį pasako“, – toliau pasakojo ji.

Youtube.com ir „Scanpix“ nuotr. /Johnas Heardas
Youtube.com ir „Scanpix“ nuotr. /Johnas Heardas

Filme – daug įspūdingų ir įsimenančių scenų. Makalisterių šeimai ne kartą teko kiek tik kojos neša bėgti į be jų išskirsti pasiruošusį lėktuvą. Smagi scena, nors ir truko neilgai, pasak aktorės, buvo viena sudėtingiausių. Jai nufilmuoti prireikė kelių dienų.

Scenoje filmavosi tūkstančiai aktorių, kurie savo žingsnius turėjo išmokti tobulai, kad nesutrukdytų ir nesužeistų paskui kameras bėgusių Makalisterių.

„O mes bėgome visu greičiu, kartais atsitrenkdami vienas į kitą, kaip automobilių kolona greitkelyje, ir garsiai juokdamiesi. Nekalbu už kitus, bet kaip vaikui man tai patiko, – prisiminimais dalijosi Senta Moses Makin, pridūrusi, kad sceną kartoti teko nesuskaičiuojamą kiekį kartų. – Vos pavyko išvengti nelaimių, bet, mano žiniai, niekas nenukentėjo. Tai – Kalėdų stebuklas.“

Chaosas įamžintas ir vienoje pirmųjų „Vienas namuose“ scenų, kai Kevinas pakviečiamas valgyti picos. Ji filme gal ir atrodė patraukliai ir kėlė apetitą, tačiau Senta Moses Mikan ją prisimena „šaltą ir šlykščią“.

Štai kaip aktorė Senta Moses Mikan atrodo dabar:

Šią klasikinę juostą esame matę tikrai ne po kartą. Tuo tarpu joje vaidinusi Senta Moses Mikan tokios tradicijos prieš Kalėdas įsitaisius ant sofos juoktis iš plėšikams paspęstų spąstų neturi.

„Manau, filmą mačiau gal tik kokius tris kartus, – atskleidė ji ir pridūrė, kad jei kokią jo sceną pamato naršydama po kanalus televizoriuje, dažniausiai pagalvoja ne apie vaidybą, o tai, kas vykdavo už kamerų – Kur mes, vaikai, slėpdavome užkandžius, kokį tekstą sakant būdavo sunku išlaikyti rimtą veido miną, kokią dainą Devonas (vaidinęs Bazą – red.past.) grojo pianinu prieš jiems sušunkant „pirma komanda“.”

Senta Moses Mikan labiausiai džiaugiasi, kad filmą mėgsta tiek daug žmonių ir kad jis tapo daugelio Kalėdų tradicija.

„Po šitiek metų Holivude tai vis dar yra mano karjeros viršūnė, už kurią esu dėkinga Chrisui, Johnui, (atrankų direktoriams) Janet ir Jane bei prodiuseriams“, – pasakojo ji.

TAIP PAT SKAITYKITE: Filmą „Vienas namuose“ esate matę kelis kartus? Šių klaidų tikriausiai nepastebėjote

„Vienas namuose“ paslaptys: keiksmažodžius pakeitė išgalvota kalba, o garsiausia scena – improvizuota

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius