Šį ketvirtadienį, kovo 21 dieną, viso pasaulio virtuvės šefai restoranų ir kavinių lankytojams siūlys pasimėgauti prancūziška vakariene. Prie šios iniciatyvos šiais metais prisijungė ir keliolika restoranų Lietuvoje, išsibarsčiusių skirtinguose šalies regionuose.
2019 metų vakarienės tema – tvarus vystymasis, o jis remiasi tausojančia virtuve ir virėjų įsipareigojimu išsaugoti planetą. Šiais metais ruošiant patiekalus prancūziškai vakarienei dėmesys skiriamas Provanso regiono virtuvei.
Vakarienės metu restoranai savo svečiams kviečiami pateikti 4 patiekalus: užkandį, karštą patiekalą, sūrį ir desertą. Prie patiekalų turėtų būti siūlomas prancūziškas vynas ir šampanas. Virtuvės šefai raginami naudoti mažiau riebalų, cukraus bei druskos ir pateikti daugiau daržovių ir grūdinių kultūrų.
Šiais metais Lietuvoje prie prancūziškos vakarienės prisijungė 17 restoranų:
- Vilniuje: „Sugamour“, „Šventaragio slėnis“, „NOVO Square“, „Le BonJour“, „Ertlio namas“, „Žuvinė“, „Café de Paris“, „Café Montmartre“, „Meat Steak House“;
- Kaune: „Medžiotojų užeiga“, „Monte Pacis“;
- Palangoje: „Barbarosa1“, „Vila Komoda“;
- Klaipėdoje: „Charlotte“, „Mudu“;
- Trakuose: „Fransua terasa“;
- Šiauliuose: „Avenue Brasserie“.
Dar 1912 metais virtuvės šefas Auguste Escoffier (1846–1935) inicijavo Epikūro vakarienes: tas pats meniu, tą pačią dieną įvairiuose pasaulio miestuose dideliam skaičiui svečių. Renginio tikslas yra pristatyti prancūzų art de vivre, tradicinius produktus, skatinti turistus atrasti Prancūziją. Įdomu, kad net trečdalis turistų teigia, jog aplankyti Prancūziją paskatino jos virtuvė, gurmaniški patiekalai, kurie įtraukti į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.