Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 16 vieta: geriausias itališkos virtuvės restoranas Lietuvoje – „Da Antonio“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Šefas Dmitrij Babenko
Šefas Dmitrij Babenko / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Dmitrij Babenko
  • Vadovas Antonio ir Asta Meschino
  • Virtuvės tipas moderni itališka virtuvė
  • Darbo laikas I–V 11:00–23:00, VI–VII 12:00–23:00
  • Adresas Vilniaus g. 23, Vilnius
  • Internete www.antonio.lt
  • Atidarymo metai 1996 m.
  • Vienu metu čia telpa 50 sėdimų vietų
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 25 Eur (šalto – 15 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims draugiški

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Užtikrintai – pagal „30 geriausių restoranų“ rezultatus trečius metus iš eilės tai yra geriausias itališkos virtuvės restoranas Lietuvoje. Beje, tai yra aukščiausia „Da Antonio“ pozicija per visus trejus projekto metus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Da Antonio“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Da Antonio“

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Italas Antonio Meschino su žmona Asta restoraną atidarė 1996 m., tačiau iš pradžių ši vieta veikė kaip picerija. Jos viduryje stovėjo pirmoji Lietuvoje krosnis picoms kepti, o jas kepė italai. Vėliau restoranas augo ir iš picerijos tapo picerija-tratorija – t.y. plėtėsi patiekalų pasirinkimas. Vėliau „Da Antonio“ tapo picerija-restoranu – valgiaraštyje atsirado restoraninio lygio valgių. Galiausiai picų bumas Lietuvoje ėjo į pabaigą ir krosnį buvo nuspręsta griauti. Nuo tada ši vieta pradėjo veikti tik kaip restoranas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Da Antonio“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Da Antonio“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Kaip jau buvo minėta pradžioje, šiuo metu tai yra geriausias itališkos virtuvės restoranas Lietuvoje. Tačiau jis išsiskiria ir tuo, kad tradicinė itališka virtuvė čia yra pateikiama moderniai.

MENIU TRUMPAI. Ilgametis šio restorano šefas Dmitrij Babenko išbandė įvairų meniu, tačiau niekada nenutolo nuo itališkos virtuvės. Dabar restorano valgiaraštis yra keičiamas 2–3 kartus per metus ir yra platus. Kaip įprasta itališkuose meniu, taip ir čia yra daug užkandžių, pirmieji ir antrieji patiekalai, atskira dalis karštųjų patiekalų su mėsa ir platus karštųjų patiekalų su žuvimi pasirinkimas, taip pat atskiras grilio patiekalų pasirinkimas. O desertų korta susideda netgi iš 8 pozicijų. Ten karaliauja tiramisu pagal ypatingąjį „Da Antonio“ receptą. Naminiai ravioliai – kita šio restorano vizitinė kortelė. Būtent čia buvo pradėti gaminti pirmieji naminiai ravioliai Vilniuje. Tačiau iki šiol restorano virtuvė juos stengiasi patiekti ypatingai, eksperimentuoja su forma, įdarais bei kitais priedais.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Da Antonio“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Da Antonio“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Žalios mėsos užkandis, patiekiamas su parmezano sūriu ir „čipriani“ padažu (nuolatiniai lankytojai užsako: „tą, kur padažas eina ratu“) – 15 Eur, ravioliai, įdaryti žemoje temperatūroje lėtai virta antiena, švieži baravykai, rūkytas scamorza sūris, baravykų consome – 15 Eur, spaghettoni pomodoro – 15 Eur, ryžiai su šviežiais trumais.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Da Antonio“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Da Antonio“ patiekalas

Beje, šįkart Dmitrij išdavė vieną įdomią paslaptį. Itališko restorano lygį galima patikrinti užsisakius spaghettoni pomodoro, netgi jei jo nėra meniu. Profesionali itališka virtuvė vis tiek moka ir turi galimybę bet kada jį pagaminti, ir jeigu patiekalas paruoštas gerai (spaghettoni išvirti itin al dente apykiečiai), greičiausiai ir visas restorano a la carte gero lygio. Beje, spaghettoni pomodoro yra mėgstamiausias „Da Antonio“ šeimininko Antonio Meschino patiekalas.

ŠEFAS. Dmitrij norėjo tapti karininku (kaip ir daugelis jo giminių) bei tam ruošėsi. Tačiau, pabaigęs mokyklą ir įvertinęs tuo metu gana nestabilią politinę situaciją Lietuvoje (1993 m.), jis savo paties netikėtumui pasirinko kitą kelią – nuėjo mokytis kulinarijos. Praktikai D.Babenko papuolė į „Stiklius“: „Jei būčiau patekęs į kokią nors valgyklą, turbūt nebūčiau tapęs šefu, tačiau „Stiklių“ mokykla padėjo pamatyti kitą šios profesijos lygį.“ Iki 1999 m. pradirbęs Lino Bražinsko virtuvėje, Dmitrij įsidarbino viename iš to meto Antonio Meschino restoranų, kuriame šefu dirbo italas. Vėliau jį pakeitė kitas italas Manfredo Molteni su kuriuo Dmitrij daug metų dirbo tandemu, kol galiausiai pats tapo „Da Antonio“ vyr. šefu.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Da Antonio“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Da Antonio“

ERDVĖ. Kiekviena restorano niša yra puošta italų dailininkų reprodukcijomis, vazomis, antikvariniais laikrodžiais. Restorano prieigos išsiskiria simbolinėmis Antikos laikus primenančiomis kolonomis ir frontonu.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Da Antonio“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Da Antonio“

KLAUSIMAI ŠEFUI

– Ar tiesa, kad jūs sumąstėte panaikinti krosnį ir pabaigti picų erą „Da Antonio“?

– Taip (šypsosi). Tiesiog kurį laiką buvo akivaizdu, kad žmonės nebenori picų, jų užsakymai vis mažėjo. Vis dėlto užtruko, kol visus įtikinau, kad geriau turėti daugiau staliukų nei krosnį viduryje restorano. Tiesa, iki šiol gaunu kokių nors komentarų ar juokelių apie tą krosnį, tačiau esu įsitikinęs, kad šis sprendimas buvo geras. „Da Antonio“ iš picerijos-tratorijos išaugo iki restorano lygio.

– Kokia atmosfera dabar tvyro jūsų virtuvėje?

– Dabar atmosfera yra draugiška. Žmonės sako, kad pasikeičiau. Anksčiau gaudavau daugiau pastabų, kad esu piktas šefas (juokiasi). Mano charakteris nelengvas, visada noriu įrodyti savo tiesą, kartais pasikarščiuoju, tačiau, kaip sakiau, vis rečiau.

– Ar išeinate į salę pasilabinti su nuolatiniais svečiais?

– Taip, išeinu, pasižiūriu, pasisveikinu. Nors, man atrodo, neturėčiau lįsti, kai žmonės valgo. Tad stengiuosi tai daryti vakarienės pabaigoje. Beje, dažniau prieinu prie naujų svečių, nes nuolatiniai dažnai ir patys užkalbina, paspaudžia ranką.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius