Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 3d. 19:00

Lietuvos šefai įvertinti Liuksemburge: pelnė bronzą karštosios virtuvės rungtyje

Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė Liuksemburge
Daivos Šarėjienės nuotr. / Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė Liuksemburge

Iš Liuksemburge vykusio pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2018“ savaitgalį grįžusi Nacionalinė šefų rinktinė šaliai parvežė du bronzos medalius. Antrąjį medalį rinktinė iškovojo praėjusią savaitę vykusioje karštosios virtuvės rungtyje.

Darbo valandų neskaičiuojantys, atkaklūs, kūrybiški bei drąsūs Lietuvos virtuvės meistrai, skleisdami pasauliui žinią apie Lietuvą, čempionate varžėsi su 30 stipriausių nacionalinių šefų komandų ir buvo vienintelė komanda iš Baltijos šalių, rašoma pranešime žiniasklaidai. „Grand Prix“ šioje pasaulio čempionato rungtyje atiteko švedų komandai.

Daivos Šarėjienės nuotr. /Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė Liuksemburge
Daivos Šarėjienės nuotr. /Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė Liuksemburge

„Vienas iš pagrindinių komandos dalyvavimo tikslų – skleisti žinią pasauliui apie Lietuvą, jos maisto kultūrą, kulinariją. Čempionatas sutelkia minias gastronomijos pasaulio atstovų, jie susipažįsta su skirtingų šalių virtuvių ypatumais, maisto gamybos idėjomis. Dalyvaudami čempionate virtuvės šefai pademonstruoja meistriškumą, talentą, naujas maisto gamybos technologijas. Gilinti žinias, praplėsti gastronominį akiratį, būti įvertintiems pasauliniu lygmeniu – neįkainojama patirtis“, – sakė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) vykdomoji direktorė ir komandos vadybininkė Jūratė Mikalkėnienė.

Karštosios virtuvės rungtyje šeši šefai per šešias valandas turi pagaminti 110 identiškų porcijų pagal trijų patiekalų valgiaraštį.

Karštoji virtuvė – viena iš nacionalinių komandų rungties dalių, kurioje varžėsi Lietuvos komanda. Šioje rungtyje šeši šefai per šešias valandas turi pagaminti 110 identiškų porcijų pagal trijų patiekalų valgiaraštį: žuvies užkandį – keptą menkę, daržovių ravioli su šukutėmis, morkų-obuolių kremą, žirnelius; karštą mėsos patiekalą – jautienos išpjovą su salierų šaknies kroketu, pastarnokų kremu su tonka pupelėmis, troškinta jautienos širdimi, morkomis, burokėliais ir jautienos demi glace padažu; desertą – svarainių šerbetą su vaisių salotomis, obuolių pyragaitį su kalvadosu ir ivoire šokolado kremu.

Dar trys valandos skirtos patiekalus sudėti į lėkštes ir patiekti. Pasak J.Mikalkėnienės, ši užduotis reikalauja ypatingo tikslumo ir greičio, sinchroniško komandinio darbo, nes nežinai, kurias būtent iš 110 identiškų porcijų vertins komisija.

„Patiekalas, jo skoninės savybės bei gamybos technika konkurse lemia tik dalį sėkmės, tačiau tai – tik galutinis rezultatas, iki kurio privalai dirbti švariai ir stropiai visas šešias valandas, kad pasiektum tobulybę. O per tą laiką teisėjai vertina darbo vietos švarą, darbų pasidalijimą bei pagalbą vienas kitam“, – įspūdžiais apie rungtį dalijosi LRVVKA prezidentas, nacionalinės šefų komandos narys Jaroslavas Orševskis.

Pasak jo, mokėjimas panaudoti produktą taip, kad neliktų atliekų, yra kitas kertinis elementas, kuriam teisėjai skiria labai daug dėmesio. „Visi mes mokame pagaminti gražų ir skanų garnyrą iš daržovių, jas išskobti, įdaryti ar kitaip apdirbti, bet kur dėti atraižas? Šiuolaikinėje visuomenėje susiduriame su maisto švaistymu, tad džiugu, kad net konkurso metu privalome pasitempti, mąstyti kitaip ir parodyti save iš visų savo geriausių pusių“, – sakė J.Orševskis. Jo ir komandos kolegų gamintų patiekalų turėjo galimybę paragauti Liuksemburge gyvenantys lietuviai, juos taip pat skanavo gausus italų sirgalių būrys, JAV atstovai.

Daivos Šarėjienės nuotr. /Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė Liuksemburge
Daivos Šarėjienės nuotr. /Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė Liuksemburge

Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė pirmąjį bronzos medalį Lietuvai šiame pasaulio kulinarijos čempionate iškovojo prieš savaitę Liuksemburge vykusioje pirmojoje Nacionalinių komandų rungties dalyje – ART kulinarinis ir konditerinis stalas. Nuo 2014-ųjų suburta rinktinė medalius taip pat yra laimėjusi ir prieš ketverius metus vykusiame „Culinary World Cup 2014“ Liuksemburge bei pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics 2016“ Erfurte.

Daivos Šarėjienės nuotr. /Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė Liuksemburge
Daivos Šarėjienės nuotr. /Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė Liuksemburge

Lietuvos nacionalinę šefų rinktinę sudaro patyrę virtuvės meistrai: kapitonai – Darius Dabrovolskas („Vytautas Mineral SPA“) ir Jaroslavas Orševskis (restoranas „Siesta“), Vytautas Zdanauskas (viešbutis „Novotel“), Nikita Vornikas, Artūras Samavičius („City Chef“), Jevgenijus Volkovas (viešbutis „Courtyard by Marriott Vilnius“), Toma Piskarskaitė ir Irena Bukauskautė-Petrik (restoranas „Amandus“), Dovilė Valentienė ir Monika Garnelė (konditerijos įmonė „Jo malonė“), taip pat pagalbininkai Artūras Braslauskas ir Vladimiras Tolkačiovas. Komandos vadybininkė, LRVVKA vykdomoji direktorė – Jūratė Mikalkėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Gerumu dalintis gera
Ekspertai pataria

Video

14:48
01:05
00:43

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką