-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 2 vieta: geriausias restoranas Lietuvos pajūryje – „Monai“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Vytautas Samavičius
Vytautas Samavičius / Restorano archyvo nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 dieną specialaus renginio metu Vilniuje paaiškėjo aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta „Gero maisto akademija“, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Vytautas Samavičius
  • Vadovė Kristina Samavičienė
  • Virtuvės tipas namų restoranas
  • Darbo laikas II-V 11:30-22:00, VI 12:00-22:00, VII 11:00-16:00
  • Adresas Liepų g. 4, Klaipėda
  • Internete www.restoranasmonai.lt
  • Atidarymo metai 2015 m.
  • Vienu metu čia telpa 40 sėdimų vietų
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 15 Eur (šalto – 7 Eur)
  • Terasa nėra
  • Pusryčiai yra (šeštadieniais (11:00-13:00) ir sekmadieniais (11:00-16:00)
  • Dienos pietūs yra
  • Šunims draugiški

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Du metus iš eilės „30 geriausių restoranų“ reitinge „Monai“ stabiliai laikėsi 4 vietoje, o šiemet jie šovė tiesiai į 2-ąją! Toks įvertinimas reiškia, kad oficialiai tai yra geriausias restoranas Lietuvos pajūryje ir vienas geriausių visoje šalyje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Monai“

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Šefas Vytautas Samavičius seniai svajojo apie tokią vietą Klaipėdoje, kurioje būtų galima vakaroti su šeima, rengti verslo susitikimus arba tiesiog pasisėdėti su draugais, kurioje netrūktų improvizacijos, sezoniškumo ir elegancijos lėkštėse. Tačiau pirmiau atsirado jo griliaus patiekalų restoranas „Momo Grill“ ir tik tada – „Monai“. Beje, abu Samavičių restoranai yra toje pačioje gatvėje – Liepų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Monai“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Nuo svečių virtuvės meistrus skiria tik stiklinė pertvara. Taigi žmonės sėdi praktiškai virtuvėje. Tai sukuria ypatingą atmosferą ir pasitikėjimą tuo, ką valgai. Prie to prisideda išskirtinis aptarnavimas, šefo kūrybinis potencialas ir subtili elegancija lėkštėse – visa tai drauge sukuria išskirtinę patirtį šiame restorane.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Monai“

MENIU TRUMPAI. Patiekalai „Monuose“ yra lengvesni, subtilesni ir stilingesni nei šalia esančiame „Momo Grill“. Vytautas čia daugiau eksperimentuoja ir ieško įvairesnių skonių, įdomesnių struktūrų. Taip pat čia daugiau žuvies patiekalų – visada yra bent 2-3 žuvies patiekalai ir 1-2 mėsos variantai.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Monai“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Monai“ patiekalas

Žuvis „Monuose“ yra gaminama šviežia, t.y. atvėsinta, kuri prieš tai yra laikoma ant ledo vakuume. Suprantantys tai netrunka įvertinti. Beje, meniu atsirado daugiau patiekalų skirtų dalinimuisi. Taip pat yra daugiau vieno kąsnio patiekalų skirtų didesnėms kompanijoms.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Monai“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Monai“ patiekalas

NAUJIENOS. Kadangi restorano šeimininkai daug dėmesio skiria desertams, šiemet „Monų“ konditerė buvo išvykusi stažuotei į šokolado šalį – Belgiją. Išvykos rezultatai – jau meniu. Kita maža, bet Samavičiams labai svarbi naujiena – naminio raugo iš natūralių produktų, be cukraus vietoje kepama duona.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Monai“

ŠEFAS. Vytautas stažavosi ir dirbo užsienio restoranuose, tarp kurių yra kelis kartus geriausiu pasaulio restoranu pripažinta Kopenhagos „Noma“. Sugrįžęs į Lietuvą V.Samavičius dar 2010 m. bene pirmas iš tituluotų virtuvės šefų atidarė savo maitinimo įstaigą. Iki „Momo Grill“ ir „Monai“ jis su žmona Kristina šeimininkavo „kūrybingos virtuvės bistro“ – „La Cle“. Dar anksčiau šefu jis dirbo viešbutyje „Navalis“, taip pat „Skandalo“ ir „Radisson Blu“ restoranuose.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Vytautas Samavičius
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Vytautas Samavičius

ERDVĖ. Pastatą, kuriame yra įsikūrę „Monai“, Samavičiai buvo nužiūrėję jau seniai, tačiau įkalbėti šeimininką įsileisti į savo patalpas restoraną nebuvo lengva. Galiausiai pavyko ir šiuo metu visos pusės yra patenkintos. Anksčiau šiame pastate buvo prokuratūra, o dabartinėse virtuvės patalpose – juodasis paslaptingasis kambariukas.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius