-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Negali į Italiją? Pasikviesk ją namo. Ikoniškoji Italijos virtuvė

Čia vos išlipus iš lėktuvo užuodi pomidorus, pastą, sūrį, kiparisus, alyvuoges, citrinos žievelę, džiovintas žoleles, parmezaną... Visa Italija alsuoja natūraliais skonio ir kvapo afrodiziakais. Kai užėjus į daug metų veikiančią mažytę maisto krautuvėlę netyčia galva atsitrenki į kabantį kumpį – patenki į rojų. Ten ryji džiovintų rozmarinų, čiobrelių aromatus, ten aliejus atrodo vienas už kitą tyresnis... Tas jausmas yra neapsakomai skanus. Tas jausmas yra Italija.
Urtė Mikelevičiūtė
Urtė Mikelevičiūtė / Partnerio nuotr.

Italai nebando sukurti įmantriausio patiekalo iš galybės skirtingų ingredientų. Jie vos iš trijų-keturių produktų kuria visą žmoniją pavergusius stebuklus. Pomidoras, mocarela, geras balzamiko actas, tyras alyvuogių aliejus, bazilikas – ir štai jums vienas idealiausių derinių. Dar jeigu šalia pasitaikys gabalėlis šviežiai keptos čiabatos, su kuria išlaižysite lėkštės likučius, jus apims visiška pilnatvė.

Kiek regionų, tiek ir skonių

Bato formos šalis sudaryta iš skirtingų regionų, kurie visi sudaro vieną bendrą nuostabų itališkos maisto kultūros katilą. Kiekviena dalis turi savas tradicijas, garsėja vienu ar kitu patiekalu. Tarp Šiaurės ir Pietų Italijos pakankamai dideli ir klimato skirtumai, tad normalu, jog ir valgymo įpročiai truputį skiriasi.

Ikoniški Italijos patiekalai:

Partnerio nuotr./„Pizza Verde“ pica
Partnerio nuotr./„Pizza Verde“ pica

1. Pica

Įvardijamos dvi pagrindinės picų kryptys: Neapolietiška pica bei Romos stiliaus pica. Neapolietiškos picos yra truputėlį storesnio, putlesnio pado, tuo tarpo Romos stiliaus picos – žymiai plonesnės, bet didesnio diametro.

Nuo klasikinės picos Margaritos iki įmantriausių pagardų, tačiau taisyklės paprastos – kokybė renkant ingredientus ir tinkama krosnis.

2. Bistecca alla Fiorentina – itališkas T-bone kepsnys, be kurio neatsiejama Toskanos virtuvė.

3. Duonos sriuba Ribollita – dar viena Toskanos virtuvės žvaigždė.

Partnerio nuotr./„Lasagnia house“ lazanija
Partnerio nuotr./„Lasagnia house“ lazanija

4. Lazanija

Sakoma, jog šis su pastos lakštais ruošiamas patiekalas kilęs iš Emilija-Romanija regiono. Mėsos ragu, Bešamelio padažas ir sūris čia – būtini ingredientai. Tačiau dauguma regionų turi savo lazanijos versijas. Šį patiekalą dažnai italai renkasi ir per šventes.

5. Polenta – kukurūzų košė, ruošiama su daug sviesto ir sūrio. Iš jos daromi ir įvairūs užkandžiai, pavyzdžiui, ji gruzdinama ir patiekiama su užtepėlėmis ant jos

6. Ossobuco – tradicinis Milano virtuvės patiekalas, ruošiamas iš veršienos blauzdos pjausnių, ilgai troškintų vyno padaže su daržovėmis bei žolelėmis

Partnerio nuotr./„Avenue“ rizotas
Partnerio nuotr./„Avenue“ rizotas

7. Rizotas

Ar žinojote, jog italai yra vieni didžiausių ryžių gamintojų Europoje? Čia ryžiai valgomi riebūs ir kreminiai. Specialiai nuolat maišant ruošiami ryžiai gardinami, žinoma, gausiai kietuoju sūriu, taip pat grybais, trumais, jūros gėrybėmis ir įvairiais kitais ingredientais, kurie priklauso nuo regiono tradicijų ir vietinės produktų pasiūlos.

8. Trumai

Umbrijoje, Markėje, Pjemonte ir kitose vietovėse „medžiojami“ brangiausi pasaulio grybai yra tarsi Italijos gastronomijos ikona. Įspūdingo skonio ir kvapo grybai naudojami gardinant pastos patiekalus, rizoto, valgomi su kreminiais kiaušiniais. Jie yra puikus afrodiziakas.

Partnerio nuotr./„Cassa della pasta“ pasta
Partnerio nuotr./„Cassa della pasta“ pasta

9. Carbonara ir visi kiti pastos patiekalai

Nors suskaičiuojama apie 350 skirtingų pastos patiekalų, visgi vienas populiariausių yra Spaghetti alla Carbonara. Iš pažiūros paprastam ingredientų sąrašui – spagečiai, kiaušiniai, pekorino sūris, itališki sūdyti lašinukai, juodieji pipirai – reikia profesionalios rankos.

10. Fokačija

Garsioji itališka duona kepama gausiai su alyvuogių aliejumi, žolelėmis. Dažnai ji gardinama ir alyvuogėmis, sūriu, cukinijomis. Jos stiliai taip pat varijuoja priklausomai nuo vietovės. Pavyzdžiui, Sicilijoje ji panaši į pitą.

11. Arančinai

Iš rizoto ruošiami gruzdinti rutuliukai su traškia džiūvėsių plutele įdaromi įvairiais sūriais, mėsos ragu, daržovėmis, grybais. Išvaizda jie primena spurgas. Jų pavadinimas reiškia „mažieji apelsinai“, mat juos iškepus, jie įgauna geltoną atspalvį.

Partnerio nuotr./„La Crepe“ salotos
Partnerio nuotr./„La Crepe“ salotos

12. Kaprio salotos

Mocarela vienareikšmiškai keliauja į populiariausių sūrių dešimtuką, tačiau dažnai be vien jos išskiriamos ir šios salotos, ruošiamos su pomidorais, tyrų alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ir bazilikais, yra kone kiekvienam restorane. Ir ne tik itališkam.

13. Antipasti

Tai nėra atskiras patiekalas, tai užkandžių rinkiniai, kurie neatsiejami nuo aperityvo laiko. Kumpiai, dešros, marinuotos daržovės, sūriai, įvairios žuvys ir jūros gėrybės keliauja gausiai prieš vakarienę ant italų – ir ne tik jų – stalų.

14. Karpačio – šaltas užkandis, ruošiamas iš žalios jautienos. Jis kilęs iš Venecijos

15. Fritto Misto – gruzdintų jūros gėrybių užkandis

16. Parmigiana – itališkas baklažanų apkepas

17. Dželato

Gelato – minkšti, mažiau riebūs itališki ledai. Italijoje daugiau nei pusę ledų pagamina ne didieji gamintojai, o nedidelės ledainės. Smaguriai gali pakeliauti po jų rūšis ir skambius pavadinimus – malaga, stracciatella, torrone, cantucci ir dar daugiau tokių reiškia specifinius skonius. Įvairių vaisių, įvairių riešutų skonių, įvairių šokoladų – rinkis, ko tik širdis geidžia

18. Tiramisu

Turbūt žymiausias šios šalies desertas, ruošiamas iš kavoje mirkytų specialių sausainių („ladyfingers“) bei maskarponės sūrio. Išvertus iš italų kalbos šis žodis reiškia „pakelk mane“. Manau, puikiai tinka jam apibūdinti – suvalgęs tą kreminį saldėsį pasikeli ant debesų.

19. Panettone ir Pandoro

Didžiuliai pyragai yra ruošiami iš tešlos raugo, gardinami cukruotais apelsinais bei citrinų žievele, razinomis. Dėl jų populiarumo visame pasaulyje tiekti per Šv. Kalėdas ir Šv. Velykas esti ir galybė variacijų, tarkime, su šampano kremu, su šokoladu.

20. Sūriai, kumpiai, alyvuogių aliejus

Italija garsėja gausiu sūrių asortimentu, vytintais, virtais kumpiais, kokybišku alyvuogių aliejumi bei gausybe kitais, tikrais, visų pamiltais ingredientais.

Ar žinojote, jog miltai vėl ant bangos?

Kaip jau pastebėjote, vienas bendras Itališkos virtuvės vardiklis galėtų būti miltai. Pasta, pica, šviežia duonelė nebūtų iškepti be kokybiškų miltų.

Įdomu tai, kad miltai ir šiaip yra ant bangos. Viskas pasikeitė pandemijos akivaizdoje. Iki jos buvo kalbama, kad reikia mažinti miltinių produktų kiekį. Tuomet atėjo pandemija. Visi pradėjo ne tik namie kepti duoną, maišyti picos tešlas ar lipdyti makaronus – užsidarius restoranams žmones apėmė šių kokybiškai ir šviežiai pagamintų patiekalų badas.

Džiugu, jog restoranai į tai atsižvelgė ir savo asortimentus papildė įvairiais makaronų patiekalais, kepa puikias picas, kurios nebėra tik „greitas maistas“ - picos dabar tapo tikru gurmanų rojumi.

Picerijos – ir ne tik jos – varžosi geriausių picų konkurse. Mums, vartotojams, nuo to tik geriau! Daugiau meilės, daugiau kokybės, daugiau tikro itališko jausmo.

Didelė pasiūla Itališkų patiekalų

„WOLT“ fanai turbūt jau atkreipė dėmesį, kad restoranai ir maitinimo vietos siūlo pakankamai platų itališkų patiekalų meniu. Ne tik picos ir pastos patiekalai karaliauja! Lengvai rasite karpačio, Kaprio salotų, rizotą, antipasti, burnoje tirpstančio tiramisu.

Valgyk, melskis ir mylėk! Čia ir palinkėjimas, ir gero filmo rekomendacija. Užsisakom Italijos į namus, jungiam filmą ir keliaujam per skonius kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius