Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistai vasarą restoranų neužtvindys: užverti duris, daryti pauzę ar tikėtis kaimynų srauto?

Pamažu „atšylančios“ karantino sąlygos pastarąsias savaites paskatino restoranus rikiuoti staliukus lauke, viliamasi, jog bus galima priimti svečius ir viduje. Tačiau akivaizdu, jog šią vasarą tikėtis gausaus turistų srauto būtų naivu – skrydžiai atsiveria pamažu, o nerimo ir suvaržymų išlieka daug. Taigi, rimtas dilemas šiomis savaitėmis tenka spręsti prabangesniems restoranams, kuriuose turistai sudarydavo pusę ar net didesnę lankytojų srauto dalį.
Restorano „Saint Germain“ lauko terasa
Restorano „Saint Germain“ lauko terasa / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Vienų jų savininkai svarsto, jog galbūt sumenkusį turistų srautą bent iš dalies kompensuos restoraninio maisto išsiilgę vietiniai, gal netrukus sulauks atvyksiančių kaimynų – latvių, lenkų, estų... Kiti svarsto ar net jau yra apsisprendę „užkonservuoti“ veiklą iki rudens. Jokia paslaptis, jog jau yra ir duris užvėrusių restoranų – su apgailestavimu ir jautriomis žinutėmis ar išvis tyliai.

Restoranas „Sweet Root“ po karantino nebeatsidarys

Šios savaitės pradžioje apgailestavimo ir palaikymo žinučių iš buvusių svečių sulaukė fine dining restoranas „Sweet Root“ sostinės Užupio rajone, socialiniuose tinkluose paskelbęs apie pasibaigusį vieną gyvavimo etapą ir galbūt prasidėsiantį kitą. Paprastai tariant, restoranas, kuriame turistai sudarydavo net apie 70 proc. svečių srauto, ne vienus metus puikavęsis „30 geriausių Lietuvos restoranų“ dešimtuke, užvėrė duris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sigitas Žemaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sigitas Žemaitis

Juk kalba sukasi ne tik apie pauzės laikotarpį, kurį išgyvename, turime galvoti ir apie tai, kas laukia.

Antradienį kalbintas „Sweet Root“ bendrasavininkis Sigitas Žemaitis pripažino, jog visame pasaulyje dėl koronaviruso susidariusi sudėtinga ekonominė situacija tapo viena iš priežasčių, kodėl buvo priimtas toks sprendimas.

„Juk kalba sukasi ne tik apie pauzės laikotarpį, kurį išgyvename, turime galvoti ir apie tai, kas laukia. Pagrindinis mūsų lankytojas buvo svečias iš užsienio, tad ateityje lauktų 6 ar net 12 mėn. (sunkus laikotarpis – red.)“, – teigė jis. Paklaustas, galbūt restoranas pajėgtų daryti veiklos pertrauką ir vėl atverti duris situacijai pakitus, atgijus turistų srautams, S.Žemaitis teigė, jog toks sprendimas restoranų versle būtų pernelyg sudėtingas.

„Šiuo metu svarstome, kaip vystyti veiklą toliau ir neprarasti to, ką kūrėme pastaruosius metus. Žinoma, natūralu, kad kryptis bus šiek tiek kitokia nei fine dining restorano“, – aptakius galimų ateities planų kontūrus brėžė S.Žemaitis.

L.Čeprackas mąsto apie „Gastronomikos“ pauzę iki rudens

Kone prieš pat paskelbiant Lietuvoje karantiną į oficialų savo restorano „Gastronomika“ atidarymo renginį svečius dar spėjo pakviesti virtuvės šefas Liutauras Čeprackas, bet labai greitai jis, kaip ir visas svetingumo sektorius, buvo priverstas daryti pauzę. Panašu, jog ši pauzė tęsis ir karantinui pasibaigus – pašnekovas prisipažino galvojantis apie tai, jog restorano nevertės atidaryti iki pat rudens. Juolab, anot jo, kad šiemet dar vis tiek nebūtų ilgainiui planuojamos atverti restorano terasos.

Žinomas šefas ir kelių restoranų savininkas teigė, jog naujoje vietoje (anksčiau „Gastronomika“ veikė sostinės Naujamiestyje – red.) jo fine dine formato „Gastronomika“ nė nespėjo įsivažiuoti – jo nespėjo atrasti, o juo labiau – priprasti lankytis, nei vietiniai, nei turistai.

„Esu įsitikinęs, kad turistų nebus visą vasarą, niekas niekur nevažiuos, o dar reikia turėti galvoje, kad pašonėje mes turime tikrą tiksinčią koronabombą – Baltarusiją. Taip, skrydžiai jau greitai atgis, tačiau kas iš to, jei nuskridęs į kitą šalį ar pas mus atskridęs užsienietis turės porą savaičių prasėdėti karantine?“, – greitai atsigausiančiu turistavimu netiki pašnekovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Liutauras Čeprackas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Liutauras Čeprackas

Paklaustas, gal bent šiek tiek optimizmo sieja su turizmu Baltijos šalių viduje, žinomas šefas irgi nestokojo skepticizmo: „Jei iki šiol vieni pas kitus nekeliavom, kodėl dabar turėtume? Aišku, gal atvažiuotų daugybė turistų – ir estų, ir latvių, bet tik jei visus nemokamai maitinsime ir apgyvendinsime. O šiaip sunkiai įsivaizduoju, kad viskas staiga taip pykštelėtų“.

„Ertlio namas“ viliasi pritraukti daugiau vietinių

Kiek daugiau optimizmo dėl būsimos vasaros puoselėja istorinės virtuvės restorano „Ertlio namas“ įkūrėjas ir virtuvės šefas Tomas Rimvydis. Jis pripažino, jog restorane turistai paprastai sudarydavo apie pusę srauto, o vasarą, kai sostinė ištuštėdavo, ir daugiau.

„Dabar ramiai laukiame apribojimų panaikinimo, su lauko staliukais neskubėjome, nes norisi pamaloninti žmones pilna vakariene, o oro sąlygos tam ne visada tinka. Viduje turime 5 sales, tad, manau, kai tik bus galima veikti (viduje – red.), tikrai užtikrinsime saugumą ir ir patogumą“, – sakė pašnekovas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Tomas Rimvydis
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Tomas Rimvydis

Dirbsime ir tikėsimės išgyventi, galbūt pradės keliauti bent Baltijos šalių žmonės.

Jis teigė nesitikintis, jog šalių sienos atsivers sparčiai ir sklandžiai, tad teks tenkintis tokiu svečių srautu, koks jis bus: „Kviesime maistu pasidžiaugti vietinius valgytojus, tiesiog norime atsidaryti, o tada matysime, kokį srautą turime. Dirbsime ir tikėsimės išgyventi, galbūt pradės keliauti bent Baltijos šalių žmonės. Svečių iš Estijos, Latvijos, o taip pat Lenkijos visada turėdavome nemažai...“, – sakė T.Rimvydis, prisipažinęs, jog kabo didelė nežinomybė ir daug klaustukų, vienas jų – kiek ilgai pavyks dirbti net ir taip susitraukus.

„Saint Germain“ įkūrėjas: reali situacija bus matyti gegužę-birželį

Ieškantys nuošalesnio kampelio lauko terasoje Vilniaus Senamiestyje nuo senų laikų žino restoraną „Saint Germain“, vasarą jame gausiai lankydavosi ir turistai, neretai ir tikros įžymybės. Vis tik, kaip teigė restorano įkūrėjas Dainius Vasiliauskas, atvykėliai sudarydavo apie pusę visų svečių, aktyviai šią vietą lankydavo ir vietiniai.

Žinoma, kritimas šį šiltąjį sezoną bus, manau, jis sieks nuo 30 iki 50 proc.

Leidus priimti svečius prie lauko staliukų, „Saint Germain“ šia galimybe jau pasinaudojo, pašnekovas teigė, jog akivaizdu, kad valgytojai restoranų pasiilgo.

„Žinoma, kritimas šį šiltąjį sezoną bus, manau, jis sieks nuo 30 iki 50 proc., tačiau turime gerą terasą, tikiuosi, lankytojų srautas sugrįš, o realią situaciją matysime per gegužę-birželį, pagal vieną ar dvi savaites išvadų dar negalima daryti“, – sakė pašnekovas.

G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Jeremy Irons pamėgtas Vilniaus restoranas „Saint Germain“
G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Jeremy Irons pamėgtas Vilniaus restoranas „Saint Germain“

Paklaustas, galbūt tikisi svečių iš kaimyninių šalių, D.Vasiliauskas samprotavo, jog tai irgi sunku nuspėti, tačiau atsargiai vylėsi, jog galbūt norma taps savaitgalio kelionės – mūsų į Rygą ir Taliną, kaimynų – priešinga kryptimi.

Tiesa, pašnekovas pripažino, jog kol kas restorano komanda dirba nepilnu pajėgumu ir jau akivaizdu, jog papildomų pajėgų, kurių paprastai prireikdavo kiekvieną vasarą, šį šiltąjį sezoną tikrai neprireiks, tačiau esamą komandą bus stengiamasi išlaikyti.

D.Praspaliausko „Amandus“ vasarai stabtelės, vystys specialius projektus

Jau kelios savaitės užvertos ir virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko vadovaujamo restorano „Amandus“ Vilniaus Pilies gatvėje durys, pastarąsias savaites nepasirodė ir staliukai lauke.

Antradienį kalbintas D.Praspaliauskas patvirtino, jog iki pats rudens „Amandus“, kartu esantis ir viešbučio „Artagonist“ restoranas, durų neatvers.

„Apie 50 proc. restorano svečių sudarydavo turistai ir nors nemažai svečių degustacinėse vakarienėse būdavo ir vietiniai, vis tiek matome, kad srautas nebus pakankamas. Taigi, tikrai taip, iki rudens neplanuojame atsidaryti“, – teigė D.Praspaliauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas

Kita vertus, jis teigė nesijaučiantis taip, jog gyventų neapibrėžtoje pauzėje, greičiau atvirkščiai, mat vysto naujus projektus. Anot virtuvės šefo, veikia ir veiks desertinė „Amandus“, kuriami proginiai gurmaniško maisto rinkiniai, dalyvaujama labdaros projektuose, tad užsiėmęs yra ir jis pats, ir restorano komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius