-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iittala restoranų radaras“: išskirtinė vieta Anykščiuose – „5 taškai“

Kasmet vis daugiau dėmesio sulaukiantis Lietuvos restoranų reitingavimo projektas „30 geriausių restoranų“ kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ pristato naujieną – iki pagrindinių geriausių šalies restoranų rinkimų rengiamą naujų restoranų radarą.
Restoranas „5 taškai“
Restoranas „5 taškai“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir portale 15min apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Šįkart tai yra Anykščių nauja geriausia vieta pavalgyti – „5 taškai“. Kodėl ji geriausia?

  • Šefas Erikas Leitonas
  • Vadovė Giedrė Leitonė
  • Virtuvės tipas itališka namų virtuvė
  • Darbo laikas II-V 12:00-20:00, VI 11:00-21:00. VII 11:00-19:00
  • Adresas S. Daukanto g. 5, Anykščiai
  • Internete FB – 5 taškai
  • Atidarymo metai 2017
  • Vienu metu čia telpa 12 sėdimų vietų
  • Vidutinė karšto patiekalo kaina karšto – 8 Eur
  • Terasa yra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims draugiški

Pravažiavus atkarpą, kur lyg pasitinkanti delegacija, iš abiejų kelio pusių, yra išsirikiavusi tvarkinga medžių eilė, patenkama į Anykščius. Būtent čia iš Vilniaus išsikėlę Giedrė ir Erikas sukūrė savo mažąją Italiją pavadinimu „5 taškai“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „5 taškai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „5 taškai“

PRADŽIA

Erikas 12 metų dirbo vadybinį darbą, kol suprato, kad jam tai neteikia džiaugsmo. „Tuo tarpu virtuvėje jis virsdavo visai kitu žmogumi, jo akys imdavo degti. Tai supratusi paskatinau jį nedvejoti ir imtis savo aistros“, – pasakoja Eriko žmona Giedrė.

Šią avantiūrą vyras priėmė atvira širdimi, nors ir su kruopelyte baimės – ar toks posūkis logiškas? Netrukus tikrosios gastronomijos meistrystės jis pradėjo mokytis pas profesionalius virtuvės šefus. O kai įgavo pakankamai žinių, ėmė ieškoti būdų atidaryti savo restoraną:

„Žinoma, tam reikia ne tik labai daug žinių, bet ir daug lėšų. Į virtuvę atėjau iš verslo, todėl greitai paskaičiavau, kad Vilniuje 10 staliukų restoranui atidaryti prireiktų apie 60 tūkstančių eurų“, – pasakoja šefas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Erikas ir Griedrė Leitonai
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Erikas ir Griedrė Leitonai

Tiek jiedu su Giedrė neturėjo. Tačiau idėjos nepametė ir toliau ieškojo kitų būdų ją realizuoti. Galiausiai Giedrė sumąstė pabandyti į viską pažiūrėti kitu kampu ir surasti vietą ne Vilniuje, o ten, kur jiems abiems gera ir ramu bei ten, kur galima gauti paramą smulkiam verslui – Lietuvos regionuose.

Į Anykščius Leitonai pirmąkart atvyko prieš dvejus metus ir iškart įsimylėjo šį miestelį bei viską aplink jį: „Anykščiai gerai įsisavino ES lėšas, todėl čia yra viskas, ko reikia patogiam ramiam gyvenimui“. Tad jau po metų nuo pirmojo apsilankymo jiedu paliko Vilnių ir išsinuomojo norvegiško stiliaus namelį Anykščiuose – viršuje apsigyveno, o apačioje atvėrė 4 staliukų restoranėlį pavadinimu „5 taškai“.

IDĖJA

Ilgai apie savo meniu kryptį jiedu negalvojo. Itališka virtuvė yra abiejų itin mėgstama ir jau gerai pažįstama. Be to, pora Italijoje lankėsi nesuskaičiuojamą kiekį kartų, o Giedrė, būdama interjero dizainere, tame krašte netgi buvo gavusi darbo pasiūlymų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „5 taškai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „5 taškai“

„Vis dėlto nusprendėme, kad į Italiją emigruoti nenorime, tačiau mintis sukurti ją čia pasirodė itin viliojanti. Italija džiugina lėtesniu gyvenimo ritmu ir gamta. O mums Anykščiai būtent tokie ir yra – lėti ir labai gražūs“, – pasakoja G.Leitonė, kuri rūpinasi restorano interjeru, jo jaukumu bei įvaizdžiu. Tuo tarpu Erikas yra atsakingas už virtuvę.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „5 taškai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „5 taškai“

MENIU

Nuo pat pradžių Erikas žinojo, kad nori patiekti geriausią itališką skonį su geriausiais vietiniais produktais: „Tik tokiu atveju galiu užtikrinti šviežumą ir kokybę“, – sako jis.

Be abejonės, aukščiausios kokybės jūros gėrybių ir žuvies valgiaraštis Anykščiuose nėra labai realus. Tad Erikas ėmėsi namų gamybos pastos, raviolių, virtinukų, patiekalų su lietuviška jautiena.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „5 taškai“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „5 taškai“ patiekalas

Dabar šefas turi autentišką makaronų gaminimo aparatą pavadinimu chittarra, kuris čia atvykusiems italams sukelia nostalgiją ir nustebimą: „Juk taip makaronus gamindavo jų močiutės! Dabar net pačioje Italijoje labai mažai kas juos gamina rankomis“, – pasakoja Giedrė. Iš itališkų produktų Erikas virtuvėje naudoja tik tai, kas būtina (specialūs miltai iš Italijos, saulėje džiovinti pomidorai, itališkas aliejus), o visa kita (mėsa, sūriai, daržovės, bazilikai ir pan.) – lietuviška.

Dirbant „La Cave“ ir „Salvete City“ restoranuose Vilniuje Erikui geriausiai ir lengviausiai sekėsi gaminti padažus. O būtent padažas ir yra gerų raviolių bei pastos skonio pagrindas. Todėl neabejotini šios vietos meniu hitai ir yra pasta su grybų (lietuviškuoju šafranu – baravykų) padažu bei ravioliai su ėriena bei ypatinguoju Eriko padažu.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „5 taškai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „5 taškai“

Desertas meniu yra vienas, bet net į Anykščius užklydę italai dėkoja už tokią šventę gomuriui. Tai – tiramisu patiekiamas ant beržinės lentos. Kava čia irgi tik vieno tipo – kavinukas su keturiais espressso „šotukais“, kaip seniau Italijoje, verdamas ant ugnies ir patiekiamas​, žinoma, be pieno.

PATALPOS

Nors „5 taškuose“ viduje jauku lyg sėdėtum namų restoranėlyje Toskanoje ar Pulijoje, tačiau iš išorės jis labiau primena Skandinaviją.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „5 taškai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „5 taškai“

Viduje pirmiausia į akis krenta namų jaukumą kuriantis židinys, rankų darbo paveikslai, balkiai palubėje ir baldai iš ąžuolo. Itališką nuotaiką čia kuria muzika ir kvapai, ypač karaliaujantis trumų aromatas.

Beje, šis pastatas yra Anykščių senamiestyje ir yra ypatingas. Jis priklauso vienam įvertintam lietuvių architektui. Taip pat yra apdovanotas prestižiniu „1/5 metro“ apdovanojimu.

„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius