Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vaisiai, uogos ir daržovės alaus gamyboje: nuo vyšnių iki pomidorų ar burokėlių

„Turbūt nebėra vaisiaus, uogos ar daržovės, kuri dar nebūtų panaudota alaus gamyboje“, – sako „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis. Ir nors šiandien alaus gamyboje dominuoja jau klasika tapusios vyšnios ar avietės, prekybos lentynose atsiranda vis nauji egzotiški skoniai.
Alaus someljė Vidmantas Čičelis
Alaus someljė Vidmantas Čičelis / „Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr.

Beveik prieš 6 metus „Vilkmergės“ aludarių sukurtas „Vyšnių Kriek“ alus atvėrė duris eksperimentams Lietuvoje. Iki tol alternatyvų tradiciniams šviesiajam ir tamsiajam alui buvo labai nedaug. Aludariai nesustojo tiek saldžiarūgšte uoga – kitais aludarių eksperimentais tapo juodųjų serbentų, moliūgų, mandarinų, aviečių ir mangų eliai. Kartą meistrai praturtino savo kurtą alų ramunėlėmis.

Šiandien alus su vaisiais, daržovėmis, žolelėmis tampa vis populiaresnis Lietuvoje. Vyšnios, avietės, persikai, juodieji serbentai – pasirinkti tikrai yra iš ko. Alui su vaisiais ar uogomis sukurti net atskiri stiliai – įsidėmėkite ant etikečių pateikiama informaciją – žodžiai Kriek, Framboise, Peche, Cassis indikuoja vaisius ar uogas.

„Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr./Alaus someljė Vidmantas Čičelis
„Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr./Alaus someljė Vidmantas Čičelis

Vaisių ir uogų alus suprantamas ne visiems

Alaus su vaisių ir uogų priedais skonis, pasak V.Čičelio, gana specifinis, todėl jį įvertina ne visi. „Tokį alų reikia atrasti palaipsniui. Gamybos procesas taip pat skiriasi nuo klasikinio alaus, todėl dažnai pirmieji rezultatai nebūna tokie, kokių tikimąsi. Pavyzdžiui, net jei alaus gamyboje naudojami pomidorai – alus neįgauna daržovei būdingos raudonos spalvos, o burokėliai ar juodieji serbentai gali suteikti alui raudoną atspalvį“, – pasakojo alaus someljė.

Alaus gamyboje įprastai naudojami vaisių ir daržovių tyrė ar sultys. Be to, vis labiau populiarėja ir „milkshake“ tipo alus, kuriam pagaminti reikia ne tik vaisių ar uogų sulčių, bet ir pieno cukraus. Pastarieji suteikia alui švelnią tekstūrą, alus tampa drumstas.

„Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr./Alaus someljė Vidmantas Čičelis
„Vilkmergės nealkoholinis“ nuotr./Alaus someljė Vidmantas Čičelis

Netradiciniai ingredientai tinka ir tamsiam alui

Tokie alaus stiliai, kaip porteris ar stautas, taip pat neretai derinami su įvairiais papildomais skoniais.

„Tamsių alaus rūšių skonis intensyvus, todėl tiek uogos, tiek vaisiai turėtų būti labai išraiškingi, tam puikai tinka, pavyzdžiui, vyšnios ar juodieji serbentai. Šios uogos tamsiam alui suteikia gilų ir išraiškingą aromatą bei neįprastą poskonį. Vienas iš būdų surasti tinkamą ingredientą tamsiam alui praturtinti – surasti tokį, kuris labiausiai dera su kava. Tamsusis salyklas neretai alui suteikia švelnų kavos aromatą ir poskonį.

Anot „Vilkmergės“ alaus someljė, griežtų uogų ir vaisių naudojimo alaus gamyboje taisyklių nėra – viskas priklauso nuo fantazijos ir noro gauti specifinį skonį. Netradicinių ingredientų naudojimas alaus gamyboje – sudėtingas procesas, reikalaujantis ne vieno ir ne dviejų bandymų, siekiant norimo rezultato. Todėl svarbu nenustoti domėtis, eksperimentuoti ir ragauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius