-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešnagė sūrių krašte, kur sviestą muša pagal ritmą, o indus plauti siūlo išrūgomis

Ritinių bendruomenės centro virtuvėje netrūksta juoko. Čia per pusvalandį iš šviežio pieno gimsta kaimiškas sūris, sviestas mušamas pagal dainos ritmą, ragaujamos pasukos ir net išrūgos, o už įspėtą mįslę apdovanojama saldėsiu. Prūseliuose vyresni prisimena vaikystę, jaunesni patiria pirmų kartų. Ir visa tai dėka vietinių gaspadinių, su didžiule meile puoselėjančių zanavykiško kaimo paveldą.
Sūrio gamyba - "Sūrio namai"
Sūrio gamyba „Sūrių namuose“ / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Ar esate ką girdėję apie Šakių rajono Prūselių kaimą? Ritinių kaimą? Ne? Tuomet kaži ar mėgstate sūrį, nes šis zanavykiškas kraštas būtent jais ir garsėja.

Prieš 20 metų, kuomet smogė žemės ūkio krizė, į nematytas žemumas nukrito pieno supirkimo kaina ir prasidėjo kalbos apie tai, kad pieno nebebus kam priduoti, karvutes auginantys vietos gyventojai nusprendė patys pagaminti pieno produktų ir juos pardavinėti.

O kadangi kiekvienos gaspadinės sūris skyrėsi, kilo idėja suorganizuoti pirmąją sūrių šventę, kurioje ūkininkės galėtų ne tik užsidirbti, bet ir pademonstruoti savo kulinarinę išmonę.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sūrio gamyba – „Sūrių namai“
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sūrio gamyba – „Sūrių namai“

Aktyvios kaimo bendruomenės sumanytos rugpjūtį vykstančios gaspadinių varžytuvės išaugo į gražią kasmetinę tradiciją, tapusią Prūselių išskirtinumu.

„Mus žino kaip sūrių kraštą. Dalyvaudavo šventėje iki 25 gaspadinių iš rajono. O pastaruoju metu – tik Ritinių bendruomenės centras ir mano kaimynė“, – pajuokavo centro virtuvėje mus pasitikusi vietos gyventoja Elena Kavaliauskienė.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Elena Kavaliauskienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Elena Kavaliauskienė

Anot jos, kadangi garsas apie sūrių kraštą sklido plačiai, prieš dešimtmetį nuspręsta imtis dar vienos veiklos – pradėtos organizuoti kulinarinės edukacijos, kurių metu pasakojama sūrio atsiradimo istorija, slegiami bei mušami sertifikuoti tautinio paveldo produktai – kaimiškas sūris bei sviestas, ragaujamos pasukos ir išrūgos, nemažai šmaikštaujama ir juokiamasi.

Medinius įrankius Ritinių bendruomenės centro „Sūrių namams“ pagamino meistras iš Marijampolės.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sūrio gamyba – „Sūrių namai“
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sūrio gamyba – „Sūrių namai“

„Tęsime edukacijas, kol bus įdomu žmonėms. Tai neatlygintina visuomeninė veikla, tad nuolat reikia žmonių, kurie moka uždegti kitus. Iš pradžių veiklos bendruomenėje buvo daugiau. Problema – žmonės sensta ir baigiam išsinaikinti karves“, – užkaisdama 12 litrų puodą su šviežiai pamelžtu, nenugriebtu pienu, kurio atsinešė iš namų, šyptelėjo Elena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius