Dabar populiaru
Publikuota: 2019 birželio 3d. 11:00

30 geriausių restoranų. 27 vieta: naują šefą pristatanti „La Esperanza“

Restoranas „La Esperanza“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr.  / Restoranas „La Esperanza“

Ketvirtus metus iš eilės vykstantis projektas „30 geriausių restoranų“ tapo vienu iš laukiamiausių gastronominių įvykių Lietuvoje. Pernai kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ vykdomi rinkimai įgavo daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Kasmet jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje. 



Nuo gegužės 30-osios kasdien projekto tinklapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2019 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 dieną specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Dmitrij Berman
  • Vadovė Inga Grajauskienė
  • Virtuvės tipas moderni kūrybiška
  • Darbo laikas kasdien nuo ryto iki vakaro vienas iš trijų restoranų būtinai veikia
  • Adresas Paunguriai, Trakų r., Vilniaus apskritis
  • Internete www.esperanzaresort.lt
  • Atidarymo metai 2009 m.
  • Vienu metu čia telpa 170 sėdimų vietų
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 28 Eur (šalto – 18 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims draugiški (iki 9 kg)
  • Mėgstamiausias šefo prieskonis žvaigždinis anyžius

8 VIETA 2016 m.

9 VIETA 2017 m.

6 VIETA 2018 m.

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Pernai restoranas užėmė aukščiausią poziciją iš visų projekto metų – šeštąją. Šiemet „La Esperanza“ pasitraukė į trečiąjį dešimtuką, tačiau išlieka geriausiųjų gretose. Pirmąjį metų ketvirtį restorano virtuvėje vyko pokyčiai – keitėsi virtuvės galva. Juo tapo šefas Dmitrij Berman.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „La Esperanza“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „La Esperanza“

KODĖL VERTA APLANKYTI? Pirmiausia dėl to, kad „La Esperanza“ yra išskirtinėje vietoje – nepriklausomų viešbučių tinklui „Small Luxury Hotels of the World“ priklausančiame „Esperanza Resort“. Taip pat ir dėl to, kad šis restoranas turi naują ir labai charakteringą bei įdomų, visai neseniai iš užsienio grįžusi patyrusį šefą – Dmitrij Berman.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „La Esperanza“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „La Esperanza“

MENIU TRUMPAI. Dmitrij Berman kurtas vasaros meniu šiuo metu yra tiekiamas kitame „Esperanza Resort“ restorane – „La Costa“. Jame atsiskleidžia šefo gebėjimas žaisti su skoniais, bet kartu ir nenutolti nuo klasikinės prancūzų mokyklos. Tai puikiai atsiskleidžia ragaujant klasikinę žuvienę, sultingus jautienos šonkauliukus ir kitus grilio patiekalus su įvairiausiais padažais (pastarieji – viena iš daugelio Dmitrijaus stiprybių virtuvėje). Vasarinis D.Berman valgiaraštis yra mažiau riebus nei įprasta klasikinei virtuvei, tačiau skonių prasme – labai išraiškingas. Kai kurie deriniai, atrodo, kad Lietuvoje dar išvis netyrinėti ir nebandyti.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „La Esperanza“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „La Esperanza“ patiekalas

Savo debiutinį „La Esperanza“ valgiaraštį šefas pristatys rudenį, tačiau jo viziją jis turėjo dar 2019 m. pavasarį: „Noriu svečiams pasiūlyti daugiau žuvies ir žvėrienos patiekalų, o restorano konditerijos vitriną paversti sūrių sala – manau, kad sūris yra geriausias desertas.“

„La Esperanza“ patiekalas prasideda nuo geriausios kokybės pagrindinio ingrediento, kuris yra „apipinamas“ sezoniniais produktais, kai jie yra pačioje savo aukštumoje. Šioje vietoje naudojami aukščiausios klasės ingredientai iš tų pačių tiekėjų, kurie aprūpina ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintus pasaulio restoranus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „La Esperanza“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „La Esperanza“ patiekalas

DEGUSTACINIS MENIU. Nuo rudens šefas ruošia pristatyti du degustacinius meniu. Vienas jų – vegetarams ir veganams, kitas – visavalgiams. Abu bus kur kas jautresni mikrosezonams ir jų teikiamoms gėrybėms nei pagrindinis a la carte.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „La Esperanza“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „La Esperanza“ patiekalas

ŠEFAS. 2019 m. žiemą klajojantis šefas Dmitrij Berman nusėdo Trakų rajone, „Esperanza Resort“. Daugiausia patirties virtuvėje jis sukaupė gyvendamas ir dirbdamas Londono restoranuose, o esminis lūžis įvyko įsidarbinus prancūzų restorane Braitone. Ten jis suprato, kad turi ne tik praktikuotis, bet mokytis kulinarijos. Pirmiausia tam, kad tvirtai žinotų taisykles ir galėtų jas laužyti. O didžiausia gyvenimiška mokykla jam tapo darbas „The Empress“ restorane Londone pas „Michelin“ žvaigždėmis įvertintą šefą Elliotą Lidstone'ą.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Dmitrij Berman
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Dmitrij Berman

Grįžęs į Lietuvą karjerą jis tęsė „Imperial“ restorane, kur tuo metu virtuvei vadovavo Aldona Gečienė. Šis darbas jį atvedė iki Deivydo Praspaliausko ir jo kuriamo „Lauro lapo“. Vėliau – darbas virtuvėje pas Egidijų Lapinską (restoranas „Time“) ir Justiną Misių (restoranas „Sweet Root“).

Iki atrasdamas save gastronomijoje Dmitrij studijavo japonų kalbą ir kultūrą, vėliau animaciją, dėl ko ankstyvoje jaunystėje ir atsidūrė Didžiojoje Britanijoje.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką