Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pravers kasdien ir per Užgavėnes: 10 naudingų patarimų blynų kepėjams

Atrodytų, iškepti blynus – juokų reikalas. Tačiau taip neatrodo tiems, kam „pasisekė“ iškepti gumuluotų, lyg guminių blynų ar tokių, kurie turėjo apsiversti krestelėjus keptuvę, tačiau liko nevykusiai prilipę prie dugno. Gal metas prisiminti kai kurias esmines blynų kepimo taisykles ar sužinoti naujų gudrybių?
Blynai
Blynai / Vida Press nuotr.

Laikas. Blynai, kuriuos kildina kepimo milteliai ar soda, nemėgsta laukti – užmaišėte ir kaiskite keptuvę. O štai lietinių tešla mėgsta pabręsti – miltuose esantis glitimas geriau išbrinksta ir blynai ne taip plyšinėja. Užmaišę tokiems blynams tešlą, leiskite pastovėti bent pusvalandį. Mielinių blynų tešla mėgsta laiką – jei kepate su šviežiomis mielėmis, įmaišalą pakildinkite 15–20 min., o jau užmaišytą tešlą – dar apie valandą.

Be gumuliukų. Labiausiai erzina gumuliukai lietiniuose blynuose. Geriausiai ją ruošti taip: į didelį dubenį muškite kiaušinius, berkite druskos, kokį šaukštelį cukraus, o tuomet miltus ir šaukštu trinkite kiaušinius ir miltus iki tirštos emulsijos. Kai šioji emulsija bus glotni ir vientisa, imkite ją skiesti pienu (ar pieno-vandens mišiniu) iki reikiamo skystumo. Jei lietinių tešla vis tiek jums išėjo gumuluota, paprastas gelbėjimosi būdas – perkošti ją per plieninį sietą.

Tešlos tirštumas. Lietinių blynų tešla pagal savo konsistenciją turi priminti plakimui skirtą grietinėlę – ant keptuvės ji turi lietis lengvai, tačiau ne kaip vanduo (jei tešla per skysta, teks sutirštinti). Mielinių blynų tešla savo konsistencija turi priminti riebią grietinę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepami karibietiški krevečių sklindžiai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepami karibietiški krevečių sklindžiai

Forma. Jei norite pažaisti ir iškepti itin taisyklingos formos miltinius ar daržovių blynelius, galite pasinaudoti konditeriniais žiedais – dėkite žiedą ant keptuvės (prieš tai patepę vidų aliejumi), pilkite/dėkite tešlos, blynui kiek sutvirtėjus žiedą nuimkite ir taip darbuokitės toliau su visais blynais.

Keptuvė ir karštis. Lietinius blynus geriausiai kepti specialioje keptuvėje žemais kraštais su nepridegančia danga, karštis reikalingas didelis, kiekvienai blyno pusei užteks kepti po minutę kitą. Nedideliems miltiniams blynukams ar daržovių blynams reikalinga gana didelė kaitra, ją reguliuokite pagal blynų storį. Mieliniams blynams ideali storadugnė, geriausiai – ketaus keptuvė, šie blynai turi spėti išsipūsti ir iškepti, todėl karštis turi būti vidutinis ar kiek aukštesnis už vidutinį.

Mielės. Jei mėgstate „senovinius mielinius blynus“, nelieka nieko kito, kaip kepti juos su šviežiomis mielėmis. Užtruksite ilgiau, tačiau tokie blynai žymiai skanesni, nei kepti su sausomis mielėmis. 300 g miltų jums prireiks apie 20–25 g mielių.

Vida Press nuotr./Mieliniai blynai su obuoliais
Vida Press nuotr./Mieliniai blynai su obuoliais

Pozicija keptuvėje. Paprasta tiesa, tačiau priminsime – blynai keptuvės centre kepa greičiausiai, nes ten didžiausias karštis, juos atidžiausiai stebėkite ir operatyviai apverskite ar išimkite iš keptuvės.

Mažiems degėsiams – ne. Jei kepate nedidelius blynelius, nesvarbu, miltinius, varškės ar daržovių, po kiekvienos jų partijos popieriniu rankšluosčiu pavalykite keptuvę ir įpilkite naujo aliejaus. Taip išvengsite neaiškių sudegusių gabaliukų, virtuvė mažiau prirūks.

Eksperimentai su miltais. Paprastus kvietinius miltus be jokių dvejonių galite keisti šviesiais speltų miltais – skonis pernelyg nesiskirs, tačiau kepinys bus maistingesnis, naudingesnis. Jei kvietinius miltus keisite avižiniais, žinokite, jog pastarieji sugers daugiau skysčio, tad reikės koreguoti jo kiekį. Grikių, migdolų miltai neturi glitimo, todėl juos būtinai turi surišti, pavyzdžiui, kiaušiniai. Galite saują kitą šių miltų įberti į įprastą kvietinių miltų blynų tešlą – paeksperimentuokite.

Bananų blynai su grikių miltais ir karamelizuotais riešutais
Receptas: Bananų blynai su grikių miltais ir karamelizuotais riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Bananai: 4.00 vnt. (t.y. maždaug 1,5 stiklinės; sutrintų sunokusių)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grikių miltai: 100.00 g
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Meduolių prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (karamelizuotiems riešutams ir dar 1 šaukštas pasmulkintų į tešlą)
Džiovintos spanguolės: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Avietės: 1.00 sauja (šviežių patiekimui)
Medus: 115.00 g (karamelizuotiems riešutams ir dar šiek tiek patiekimui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį arba elektrinio maišytuvo indą sudėkite bananus, kiaušinius, grikių miltus, cinamoną, prieskonius, kepimo miltelius, riešutus ir spanguoles ir viską sumaišykite.

2. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu dugnu, teptuku ištepkite keliais lašais aliejaus. Šaukštu formuokite iš tešlos blynelius ir kepkite juos iš abiejų pusių, kol patamsės. Iškepusius laikykite šiltai, kol kepsite paskesnius.

3. Pabaigoje popieriniu rankšluosčiu išsausinkite keptuvę, suberkite riešutus. Kepinkite juos maišydami apie 1–2 minutes, kol šiek tiek apskrus. Supilkite medų ir toliau kepinkite maišydami apie 1 minutę, kol medus ims tirštėti.

4. Patiekite blynus iškart, pabarstę avietėmis ir karamelizuotais riešutais, su medumi, jei trūksta saldumo.

Suskleisti

Neprilips. Jei kepate vadinamuosius čirvinius blynus, nepaisant to, kad į tešlą dėsite riebalų (lydyto sviesto ar aliejaus), prieš pildami pirmojo blyno tešlą, keptuvės viršų ir apačią labai plonai patepkite aliejumi/lydytu sviestu, taip pirmasis blynas tikrai neprilips. Vėliau jau tepti riebalais nebereikės, užteks esančių tešloje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Blynai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Blynai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius