Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitės vieta: vyno baras „Somm“ – reveransas someljė meistrystei

Per pastaruosius metus Lietuvoje atsirado restoranų, kur einame ne „į vietą“, bet „pas šefą“, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje tokių suskaičiuotume ne vieną. O kaip su vyninėmis? Ar iki šiol žinojote tokią, kur eitumėt (dar ir) dėl to, kad vyną ten rekomenduos kompetentingas, tačiau draugiškas someljė. Na, ir maistas bus puikus. Ne? Tuomet sveiki atvykę į vyno barą „Somm“ Vilniaus centre.

Vietą netoli buvusio kino teatro „Lietuva“, kur įsikūrė šis vyno baras, anksčiau kai kas žinojo dėl malkomis kūrenamoje krosnyje kepamų picų. Krosnis išliko, tačiau jau porą mėnesių čia svarbiausios ne picos.

„Somm“ įkūrė verslo partnerių, bendraminčių ir savo srities profesionalų duetas, kurį prieš gerą pusmetį kalbinau kitos vietos atidarymo proga, – žinomas šefas Egidijus Lapinskas ir gėrimų žinovas Arminas Darasevičius. Prie jų prisijungė vienas geriausių Lietuvos someljė Narimantas Miežys, prieš tai dirbęs viešbučio „Kempinski“ restorane „Telegrafas“.

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Narimantas Miežys, Egidijus Lapinskas, Arminas Darasevičius
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Narimantas Miežys, Egidijus Lapinskas, Arminas Darasevičius

Paklausus apie šios vietos pavadinimo kilmę, N.Miežys ir E.Lapinskas pasakoja, jog jį padiktavo pati vietos koncepcija. „Pradžioje galvojome apie vyno barą, kur siūlytume paragauti ko nors įdomaus su mažais užkandukais. Tačiau ėmėme idėją gryninti, sudarinėti vyno sąrašą, meniu ir supratome, kad jau pats pavadinimas turi būti stiprus teiginys“, – sako N.Miežys. Taip gimė pavadinimas „Somm“ – nuo žodžio „someljė“ (nežinantiems: tai žmogus, atsakingas už vyną – aut.), taip pat ir filmo „Somm“ pavadinimo.

VIDEO: Savaitės vieta: „Somm“ – vyno baras, kuriame gausite ir ypatingų lašinukų

„Somm“ mes siejame su someljė gerąja prasme: tai ne tas žmogus, kuris būtinai yra tik restorane, būtinai su kostiumu, būtinai siūlo patį geriausią, prabangiausią vyną. Toli gražu! – sako N.Miežys, pats pasitinkantis ir globojantis šios vietos svečius. – Aptarnaujame aukščiausiu lygiu, tačiau draugiškiau, ne taip šaltai, mūsų vyno baras ne toks įpareigojantis.“

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Vyno baras „Somm“
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Gėrimai bare patiekiami pagal aukščiausius standartus

Mes kviečiame – rinkitės, valgykite, ragaukite ir atraskite ką nors naujo. Toks ir yra filosofinis someljė darbo užtaisas.

Kolegai antrina ir A.Darasevičius, gėrimų žinovas ir Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, pasak jo, Vilniuje iki šiol nebuvo vyninės su tokiu aptarnavimu, žiniomis ir pasirinkimu: „O juk pasaulyje tokios vietos, kurios nėra ypač įpareigojančios, tačiau atitinka kostiumo lygį, yra visiškai normalu. Kurdami „Somm“ norėjome pakviesti žmones skirti daugiau dėmesio tam, ką daro: ramiai atsisėsti, turėti servetėlę, taures, gauti gero maisto. Mes kviečiame – rinkitės, valgykite, ragaukite ir atraskite ką nors naujo. Toks ir yra filosofinis someljė darbo užtaisas.“

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Vyno baras „Somm“
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Būna vakarų, kai vyno bare sėdimų vietų pritrūksta ir staliuko tenka palaukti

„Somm“ vyno korta įspūdinga, nors pašnekovai juokiasi, kad ji gali būti ir kelis kartus gausesnė. Dabar ją sudaro daugiau kaip 300 pozicijų skirtingų vynų, iš jų 30 rūšių pilstomų (pastarųjų meniu keičiamas kas mėnesį.). Šalia vyno – dar keliasdešimt rūšių kitų stipriųjų gėrimų, kelios rūšys alaus.

„Norime svečiams parodyti, kad gali būti įvairiausių vynų, raginame išbandyti, atsikratyti stereotipų. Viso mūsų gėrimų meniu idėja – ne tiek topiniai, žinomiausi, geriausiai vertinami vynai, bet maži deimančiukai. Tarkime, turime vynų iš Libano, Indijos, ką tik klientams pilsčiau „Pinoit Noir“ ne iš įprastų šalių, Naujosios Zelandijos ar Burgundijos, bet iš Austrijos“, – aiškina N.Miežys.

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Vyno baras „Somm“
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./„Somm“ pasitinka išblizgintomis taurėmis ir įrankiais padengti stalai

Toks jau mūsų braižas – daryti kitaip, daryti savaip. Nors iš pradžių svarstėme tik apie užkandžius, galų gale išėjo, kad čia yra ir normalių patiekalų, ir elegantiškų užkandžių

Su pašnekovais sutariame, kad Lietuvoje į restoraną dažniau einame pavalgyti, o tik tada renkamės gėrimą, nors pamažu formuojasi ir tradicija susitikti „prie taurės vyno“. Visgi, ir „Somm“ dažnas svečias pirmiausia žvelgia į maisto meniu. Šefas E.Lapinskas sako jau supratęs, kad į jo ir kolegų įkurtą vietą, žmonės ateina su lūkesčiais: „Patys tą kartelę ir užsikėlėme, svečiai žino, ką, kaip ir kodėl darome, vos atėję jie sako „oho, jau nustebinote, įdomu, ką patieksite valgyti…“. Todėl ir maistas turi būti toks, kokio niekas kitas nedaro. Toks jau mūsų braižas – daryti kitaip, daryti savaip. Nors iš pradžių svarstėme tik apie užkandžius, galų gale išėjo, kad čia yra ir normalių patiekalų, ir elegantiškų užkandžių.“

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Užkandis vyno bare „Somm“
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Aštuonkojo koja, patiekiama špižiaus keptuvėlėje

Šefas pasakoja, jog iš ankstesnių šeimininkų paveldėjo vieną iš pirmųjų Lietuvoje pastatytų picų krosnių. „Aš, kaip šefas, negalėjau jos neišlaikyti. Taigi, didelę dalį patiekalų ruošiame būtent joje, naudojame mažas špižiaus keptuvėles. Taip dar įdomiau, nes žmogus gali patiekalu ant stalo dalintis. Siūlome krosnyje keptą aštuonkojį, antienos kukuliukus su mūsų pačių gamintais padažais. Taip pat kepsnių, miniatiūrinių sumuštinukų… Labai skanios ir mūsų keptos sraigės“, – dalį patiekalų vardija E.Lapinskas.

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Užkandis vyno bare „Somm“
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Keptos sraigės

Beje, vienas populiariausių „Somm“ užkandžių – čia pat vietoje ruošti ypatingos švelnios struktūros lašinukai, patiekiami plonytėmis riekutėmis su duona ir burokėlių traškučiais. Idealus derinys su šampanu, sutartinai tvirtina pašnekovai ir juokiasi, kad jų darbas, įtikinti paragauti šio derinio klientus.

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Vyno baro „Somm“ ruošti lašinukai
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Vyno baro „Somm“ ruošti lašinukai

Vilniuje ne tiek jau daug vietų, kur puikiai derėtų kokybė, vadinamoji „aukšta klasė“ ir jaukumas, laisva atmosfera. Užsukus į „Somm“ nesijaučia įtampos – taip, aplinka čia stilinga, spindi įrankiai ir taurės, tačiau šviesa prislopintai šilta, pasitinka draugiškasis someljė E.Miežys, kažkas pusbalsiu šnekučiuojasi prie staliukų, o čia pat krosnyje kepa užkepėlės. Ir patys savininkai juokiasi sukūrę vietą, kur užsukus vakare, jiems patiems kartais reikia dairytis laisvo kampo, o prie mažulyčio staliuko sugeba tilpti ne 2, o 9 žmonės. Žinoma, didysis antplūdis, kaip ir priklauso vyno barui, čia prasideda ketvirtadienį ir tęsiasi visą savaitgalį. Tačiau į „Somm“ verta užsukti ir pietų ar ankstyvą popietę.

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Vyno baras „Somm“
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Vienos iš „Somm“ patalpų sieną puošia įspūdingi milžiniški žiedai

Į kokį klientą „Somm“ orientuojasi? Pasak A.Darasevičiaus, tai baras, kur žmonės gali ateiti atsigerti vyno ir „nebūti stumdomi jaunimėlio“. Čia jie gali būti šurmulyje, tačiau jaustis patogiai, sulaukti dėmesio. Tad greičiausiai tai bus ne studentai, o žmonės nuo kokių 28 metų, norintys atšvęsti gimtadienį, ateiti į pasimatymą, aptarti verslo reikalus ar tiesiog „užšokantys“ prieš filmą ar po vakarienės kurioje kitoje Senamiesčio vietoje... „Užšokite“ į „Somm“ – maloniai nustebsite!

Adresas: Pylimo 21, Vilnius
Darbo laikas: I–III 11:30–24 val., IV–VI 11:30–01 val., VII 12–18 val.
Kainos:
Lašišos „carpaccio“ 7,50 €
Sraigės su česnakiniu sviestu (patiekiama keptuvėje) 9 €
Aštuonkojo koja (patiekiama keptuvėje) 14 €
Keptas viščiukas 11 €
„Churros“ su šokoladu ir vaniliniu padažu 5 €​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius