-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bon Appétit!“ Net 17 Lietuvos restoranų vienu metu pakvies į prancūzišką vakarienę

Kai kalbame apie ilgametes gastronomines tradicijas, elegantiškus patiekalus ir romantišką vakarienę, daugelis pasakytų, jog pirmiausiai jiems tai siejasi su Prancūzija ir prancūzų virtuve. Tad neveltui šiemet jau penktą kartą iš eilės Prancūzų institutas Lietuvoje kviečia dalyvauti didžiausioje vakarienėje „ à la française“!
Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas
Restorano „Stikliai“ šefo Gerdvilo Žalio kurto degustacinio meniu pristatymas / Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.

Šį ketvirtadienį, kovo 21 dieną, viso pasaulio virtuvės šefai restoranų ir kavinių lankytojams siūlys pasimėgauti prancūziška vakariene. Prie šios iniciatyvos šiais metais prisijungė ir keliolika restoranų Lietuvoje, išsibarsčiusių skirtinguose šalies regionuose.

2019 metų vakarienės tema – tvarus vystymasis, o jis remiasi tausojančia virtuve ir virėjų įsipareigojimu išsaugoti planetą. Šiais metais ruošiant patiekalus prancūziškai vakarienei dėmesys skiriamas Provanso regiono virtuvei.

Viganto Ovadnevo nuotr./Gurmaniškos vakarienės akimirka
Viganto Ovadnevo nuotr./Gurmaniškos vakarienės akimirka

Vakarienės metu restoranai savo svečiams kviečiami pateikti 4 patiekalus: užkandį, karštą patiekalą, sūrį ir desertą. Prie patiekalų turėtų būti siūlomas prancūziškas vynas ir šampanas. Virtuvės šefai raginami naudoti mažiau riebalų, cukraus bei druskos ir pateikti daugiau daržovių ir grūdinių kultūrų.

Šiais metais Lietuvoje prie prancūziškos vakarienės prisijungė 17 restoranų:

  • Vilniuje: „Sugamour“, „Šventaragio slėnis“, „NOVO Square“, „Le BonJour“, „Ertlio namas“, „Žuvinė“, „Café de Paris“, „Café Montmartre“, „Meat Steak House“;
  • Kaune: „Medžiotojų užeiga“, „Monte Pacis“;
  • Palangoje: „Barbarosa1“, „Vila Komoda“;
  • Klaipėdoje: „Charlotte“, „Mudu“;
  • Trakuose: „Fransua terasa“;
  • Šiauliuose: „Avenue Brasserie“.

Dar 1912 metais virtuvės šefas Auguste Escoffier (1846–1935) inicijavo Epikūro vakarienes: tas pats meniu, tą pačią dieną įvairiuose pasaulio miestuose dideliam skaičiui svečių. Renginio tikslas yra pristatyti prancūzų art de vivre, tradicinius produktus, skatinti turistus atrasti Prancūziją. Įdomu, kad net trečdalis turistų teigia, jog aplankyti Prancūziją paskatino jos virtuvė, gurmaniški patiekalai, kurie įtraukti į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius