-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po pertraukos grįžta „Vegfest LT“: veganus ir prijaučiančius kvies Vilniuje ir Kaune

Pandemijos metai suvėlė daugybės renginių ir iniciatyvų organizatorių planus, jokia išimtis ir maisto renginys „Vegfest LT“. Šį bei kitą savaitgalį, atitinkamai, Vilniuje ir Kaune, po pustrečių metų pertraukos vėl vyks pirmieji didesnės apimties renginiai.
Veganiški „burgeriai“
Veganiški „burgeriai“ / Gintarės Stepanavičiūtės nuotr.

Atėjusieji į renginį galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusgaminių, mėsos ir pieno produktų pakaitalų, ekologiškos produkcijos, natūralios kosmetikos ir švaros priemonių bei daugybę kitų dalykų.

„Tai bus pirmasis didesnės apimties renginys po dvejų su puse metų pertraukos. Tiek renginių, tiek gyvo bendravimo yra labai išsiilgę ir prekybininkai, ir lankytojai“, – teigė „Vegfest LT“ sumanytoja, Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Ventė Viteikaitė.

Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Ventė Viteikaitė
Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Ventė Viteikaitė

Pirmasis „Vegfest LT“ buvo surengtas 2016-ųjų rudenį Vilniuje, o nuo kitų metų buvo pradėtas organizuoti ir Kaune. „Jo idėja gimė apsilankius didžiausiame pasaulyje veganams ir jiems prijaučiantiems skirtame renginyje – Londone organizuojamame „Vegfest UK“ , kuris šiemet švenčia dešimties metų jubiliejų“, – pasakojo V.Viteikaitė. Šiame renginyje kasmet dalyvauja daugiau nei pusė tūkstančio verslų, vyksta susitikimai su garsiausiais pasaulio veganais, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros.

Norime parodyti, koks platus yra veganiško maisto pasirinkimas ir koks jis skanus.

„Vegfest LT“ koncepcija – labai panaši. „Renginys skirtas ir susiburti veganams, ir su veganizmo idėjomis supažindinti kuo platesnę visuomenės dalį. Norime parodyti, koks platus yra veganiško maisto pasirinkimas ir koks jis skanus“, – teigė organizatorė.

Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Torčiukai festivalyje „Vegfest LT“
Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Torčiukai festivalyje „Vegfest LT“

Veganų ir jiems prijaučiančių sparčiai daugėja

Veganizmą žmonės dažniausiai renkasi dėl etinių priežasčių – veganai įsitikinę, kad nedera išnaudoti kitų gyvų būtybių savo reikmėms. Kitiems svarbus sveikatos aspektas – augalinė mityba yra žymiai sveikesnė už mėsišką. O dar kiti akcentuoja norą nekenkti gamtai – paskaičiuota, kad intensyvi gyvulininkystė padaro daugiau žalos aplinkai, nei visa gamyba ir transportas kartu sudėjus.

Moderniojo vegetarizmo pradžia laikomi 1847-ieji, kai Anglijoje buvo įkurta Vegetarų bendrija, o veganizmo – 1944-ieji, kai nuo jos atskilo ir atskirą organizaciją įkūrė griežtesnių taisyklių besilaikę veganai. Veganų bendrija – iki šiol aktyviai veikianti organizacija, kuri parėmė ir pirmųjų „vegfestų“ organizavimą Lietuvoje.

Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Festivalis „Vegfest LT“
Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Festivalis „Vegfest LT“

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, pastaruoju metu veganų skaičius pasaulyje bei Lietuvoje sparčiai auga. Populiariausias šis judėjimas – Izraelyje, veganais šioje šalyje save laiko maždaug dešimtadalis visuomenės. Žinoma, judėjimas labai populiarus ir savo tėvynėje – Jungtinėje Karalystėje, taip pat Vokietijoje, Prancūzijoje, Skandinavijos šalyje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Tailande. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, bet didžiausia veganų platforma šalyje – feisbuko grupė „Lietuvos veganai“ – šiuo metu jungia per 36 tūkst. narių.

„Tapusi vegane kitų veganų beveik nepažinojau, todėl sugalvojau įkurti šią grupę – nesitikėjau, kad ji sulauks tokio populiarumo. O dar po poros metų gimė „vegfestas“, – prisiminė V.Viteikaitė.

Paskaitos ir aktyvios veiklos kol kas negrįš

Pasak jos, ir Lietuvoje vis daugiau verslų pastebi besikeičiančius pirkėjų poreikius ir į juos reaguoja. „Atsiranda vis daugiau verslų, gaminančių veganams tinkančias prekes ar jas importuojančių“, – sakė V.Viteikaitė. Dalį jų bus galima sutikti ir artėjančiame renginyje.

Vėl sulauksime svečių iš užsienio – Latvijos, Estijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir net tolimosios Japonijos.

„Turėsime ir „vegfesto“ senbuvių, kurie nuo pat atsiradimo dar nepraleido nė vieno renginio, ir naujokų, kuriems rūpi prisistatyti mūsų bendruomenei. Atlaisvinus kelionių suvaržymus, vėl sulauksime svečių iš užsienio – Latvijos, Estijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir net tolimosios Japonijos“, – entuziazmu tryško organizatorė.

Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Festivalis „Vegfest LT“
Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Festivalis „Vegfest LT“

Vilniuje stendus turės 60 verslų, Kaune – 70. „Šiemet nusprendėme atsisakyti paskaitų programos – vyks tik mugė su įvairiomis akcijomis, tačiau tikimės, kad nuo kitų metų jau galėsime organizuoti renginius ir su paskaitomis, ir su maisto gaminimo pamokomis, ir su vaikų zona, kaip būdavo iki pandemijos“, – sakė organizatorė.

„Vegfest LT vasaros festivalis“ Vilniuje vyks šį šeštadienį, gegužės 7 d. Vilniaus prekybos centre „Akropolis“. Vėliau, gegužės 14 d., jis šurmuliuose Kauno „Akropolyje“. Renginys tiek Vilniuje, tiek Kaune vyks nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius